Κυκλάδες, πετράδια στο Αιγαίο

Συγγραφέας: Φίλιππος Μανδηλαράς

Εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια

Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

Χρονιά έκδοσης: 2017

Ηλικίες: 5+

 

Το ελληνικό καλοκαίρι είναι άρρηκτα συνυφασμένο με τις Κυκλάδες, τα λευκά τους σπιτάκια με τα μπλε παραθυρόφυλλα, τα πέτρινα καλντερίμια με τις σοβαντισμένες αυλές , τους βασιλικούς σε μεγάλες γλάστρες, τον αστραφτερό ήλιο, τα μελτέμια και τη θάλασσα. Καλά όλα αυτά, όμως τα παιδιά ξέρουν τι είναι οι Κυκλάδες; Ο Φίλιππος Μανδηλαράς, στο πλαίσιο της σειράς βιβλίων Η Πρώτη μου Ιστορία, ξεδιπλώνει την ιστορία των πολύπαθων νησιών, ξεκινώντας από το πώς δημιουργήθηκαν και τον μύθο της Λητώς, περνάει από την αρχαιότητα, κάνει μια στάση για να μας μιλήσει για τους πειρατές και τους κατακτητές τους, μας μιλάει για την Τουρκοκρατία και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, την Φρεγάτα Έλλη και φτάνει μέχρι τη σημερινή εποχή των τουριστών. Η ιστορία των ηλιοκαμένων νησιών δίνεται με απλά λόγια και σε συνδυασμό με την εικονογράφηση της Ναταλίας Καπατσούλια γίνεται διασκεδαστική και πιο εύκολα κατανοητή. Αλλωστε, είναι πολλές οι πληροφορίες, όχι μόνο για την ιστορία των νησιών, αλλά και τον πολιτισμό τους, τα ορυκτά τους, τον κόσμο τους και τις συνήθειές του. Ενα βιβλίο ιδανικό για καλοκαίρι (κι όχι μόνο), που μέσα από τα παιχνιδιάρικα στιχάκια του μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε μια πρώτη γνωριμία με το παρελθόν και το παρόν των νησιών που τόσο αγαπάμε.

 

 

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Το βιβλίο του μικροσκοπίου

Με το διάβασμα αυτού του βιβλίου ετοιμαστείτε για αναζήτηση μικροσκοπίου! Στις περίπου 60 σελίδες του μαθαίνουμε τα μέρη και την αρχή λειτουργίας του μικροσκοπίου και στη συνέχεια το χρησιμοποιούμε για να εξερευνήσουμε τον μικρόκοσμο του σπιτιού, των φυτών, των ζώων, του ανθρώπινου σώματος και του εδάφους.

Θα παίζουμε;

Το “Θα παίξουμε;” είναι μια ιστορία για μικρά παιδιά (κατά τη γνώμη μου, ακόμα και για προσχολικής ηλικίας) και για τη σχέση τους με την τεχνολογία, σε αντιδιαστολή με τη συμμετοχή τους στην πραγματική ζωή. Τον Πέδρο προσκαλούν σε παιχνίδι η αδελφή του, οι γονείς του, οι συμμαθητές, η γιαγιά και ο παππούς του, αλλά μάταια… ή μήπως τελικά όχι;

Όλα για την περίοδο

Έχουμε άλλωστε τόσα βιβλία γνώσεων για το ανθρώπινο σώμα, γιατί όχι και ένα για αυτό που αφορά κάτι παραπάνω από τον μισό πληθυσμό του πλανήτη; Και ναι, μπορεί η έμμηνος ρύση να αποτελεί ακόμα και σήμερα ταμπού σε πολλές χώρες, ακόμα και στην ελληνική επαρχία, όμως στην εποχή της τεχνολογίας και της ανεμπόδιστης πρόσβασης στις πληροφορίες, ότι δεν υπήρχε ως σήμερα στα ελληνικά ένα βιβλίο για το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο βρίσκαμε μόνο ως κεφάλαιο ή ως αναφορά σε βιβλία γνώσεων για τη σεξουαλικότητα, είναι αδιανότητο.