Κυκλάδες, πετράδια στο Αιγαίο

Συγγραφέας: Φίλιππος Μανδηλαράς

Εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια

Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

Χρονιά έκδοσης: 2017

Ηλικίες: 5+

 

Το ελληνικό καλοκαίρι είναι άρρηκτα συνυφασμένο με τις Κυκλάδες, τα λευκά τους σπιτάκια με τα μπλε παραθυρόφυλλα, τα πέτρινα καλντερίμια με τις σοβαντισμένες αυλές , τους βασιλικούς σε μεγάλες γλάστρες, τον αστραφτερό ήλιο, τα μελτέμια και τη θάλασσα. Καλά όλα αυτά, όμως τα παιδιά ξέρουν τι είναι οι Κυκλάδες; Ο Φίλιππος Μανδηλαράς, στο πλαίσιο της σειράς βιβλίων Η Πρώτη μου Ιστορία, ξεδιπλώνει την ιστορία των πολύπαθων νησιών, ξεκινώντας από το πώς δημιουργήθηκαν και τον μύθο της Λητώς, περνάει από την αρχαιότητα, κάνει μια στάση για να μας μιλήσει για τους πειρατές και τους κατακτητές τους, μας μιλάει για την Τουρκοκρατία και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, την Φρεγάτα Έλλη και φτάνει μέχρι τη σημερινή εποχή των τουριστών. Η ιστορία των ηλιοκαμένων νησιών δίνεται με απλά λόγια και σε συνδυασμό με την εικονογράφηση της Ναταλίας Καπατσούλια γίνεται διασκεδαστική και πιο εύκολα κατανοητή. Αλλωστε, είναι πολλές οι πληροφορίες, όχι μόνο για την ιστορία των νησιών, αλλά και τον πολιτισμό τους, τα ορυκτά τους, τον κόσμο τους και τις συνήθειές του. Ενα βιβλίο ιδανικό για καλοκαίρι (κι όχι μόνο), που μέσα από τα παιχνιδιάρικα στιχάκια του μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε μια πρώτη γνωριμία με το παρελθόν και το παρόν των νησιών που τόσο αγαπάμε.

 

 

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Υπάρχει ζωή μέσα στη μύτη σου;

Στο βιβλίο αυτό που κρατάμε στα χέρια μας, με τα φωτεινά, έντονα χρώματα και το μαλακό εξώφυλλο, μαθαίνουμε τα πάντα (ή κάνουμε μια καλή αρχή στο μαθάνουμε τα πάντα) γύρω από τους πολλές φορές αόρατους στο γυμνό μάτι μικροοργανισμούς με τους οποίους συμβιώνουμε.

O μικρός μαχητής

Ενα βιβλίο για τη δημιουργία του ανθρώπου και την εξέλιξη του εμβρύο από τη στιγμή της σύλληψης ως και μετά τη γέννησή του. Ενα βιβλίο για τους μικρούς εκείνους μαχητές της ζωής, που με δυσκολία κατάφεραν να γατζωθούν από τα τοιχώματα της μήτρας, να βρουν ένα ασφαλές σημείο και να μεγαλώσουν, ώσπου να γίνουν μωρά και να βγουν στον κόσμο.

Το δώρο του παππού

Η Κάρμεν ζει με τον μπαμπά της και τη μαμά της, όμως συχνά επισκέπτεται τον αγαπημένο της παππού, ο οποίος αγαπά οτιδήποτε έχει να κάνει με τις εφευρέσεις. Δεν αφήνει τίποτα να πάει χαμένο: παλιά μοτέρ, παλιές καρέκλες, παλιά υφάσματα μέχρι και παλιά φτερά ποδηλάτου. Αυτός είναι ο παππούς της, που της έχει φτιάξει και τον Τάλω, ένα ρομπότ που την ακουλουθεί όπου πάει, φτιαγμένος κι αυτός από παλιά πράγματα. Το πρόβλημα της Κάρεν όμως, δεν είναι ούτε οι γονείς της, ούτε ο Τάλως*, ούτε φυσικά ο παππούς της. Το πρόβλημά της είναι το μάθημα της Ιστορίας και ένας κακός βαθμός που πήρε σε ενα διαγώνισμα.