Συγγραφέας: R.J. Palacio
Σχέδιο: R.J. Palacio & Kevin Czap
Μετάφραση: Μαρίζα Ντεκάστρο
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος
Χρονιά έκδοσης: 2021
Ηλικίες: 9+, 12+, 15+

Η ιστορία ξεκινάει μ’ ε΄ναν παλιό γνώριμο, για όσους έχουν διαβάσει το Θαύμα και το Ο Όγκι κι Εγώ. Ο Τζούλιαν, ο νταής που έκανε τη ζωή δύσκολη στον Όγκι Πούλμαν πρωταγωνιστεί και σε αυτό το βιβλίο της Palacio, αλλά με έναν διαφορετικό και εντελώς απροσδόκητο τρόπο. Μετανιωμένος βαθιά για όσα έγιναν με τον Όγκι, ο Τζούλιαν σε μια επικοινωνία με τη γιαγιά του μέσω Facetime της αποκαλύπτει πόσο στεναχωρημένος είναι με όσα έγιναν στο παλιό του σχολείο και της εκμυστηρεύεται πως αν μπορούσε θα τα έπαιρνε όλα πίσω. Η γιαγιά του τον παρακινεί να αναγωνρίσει τα λάθη του και να προχωρήσει παρακάτω και όπως ετοιμάζεται να λήξει τη συνομιλία τους, ο Τζούλιαν της ζητά να του διηγηθεί τη δική της ιστορία με αφορμή μια εργασία που έχουν στο μάθημα της έκθεσης.

Η γιαγιά του – Γκρανμέρ στο κείμενο – ήταν από τους γαλλοεβραίους που κηνυγήθηκαν, διώχθηκαν και βρήκαν καταφύγιο σε στάβλους και καλύβια που παραχωρήθηκαν από ανθρώπους που με κίνδυνο της ίδιας τους της ζωής έκρυψαν και έσωσαν χιλιάδες Εβραίους κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής της Γαλλίας. Η ιστορία της, ειπωμένη με την τέχνη των κόμικ, ξεκινά τη δεκαετία του 1930, περιγράφοντας της ζωή της Σάρα και της οικογένειάς της σε ένα μικρό γαλλικό χωριό. Το πώς μεγάλωνε, ποιοι ήταν οι γονείς της, τι έκανε στο σχολείο, τι την απασχολούσε και τι της φαινόταν τότε πολύ σημαντικό. Η εισβολή των Γερμανών στη Γαλλία και στο χωριό της, που ήταν από τα τελευταία που “έπεσαν”, θα φέρει τα πάνω-κάτω στη ζωή της: θα αποχωριστεί τους γονείς της, χωρίς να ξέρει που είναι κανείς από τους δύο, θα γνωρίσει Μακί, θα την κρύψουν οι γονείς ενός συμμαθητή της, του Ζουλιέν, ένα αγόρι χτυπημένο από πολυομελίτιδα, για να φτάσει τον χειμώνα του 1945 να ξαναβρεί έναν δικό της άνθρωπο.

Μέσα από τα καρέ – την πρώτη απόπειρα της Palacio για να φτιάξει ένα graphic novel – η συγγραφέας και εικονογράφος ξεδιπλώνει τη ζωή της Σάρας Μπλουμ, μιας έφηβης που μεγάλωνε με όλες τις ανέσεις, με γονείς σπουδαγμένους και όχι πολύ θρησκευόμενους, που έμελλε να σωθεί από την ηρωική στάση Γάλλων που δεν έγιναν συνεργάτες των Γερμανών κατακτητών και διατρέχοντας τεράστιο κίνδυνο αντιστάθηκαν στην κατοχή σώζοντας αθώους ανθρώπους από βέβαιο θάνατο. Για ακόμα μία φορά, η Palacio εξετάζει μέσα από την ιστορία της τη σχέση θύματος και θύτη, όπως ακριβώς και στο Θαύμα, αυτή τη φορά όμως θετοντάς το σε μια ιστορική βάση. Με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την κατοχή ως καμβά της, η Palacio γράφει μια βαθιά συγκινητική ιστορία, που αν και δε βασίζεται σε αλήθινα περιστατικά, περιγράφει μέσω της μυθοπλασίας την ατμόσφαιρα της εποχής, τον φόβο και την ελπίδα για ζωή. Ενα βιβλίο που προσθέτει κι εκείνο με τον τρόπο του στη διατήρηση της μνήμης των όσων έγιναν στην Ευρώπη πριν από 80 χρόνια, που δίνει λαβές για περαιτέρω συζητήσεις και έρευνα. Αναζητήστε το.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Εγώ και ο κόσμος

Όλα στο βιβλίο ξεκινούν από μια απλή ερώτηση «Πού είναι η γάτα;» για να ακολουθήσει η απάντηση «Κάτω από το

Βρέχει φύλλα

Τι κάνεις όταν στα καλά καθούμενα εκεί που περπατάς πέφτει στο κεφάλι σου ένα φύλλο και πώς είναι δυνατόν απλώς