Λίλυ & Λούσυ

Συγγραφέας: Αννα Βερροιοπούλου
Εικονογράφηση: Mariana Villanueva Segovia
Eκδόσεις: Μικρή Σελήνη
Χρονιά έκδοσης: 2019
Ηλικίες: 5+

Η Λίλυ ζει στο τέλος ενός όμορφου, πυκνού δάσους, σε ένα σπίτι στον λόφο που βλέπει τη θάλασσα. Της αρέσει να κατηφορίζει το δρομάκι δίπλα στο σπίτι της και να καταλήγει στο λιβαδάκι, εκεί που η πλαγιά συναντά τη θάλασσα και χιλιάδες αγριολούλουδα ανθίζουν την άνοιξη. Εκεί θα συναντήσει πρώτη φορά την Λούσυ, ένα μεγάλο γκρίζο σκύλο με περιλαίμιο, αλλά χωρίς τον άνθρωπό της. Η Λίλυ και η Λούσι θα γίνουν αχώριστες και όσο περιμένουν τα νέα από τον άνθρωπό της οι δυο τους παρέα με μια ομάδα εργατικών καστόρων θα σώσουν το χωριό από μια επικίνδυνη πλημμύρα.

Η ομορφιά της ιστορίας της Άννας Βερροιοπούλου κρύβεται στην απλότητα. Τα νοήματα όμως που βρίσκονται πίσω από τις λέξεις της δεν είναι καθόλου απλά. Βασισμένη σε μια αληθινή ιστορία, αυτή του σκύλου με το όνομα Λούσυ που υπήρξε κάποτε στην πραγματικότητα, η συγγραφέας μιλάει για την ανάγκη σύνδεσης, την ομορφιά της φιλίας ανάμεσα στον άνθρωπο και τα ζώα, την ομαδικότητα και τη συνεργασία, αλλά και το θέμα της προστασίας της φύσης και της εγκατάλειψης των ζώων και της κακοποίησής τους. Τo βιβλίο έχει αυτοβιογραφικά στοιχεία, καθώς η Λούσυ όντως έζησε και πέθανε πριν λίγο καιρό. Η αφορμή για τη συγγραφή του, σύμφωνα με τη συγγραφέα, ήταν η απώλειά της και σκοπός της να δείξει πως ακόμα και όταν κάτι πεθαίνει δεν χάνεται και δεν ξεχνιέται, αν εμείς δεν το ξεχάσουμε. Η Αννα Βερροιοπούλου, μιλώντας στην Κόκκινη Αλεπού, δήλωσε πως πιστεύει πολύ στη φιλία και ειδικά στη φιλία ανθρώπων και ζώων και ήταν κάτι που μέσα από τις λέξεις της προσπάθησε να το περάσει και στους αναγνώστες. Παράλληλα, η ιστορία της Λίλυ και της Λούσυ μιλάει και για τη φύση, κάτι που έχει αποτελέσει κατά το παρελθόν αντικείμενο σπουδών της κ. Βερροιοπούλου. Αφού σπούδασε Ωκεανογραφία, ασχολήθηκε για κάποια χρόνια με την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, αλλά τελικά την κέρδισαν οι δεύτερες σπουδές της στην Ισπανική Γλώσσα και Πολιτισμό. Μεταφράστρια και συγγραφέας ενήλικης λογοτεχνίας, μεταπήδησε στην παιδική με αφορμή τον θάνατο του τετράποδου μέλους της οικογένειάς της και θέλησε να μιλήσει για την ανθρώπινη ανάγκη για σύνδεση, αλλά και για το πώς ο καθένας μας μέσα σε ένα κοινωνικό πλαίσιο μπορεί να βοηθήσει, όσο μικρός και να είναι.

Την ιστορία της Αννας Βερροιοπούλου μετέτρεψε σε εικόνες μια καλλιτέχνις πρωτοεμφανιζόμενη στη χώρα μας, που το επιθετό της μας παραπέμπει στο Μεξικό και την ποίηση. Η Mariana Villanueva Segovia, εγγονή του διασημότερου και σημαντικότερου Μεξικανού ποιητή Tomas Segovia, επιλέχτηκε από την ίδια τη συγγραφέα λόγω του ύφους των δημιουργιών της, τη φρεσκάδα, την απλότητα και την μοντέρνα αισθητική της. Η εικονογράφηση της Mariana Villanueva Segovia συμπληρώνει την ιστορία χωρίς να τη βαραίνει ή να την ξεπερνά σε σημασία. Κείμενο και εικόνα αφηγούνται παράλληλα την ιστορία του μικρού κοριτσιού και του σκύλου της, που έμελλε να γίνουν φίλοι για πάντα.

Η Άννα Βερροιοπούλου έχει γεννηθεί στην Αθήνα κι έχει πανεπιστημιακές σπουδές στην Ωκεανογραφία και στην Ισπανική Γλώσσα και Πολιτισμό. Έχει ζήσει για ένα διάστημα στην Ισπανία, όπου εργάστηκε για την προστασία του περιβάλλοντος. Τα τελευταία χρόνια διδάσκει ισπανικά και ισπανόφωνη λογοτεχνία και ασχολείται με τη λογοτεχνική μετάφραση (Juan Ramón Jiménez, Antonio Di Βenedetto, Ana María Shua κ.α.). Μεταξύ άλλων, είναι αρθρογράφος στο ispania.gr κι έχει δημοσιεύσει διηγήματά της σε έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ