Λουίζα: Το κόκκινο κουμπάκι

Συγγραφέας: Σοφία Πολίτου – Βερβέρη
Εικονογράφηση: Ζακλίν Πολενάκη
Εκδόσεις: Επόμενος Σταθμός
Χρονιά έκδοσης: 2020
Ηλικίες: 5+

H Λουίζα επισκέπτεται με τη μαμά της τη μοδίστρα για να της ράψει ένα καινούριο φόρεμα, λευκό, με δαντελένια μπορντούρα στο τελείωμα και κόκκινα διακοσμητικά κουμπάκια. Το κορίτσι είναι τρισευτυχισμένο με το νέο του ρούχο, που ανυπομονεί να φορέσει στην κυριακάτικη βόλτα. Πάνω όμως στο παιχνίδι, ένα από τα κουμπάκια θα ξεραφτεί και θα χαθεί. Θα πέσει στον δρόμο, θα καλυφθεί από νερά και χώματα, θα το βρει ένα σκαθάρι, θα το πάρει μια γιαγιά που ράβει κούκλες παραγεμισμένες με λεβάντα και… Θα μπορέσει άραγε να ξαναβρεί η Λουίζα το χαμένο κόκκινο κουμπάκι από το φόρεμά της;

Η ιστορία φαινομενικά είναι απλή, ένα στιγμιότυπο από τη ζωή ενός μικρού κοριτσιού, με κάποια στοιχεία φανταστικά (το σκαθάρι που βρίσκει το κουμπί, η προσωποποίηση του κουμπιού και η απόδοση ανθρώπινων συναισθημάτων στο άψυχο αντικείμενο). Είναι όμως τελικά πολλά παραπάνω. Είναι ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο, σε μοδίστρες και ραφτάδικα, σε πλατείες και υπαίθριες αγορές. Είναι ένα ταξίδι στο συναίσθημα, πλούσιο σε εικόνες, όχι μόνο αυτές της Ζακλίν Πολενάκη που με έναν “παιδικό” τρόπο έδωσε μορφή στα πρόσωπα και το σκηνικό της ιστορίας. Χωρίς να νοσταλγεί, η συγγραφέας αφηγείται το περιστατικό τοποθετώντας το σε περασμένες δεκαετίες, τότε που οι μοδίστρες αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας, αλλά και των γιορταστικών στιγμών, οι μαμάδες ξεφύλλιζαν περιοδικά μόδας με πατρόν, τα παιδιά έπαιζαν ελεύθερα σε πλατείες και ανοιχτούς χώρους όσο οι μεγάλοι απολάμβαναν την Κυριακή τους και γιαγιάδες που έφτιαχναν χειροποίητες κούκλες. Μα πέρα από όλα αυτά είναι και μια υπενθύμιση της ομορφιάς της παιδικής ηλικίας, της ξεγνοιασιάς και της απόλυτης ελευθερίας. Η Σοφία Πολίτου – Βερβέρη, ποίητρια, συγγραφέας, μεταφράστρια και αρθρογράφος, με την πολύτιμη βοήθεια της εικαστικού Ζακλίν Πολενάκη και τη φροντίδα των εκδοσεων Επόμενος Σταθμός, μας παραδίδουν ένα βιβλίο τρυφερό, ιδανικό για μικρούς, αλλά και μεγάλους σε ηλικία αναγνώστες.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Πώς να καλλιεργήσεις μονόκερους

Ένα κοριτσάκι ψάχνει δώρο για τη γιαγιά του. Αγαπά πολύ τα φυτά, επομένως η Σάρα ψάχνει για ένα πολύ ιδιαίτερο φυτό για τα γενέθλιά της. Ποιο καλύτερο μέρος να το βρει, από τον Ανθόκηπο με τα μαγικά φυτά;

Ευχαριστώ

Ένα μικρό αγόρι κάνει κάτι διαφορετικό σε κάθε σελίδα: περπατά, ποδηλατεί, κάθεται, είναι με φίλους, τη γάτα του, στο μπάνιο, στο παράθυρο … και σε όλες τις στιγμές του έχει ένα ‘ευχαριστώ’ να πει: σε ζώα, φυτά, πράγματα, ακόμη και στον ίδιο του τον εαυτό! 

Τα ήσυχα βράδια

Η θεματολογία του βιβλίου αυτού περιστρέφεται γύρω από τη νύχτα και απ’ ό,τι συμβαίνει ‘στα σκοτεινά’. Σε τι οφείλεται η ύπαρξη της νύχτας, τι συμβαίνει στο σκοτεινό ουρανό, πως λειτουργεί ο ύπνος, γιατί το μαύρο κυριαρχεί στην όραση του ανθρώπου το βράδυ, ποια η σχέση των ζώων και κάποιων φυτών με τη νύχτα; Αυτές και πολλές άλλες ερωτήσεις που τυχόν έχουμε μεγάλοι και μικροί γύρω από τα λιγότερο φανερά και γνωστά ‘καμώματα της ημέρας’, απαντώνται μέσα σε 19 δισέλιδα.