Λουίζα: Το κόκκινο κουμπάκι

Συγγραφέας: Σοφία Πολίτου – Βερβέρη
Εικονογράφηση: Ζακλίν Πολενάκη
Εκδόσεις: Επόμενος Σταθμός
Χρονιά έκδοσης: 2020
Ηλικίες: 5+

H Λουίζα επισκέπτεται με τη μαμά της τη μοδίστρα για να της ράψει ένα καινούριο φόρεμα, λευκό, με δαντελένια μπορντούρα στο τελείωμα και κόκκινα διακοσμητικά κουμπάκια. Το κορίτσι είναι τρισευτυχισμένο με το νέο του ρούχο, που ανυπομονεί να φορέσει στην κυριακάτικη βόλτα. Πάνω όμως στο παιχνίδι, ένα από τα κουμπάκια θα ξεραφτεί και θα χαθεί. Θα πέσει στον δρόμο, θα καλυφθεί από νερά και χώματα, θα το βρει ένα σκαθάρι, θα το πάρει μια γιαγιά που ράβει κούκλες παραγεμισμένες με λεβάντα και… Θα μπορέσει άραγε να ξαναβρεί η Λουίζα το χαμένο κόκκινο κουμπάκι από το φόρεμά της;

Η ιστορία φαινομενικά είναι απλή, ένα στιγμιότυπο από τη ζωή ενός μικρού κοριτσιού, με κάποια στοιχεία φανταστικά (το σκαθάρι που βρίσκει το κουμπί, η προσωποποίηση του κουμπιού και η απόδοση ανθρώπινων συναισθημάτων στο άψυχο αντικείμενο). Είναι όμως τελικά πολλά παραπάνω. Είναι ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο, σε μοδίστρες και ραφτάδικα, σε πλατείες και υπαίθριες αγορές. Είναι ένα ταξίδι στο συναίσθημα, πλούσιο σε εικόνες, όχι μόνο αυτές της Ζακλίν Πολενάκη που με έναν “παιδικό” τρόπο έδωσε μορφή στα πρόσωπα και το σκηνικό της ιστορίας. Χωρίς να νοσταλγεί, η συγγραφέας αφηγείται το περιστατικό τοποθετώντας το σε περασμένες δεκαετίες, τότε που οι μοδίστρες αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας, αλλά και των γιορταστικών στιγμών, οι μαμάδες ξεφύλλιζαν περιοδικά μόδας με πατρόν, τα παιδιά έπαιζαν ελεύθερα σε πλατείες και ανοιχτούς χώρους όσο οι μεγάλοι απολάμβαναν την Κυριακή τους και γιαγιάδες που έφτιαχναν χειροποίητες κούκλες. Μα πέρα από όλα αυτά είναι και μια υπενθύμιση της ομορφιάς της παιδικής ηλικίας, της ξεγνοιασιάς και της απόλυτης ελευθερίας. Η Σοφία Πολίτου – Βερβέρη, ποίητρια, συγγραφέας, μεταφράστρια και αρθρογράφος, με την πολύτιμη βοήθεια της εικαστικού Ζακλίν Πολενάκη και τη φροντίδα των εκδοσεων Επόμενος Σταθμός, μας παραδίδουν ένα βιβλίο τρυφερό, ιδανικό για μικρούς, αλλά και μεγάλους σε ηλικία αναγνώστες.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Λύκοι στο χιόνι

Η Φιο και η μητέρα της ζουν ολομόναχες στα δάση της Ρωσίας, με μόνη συντροφιά τους λύκους τους. Όταν ο Ρωσικός Στρατός τις απειλεί με δολοφονική εχθρότητα και αρπάζουν τη μητέρα της, η Φιο και οι λύκοι της δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να το σκάσουν. Στην πορεία τους προς την Αγία Πετρούπολη μια ομάδα παιδιών που συνεχώς μεγαλώνει ενώνεται μαζί τους.

Μικρή βιβλιοθήκη για νεαρά ανήσυχα πνεύματα

Μία νέα σειρά με βιβλία γνώσεων, ένα πολύτιμο εγκυκλοπαιδικό εργαλείο με την εγγύηση του Oxford University Press. Ειδικοί σε κάθε επιστημονικό πεδίο γράφουν με τρόπο κατανοητό που εισάγει τα παιδιά σε κάθε θέμα μέσα σε λίγες σελίδες.

Εκεί έξω στο διάστημα για 24 ώρες

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι είναι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ΔΔΣ) και πώς είναι η ζωή των ανθρώπων εκεί; Πώς κάνουν μπάνιο και πλένουν τα δόντια τους οι αστροναύτες, αφού το νερό αντί να ‘τρέχει’ αιωρείται; Τι τρώνε στο διάστημα και πώς πάνε τουαλέτα; Αλλά, γιατί υπάρχει ο ΔΔΣ; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα απαντώνται μέσα από τις 60 σελίδες αυτού του εντυπωσιακού παιδικού βιβλίου γνώσεων.