Μα τι υπέροχος κόσμος!

Στίχοι: Bob Thiele και George David Weiss
Εικονογράφηση: Tim Hopgood
Απόδοση: Αντώνης Λαμπρινός, Ειρήνη Γρηγοράκη
Εκδόσεις: Βιβλιοσκόπιο
Χρονιά έκδοσης: 2018
Ηλικίες: 3+, 5+

Είναι ένα από τα πιο όμορφα και αισιόδοξα τραγούδια που έχουν γραφτεί ποτέ, που κουβαλάει και μια περίεργη ιστορία δισκογραφικής τρέλας. Το τραγούδι What a wonderful world, που έγραψαν οι Bob Thiele και George David Weiss, είχε πρωτοπροταθεί στον Tony Bennett, ο οποίος απέρριψε την πρόταση με αποτέλεσμα να το τραγουδίσει τελικά ο Louis Armstrong. Η πορεία όμως του κομματιού δεν ξεκίνησε καλά: ο Αrmstrong τραγούδισε το κομμάτι, όμως την ώρα της ηχογράφησης εισέβαλε στα στούντιο ο πρόεδρος της ABC Records, Larry Newton, ο οποίος δήλωσε πως δεν ήθελε να ηχογραφηθεί το τραγούδι, καθώς το θεωρούσε εντελώς αντιεμπορικό και προσπάθησε να διακόψει τη διαδικασία. Παράλληλα, χρειάστηκε να σταματήσει άλλες δύο φορές η ηχογράφηση, λόγω θορύβου από διερχόμενο τρένο (!), κάτι που είχε ως αποτέλεσμα το κομμάτι να ολοκληρωθεί τελικά τις πρώτες πρωινές ώρες τις επόμενης ημέρας. Στην πορεία, η αμερικάνικη δισκογραφική αρνήθηκε να το προμοτάρει όπως του άξιζε, ενώ η εταιρία που ανέλαβε την έκδοσή του στην Αγγλία ήταν αυτή που το έφτασε στην κορυφή των μουσικών καταλόγων του 1968. Από εκεί και πέρα η ιστορία του τραγουδιού είναι λίγο πολύ γνωστή: εκατομμύρια πωλήσεις, εκατομμύρια downloads, χρήση του κομματιού σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες, όπως το Good morning, Vietnam του Barry Levinson, το 12 Monkeys του Terry Gilliam, στην τελευταία σκηνή της ραδιοφωνικής εκδοχής του The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy του Douglas Adams, ποικίλες διασκευές, κλπ.

Πενήντα ένα χρόνια μετά την πρώτη του ηχογράφηση (1967), το τραγούδι έγινε και εικονογραφημένο βιβλίο. Ο Tim Hopgood έκανε τους στίχους εικόνα και μετέτρεψε το εμβληματικό μουσικό κομμάτι σε ένα βιβλίο για παιδιά. Χρησιμοποιώντας gouache και τέμπερες, ο βραβευμένος συγγραφέας και εικονογράφος δημιούργησε ένα πολύ όμορφο, πολύ χαρούμενο, γεμάτο ζωντανά και λαμπερά χρώματα σκηνικό, πάνω στο οποίο παιδιά από όλες τις φυλές παρατηρούν τον κόσμο μας. Ένα βιβλίο, που όπως και το τραγούδι, γεμίζει με αισιοδοξία και ελπίδα όποιον το διαβάσει, ένα βιβλίο απαραίτητο σε κάθε παιδί (και κάθε ενήλικα) που ζει σε μια μία από τις πιο σκοτεινές για την ανθρωπότητα περιόδους.

Να σημειωθεί πως ο ίδιος δημιουργός έχει μετατρέψει σε εικονογραφημένο βιβλίο και το “Moon River“, το τραγούδι των Johnny Mercer και Henry Mancini, που τραγούδησε η Audrey Hepburn στην ταινία Breakfast at Tiffany’s του Blake Edwards.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Πώς να καλλιεργήσεις μονόκερους

Ένα κοριτσάκι ψάχνει δώρο για τη γιαγιά του. Αγαπά πολύ τα φυτά, επομένως η Σάρα ψάχνει για ένα πολύ ιδιαίτερο φυτό για τα γενέθλιά της. Ποιο καλύτερο μέρος να το βρει, από τον Ανθόκηπο με τα μαγικά φυτά;

Ευχαριστώ

Ένα μικρό αγόρι κάνει κάτι διαφορετικό σε κάθε σελίδα: περπατά, ποδηλατεί, κάθεται, είναι με φίλους, τη γάτα του, στο μπάνιο, στο παράθυρο … και σε όλες τις στιγμές του έχει ένα ‘ευχαριστώ’ να πει: σε ζώα, φυτά, πράγματα, ακόμη και στον ίδιο του τον εαυτό! 

Τα ήσυχα βράδια

Η θεματολογία του βιβλίου αυτού περιστρέφεται γύρω από τη νύχτα και απ’ ό,τι συμβαίνει ‘στα σκοτεινά’. Σε τι οφείλεται η ύπαρξη της νύχτας, τι συμβαίνει στο σκοτεινό ουρανό, πως λειτουργεί ο ύπνος, γιατί το μαύρο κυριαρχεί στην όραση του ανθρώπου το βράδυ, ποια η σχέση των ζώων και κάποιων φυτών με τη νύχτα; Αυτές και πολλές άλλες ερωτήσεις που τυχόν έχουμε μεγάλοι και μικροί γύρω από τα λιγότερο φανερά και γνωστά ‘καμώματα της ημέρας’, απαντώνται μέσα σε 19 δισέλιδα.