Μέχρι ν’ αγκαλιαστούμε

Συγγραφέας: Όουεν ΜακΛάφλιν
Εικονογράφος: Πόλι Ντάνμπαρ
Μετάφραση: Μάρω Ταυρή
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Ηλικίες: 3+, 5+

Ενα από τα πιο όμορφα εικονογραφημένα βιβλία που κυκλοφόρησαν μέσα στην πανδημία και αναφέρονται σ’ αυτήν είναι το “Μέχρι ν’αγκαλιαστούμε” του Όουεν ΜακΛάφλιν σε εικονογράφηση Πόλι Ντάνμπαρ. Ο σκαντζόχοιρος και η χελώνα, δύο χαρακτήρες που γνωρίσαμε μέσα από το πρώτο βιβλίο των δύο δημιουργών, “Η αγκαλιά” (εκδ. Μεταίχμιο, 2019), ξέρουν ότι δεν μπορούν να συναντηθούν και ν’ αγκαλιαστούν κι αυτό τους προκαλεί σύγχυση και στενοχώρια. Η κουκουβάγια όμως, ως σοφή, τους δείχνει πως υπάρχουν πολλοί τρόποι να πούμε στον άλλον πόσο τον αγαπάμε και πόσο μας έχει λείψει, χωρίς να χρειαστεί να διακινδυνέψει η υγείας μας. Μέχρι όλα να ξαναγίνουν όπως πριν και να μπορέσουμε να πάρουμε ο ένας τον άλλον την πιο σφιχτή αγκαλιά. Ο Oουεν ΜακΛάφλιν καταφέρνει μέσα από το λιγοστό του κείμενο να μιλήσει στα παιδιά για τη δύσκολη αυτή περιόδο που όλοι μας βιώνουμε. Το να χρειάζεται να μένουμε μακριά ο ένας από τον άλλο είναι κάτι που ειδικά τα μικρότερα σε ηλικία παιδιά αδυνατούν να κατανοήσουν πλήρως. Χωρίς να χρειάζεται να αναφέρει λεπτομέρειες για την Covid-19, το αναγκαίο social distancing ή το τί συμβαίνει εκεί έξω κι όλα τα άσχημα που εμείς οι μεγάλοι βλέπουμε να συμβαίνουν, χωρίς να τ’ αναστατώσει στιγμή, το κειμενό του λειτουργεί κατευναστικά, ήδη από τις πρώτες σελίδες, δημιουργώντας ένα ήρεμο αναγνωστικό πλαίσιο. Το “Μέχρι ν’ αγκαλιαστούμε” είναι ιδανικό για μικρά παιδάκια, αλλά και ενήλικες που αναζητούν μια δόση αισιοδοξίας μέσα στη μαυρίλα της καθημερινότητας.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Υπάρχει ζωή μέσα στη μύτη σου;

Στο βιβλίο αυτό που κρατάμε στα χέρια μας, με τα φωτεινά, έντονα χρώματα και το μαλακό εξώφυλλο, μαθαίνουμε τα πάντα (ή κάνουμε μια καλή αρχή στο μαθάνουμε τα πάντα) γύρω από τους πολλές φορές αόρατους στο γυμνό μάτι μικροοργανισμούς με τους οποίους συμβιώνουμε.

O μικρός μαχητής

Ενα βιβλίο για τη δημιουργία του ανθρώπου και την εξέλιξη του εμβρύο από τη στιγμή της σύλληψης ως και μετά τη γέννησή του. Ενα βιβλίο για τους μικρούς εκείνους μαχητές της ζωής, που με δυσκολία κατάφεραν να γατζωθούν από τα τοιχώματα της μήτρας, να βρουν ένα ασφαλές σημείο και να μεγαλώσουν, ώσπου να γίνουν μωρά και να βγουν στον κόσμο.

Το δώρο του παππού

Η Κάρμεν ζει με τον μπαμπά της και τη μαμά της, όμως συχνά επισκέπτεται τον αγαπημένο της παππού, ο οποίος αγαπά οτιδήποτε έχει να κάνει με τις εφευρέσεις. Δεν αφήνει τίποτα να πάει χαμένο: παλιά μοτέρ, παλιές καρέκλες, παλιά υφάσματα μέχρι και παλιά φτερά ποδηλάτου. Αυτός είναι ο παππούς της, που της έχει φτιάξει και τον Τάλω, ένα ρομπότ που την ακουλουθεί όπου πάει, φτιαγμένος κι αυτός από παλιά πράγματα. Το πρόβλημα της Κάρεν όμως, δεν είναι ούτε οι γονείς της, ούτε ο Τάλως*, ούτε φυσικά ο παππούς της. Το πρόβλημά της είναι το μάθημα της Ιστορίας και ένας κακός βαθμός που πήρε σε ενα διαγώνισμα.