Μεφίστο

Συγγραφέας: Bernard Villiot
Εικονογράφηση: Antoine Guilloppe
Εμμετρη απόδοση: Κατερίνα Σχινά
Εκδόσεις: Στερέωμα
Χρονιά έκδοσης: 2019
Ηλικίες: 5+, 7+

Ο Μεφίστο είναι ένα μαύρο γατί. Μεγαλώνει μόνο του στη μεγάλη πόλη, παρατημένο και περιθωριοποιημένο από τους ανθρώπους λόγω του χρώματος του τριχώματός του, αλλά και του δυσοίωνου του ονόματός του. Tο θεωρούν γρουσούζικο και το απομακρίνουν από κοντά τους κακήν κακώς. Επειδή κανείς δεν τον θέλει και όλοι τον φοβούνται, ο Μεφίστο θα φύγει κυνηγημένος στην εξοχή, εκεί που κανείς δεν θα τον κλωτσάει, θα έχει μπόλικο φαγητό και τα αυτοκίνητα δεν θα τον τρομάζουν. Ωσπου θα έρθει ο χειμώνας και ο γάτος θα αναζητήσει τη ζεστασιά της πόλης και των σπιτιών. Πώς θα τον υποδεχτούν οι άνθρωποι; Θα τον καλωσορίσουν και τι έχει αλλάξει στο μεταξύ;

Το βιβλίο του Bernard Villiot, σε έμμετρη διασκευή της Κατερίνας Σχινά, είναι ένα υπέροχο παραβολικό κείμενο για τη διαφορετικότητα, την αποδοχή αλλά και την άγνοια της αξίας του εαυτού μας. Με ήρωα έναν μαύρο γάτο που φέρει το όνομα του πιο διαβολικού χαρακτήρα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, του Μεφιστοφελή (Φάουστ του Γκαίτε), ο συγγραφέας, γνωστός από τον “Φυσητή των Ονείρων” (εκδ. Λιβάνη, 2017) αλλά και ως σκηνοθέτης και σεναριογράφος (έχει σκηνοθετήσει και γράψει πολλές μικρού μήκους κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές), μιλά στα παιδιά για το πώς μπορεί να αισθάνεται ένα πλάσμα που περιθωριοποιείται εξαιτίας του χρώματός του, ενός χαρακτηριστικού του που δεν μπορεί να αλλάξει, αλλά και την αξία του καθενός μας που μπορεί όμως να μην τη γνωρίζουμε. Ο γάτος εγκαταλείπει την πόλη που μεγαλώνει για έναν καλύτερο κόσμο, που όμως ποτέ δεν θα είναι σαν το μέρος που έμαθε και έζησε τα πρώτα του χρόνια. Θα επιστρέψει όταν η ανάγκη τον αναγκάσει και χωρίς να το περιμένει θα γίνει το επίκεντρο της προσοχής. Κι αυτό όχι γιατί στο μεσοδιάστημα οι κάτοικοι της πόλης έμαθαν για αυτόν και άλλαξαν γνώμη, αλλά γιατί συνειδητοποίησαν πόσο πολύ τον χρειάζονταν εξαρχής. Η αξία του γάτου φάνηκε όταν εκείνος έλειπε! Ο Guilloppe στήνει ένα εξαιρετικό σκηνικό σε μαύρο και άσπρο, σαν laser cutouts φιγούρες, χωρίς καμία λεπτομέρεια. Παίζει με το φως, το σκοτάδι και τη σκιά και στρέφει με αυτόν τον τρόπο τον προβολέα στον κατάμαυρο πρωταγωνιστή του.

Ενα εξαιρετικό, ασπρόμαυρο εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά αλλά και ενήλικες που προετοιμάζει το έδαφος για να μπουν στο τραπέζι της συζήτησης πολλά και ενδιαφέρονται θέματα.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Λύκοι στο χιόνι

Η Φιο και η μητέρα της ζουν ολομόναχες στα δάση της Ρωσίας, με μόνη συντροφιά τους λύκους τους. Όταν ο Ρωσικός Στρατός τις απειλεί με δολοφονική εχθρότητα και αρπάζουν τη μητέρα της, η Φιο και οι λύκοι της δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να το σκάσουν. Στην πορεία τους προς την Αγία Πετρούπολη μια ομάδα παιδιών που συνεχώς μεγαλώνει ενώνεται μαζί τους.

Μικρή βιβλιοθήκη για νεαρά ανήσυχα πνεύματα

Μία νέα σειρά με βιβλία γνώσεων, ένα πολύτιμο εγκυκλοπαιδικό εργαλείο με την εγγύηση του Oxford University Press. Ειδικοί σε κάθε επιστημονικό πεδίο γράφουν με τρόπο κατανοητό που εισάγει τα παιδιά σε κάθε θέμα μέσα σε λίγες σελίδες.

Εκεί έξω στο διάστημα για 24 ώρες

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι είναι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ΔΔΣ) και πώς είναι η ζωή των ανθρώπων εκεί; Πώς κάνουν μπάνιο και πλένουν τα δόντια τους οι αστροναύτες, αφού το νερό αντί να ‘τρέχει’ αιωρείται; Τι τρώνε στο διάστημα και πώς πάνε τουαλέτα; Αλλά, γιατί υπάρχει ο ΔΔΣ; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα απαντώνται μέσα από τις 60 σελίδες αυτού του εντυπωσιακού παιδικού βιβλίου γνώσεων.