Μεφίστο

Συγγραφέας: Bernard Villiot
Εικονογράφηση: Antoine Guilloppe
Εμμετρη απόδοση: Κατερίνα Σχινά
Εκδόσεις: Στερέωμα
Χρονιά έκδοσης: 2019
Ηλικίες: 5+, 7+

Ο Μεφίστο είναι ένα μαύρο γατί. Μεγαλώνει μόνο του στη μεγάλη πόλη, παρατημένο και περιθωριοποιημένο από τους ανθρώπους λόγω του χρώματος του τριχώματός του, αλλά και του δυσοίωνου του ονόματός του. Tο θεωρούν γρουσούζικο και το απομακρίνουν από κοντά τους κακήν κακώς. Επειδή κανείς δεν τον θέλει και όλοι τον φοβούνται, ο Μεφίστο θα φύγει κυνηγημένος στην εξοχή, εκεί που κανείς δεν θα τον κλωτσάει, θα έχει μπόλικο φαγητό και τα αυτοκίνητα δεν θα τον τρομάζουν. Ωσπου θα έρθει ο χειμώνας και ο γάτος θα αναζητήσει τη ζεστασιά της πόλης και των σπιτιών. Πώς θα τον υποδεχτούν οι άνθρωποι; Θα τον καλωσορίσουν και τι έχει αλλάξει στο μεταξύ;

Το βιβλίο του Bernard Villiot, σε έμμετρη διασκευή της Κατερίνας Σχινά, είναι ένα υπέροχο παραβολικό κείμενο για τη διαφορετικότητα, την αποδοχή αλλά και την άγνοια της αξίας του εαυτού μας. Με ήρωα έναν μαύρο γάτο που φέρει το όνομα του πιο διαβολικού χαρακτήρα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, του Μεφιστοφελή (Φάουστ του Γκαίτε), ο συγγραφέας, γνωστός από τον “Φυσητή των Ονείρων” (εκδ. Λιβάνη, 2017) αλλά και ως σκηνοθέτης και σεναριογράφος (έχει σκηνοθετήσει και γράψει πολλές μικρού μήκους κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές), μιλά στα παιδιά για το πώς μπορεί να αισθάνεται ένα πλάσμα που περιθωριοποιείται εξαιτίας του χρώματός του, ενός χαρακτηριστικού του που δεν μπορεί να αλλάξει, αλλά και την αξία του καθενός μας που μπορεί όμως να μην τη γνωρίζουμε. Ο γάτος εγκαταλείπει την πόλη που μεγαλώνει για έναν καλύτερο κόσμο, που όμως ποτέ δεν θα είναι σαν το μέρος που έμαθε και έζησε τα πρώτα του χρόνια. Θα επιστρέψει όταν η ανάγκη τον αναγκάσει και χωρίς να το περιμένει θα γίνει το επίκεντρο της προσοχής. Κι αυτό όχι γιατί στο μεσοδιάστημα οι κάτοικοι της πόλης έμαθαν για αυτόν και άλλαξαν γνώμη, αλλά γιατί συνειδητοποίησαν πόσο πολύ τον χρειάζονταν εξαρχής. Η αξία του γάτου φάνηκε όταν εκείνος έλειπε! Ο Guilloppe στήνει ένα εξαιρετικό σκηνικό σε μαύρο και άσπρο, σαν laser cutouts φιγούρες, χωρίς καμία λεπτομέρεια. Παίζει με το φως, το σκοτάδι και τη σκιά και στρέφει με αυτόν τον τρόπο τον προβολέα στον κατάμαυρο πρωταγωνιστή του.

Ενα εξαιρετικό, ασπρόμαυρο εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά αλλά και ενήλικες που προετοιμάζει το έδαφος για να μπουν στο τραπέζι της συζήτησης πολλά και ενδιαφέρονται θέματα.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Η μπάλα

Ο Αλέξης Κυριτσόπουλος είναι φιδωλός στις λέξεις του, χαρίζει όμως πλουσιοπάροχα τις εικόνες και τις ζωγραφιές του. Ξαναδιηγείται την ιστορία του Μπαχαριάν, αυτή που του μετέφερε η σύζυγός του Χριστίνα, και δημιουργεί ένα μοναδικό εικονογραφημένο βιβλίο που απευθύνεται σε παιδιά, αλλά και σε μεγάλους. Κι εκεί κρύβεται η μαγεία του και η ομορφιά του. Γιατί οι ιστορίες δεν έχουν ηλικία και ο Κυριτσόπουλος το γνωρίζει αυτό.

Η τελεία

Η Τελεία του Peter Reynolds είναι ίσως ένα από τα πιο αγαπημένα εικονογραφημένα βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει. Το έχουν διαβάσει και αγαπήσει τόσα πολλά παιδιά που εδώ και μερικά χρόνια, το βιβλίο του Αμερικανού δημιουργού έχει και τη δική του Παγκόσμια Ημέρα, που γιορτάζεται κάθε χρόνο περίπου στα μέσα του Σεπτεμβρίου.