Μεγάλες ιδέες για μικρούς φιλόσοφους: η σειρά

Συγγραφείς: Duane Armitage, Maureen McQuerry
Εικονογράφηση: Robin Rosenthal
Μετάφραση: Τατιάνα Γαλάτουλα
Εκδόσεις: Διόπτρα
Χρονιά έκδοσης: 2021
Ηλικίες: 3+, 5+

Τι είναι η ευτυχία; Η ισότητα; Ποιος ξέρει τι είναι η αλήθεια και τι η φαντασία; Μπορούν άραγε τα παιδιά να αντιληφθούν τις παραπάνω έννοιες και με ποιον τρόπο θα γινόταν η εισαγωγή τους σε τέτοια θέματα με ενδιαφέροντα τρόπο;

Τα βιβλία της σειράς Μεγάλες ιδέες για μικρούς φιλόσοφους ακουμπούν θέματα φιλοσοφίας και με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο γνωρίζουν στα παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας βασικές ιδέες όπως η ευτυχία, η φαντασία, η ισότητα και η αλήθεια συστήνοντας παράλληλα τους βασικούς τους εκπροσώπους. Ο αρχαίος φιλόσοφος Σωκράτης αναζητούσε τη βαθύτερη αλήθεια των πραγμάτων, ενώ η Γαλλίδα Σιμόν ντε Μπογουάρ αγωνιζόταν για τη γυναικεία ενδυνάμωση και την ισότητα ανάμεσα στα φύλα. Ο Αριστοτέλης αναζητούσε το νόημα της ζωής και τον τρόπο που μπορούμε να γίνουμε ευτυχισμένοι, ενώ ο Καρτέσιος πίστευε ότι η φαντασία μας εκφράζει τον τρόπο που σκεφτόμαστε και αυτό μας κάνει μοναδικούς.

Τέσσερα φανταστικά βιβλία, μικρά σε μέγεθος, κατάλληλα για μικρούς σε ηλικία αναγνώστες που θέλουν να μάθουν.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Ο πόλεμος

Η επικαιρότητα φέρνει συνεχώς στο προσκήνιο τη λέξη «πόλεμος». Εμείς οι μεγάλοι στο άκουσμά της κατακλυζόμαστε από εικόνες φρίκης, συναισθήματα φόβου και απελπισίας, κορμιά και ψυχές καταρρακωμένες από το τέρας αυτής της καταστροφής. Μοιραία, λοιπόν, εγείρει την περιέργεια των παιδιών και ρωτάνε «τι είναι ο πόλεμος;»

Μεγάλα μεγάλα συναισθήματα

Τα μεγάλα συναισθήματα των μικρών παιδιών είναι το αντικείμενο του βιβλίου «Μεγάλα μεγάλα συναισθήματα» . Όποιος δεν έχει έρθει αντιμέτωπος με ένα τετράχρονο που κλαίει γοερά γιατί έχασε το παιχνίδι του, δεν μπορεί να κατανοήσει τι σημαίνουν μεγάλα συναισθήματα μικρών παιδιών.

Πώς να καλλιεργήσεις μονόκερους

Ένα κοριτσάκι ψάχνει δώρο για τη γιαγιά του. Αγαπά πολύ τα φυτά, επομένως η Σάρα ψάχνει για ένα πολύ ιδιαίτερο φυτό για τα γενέθλιά της. Ποιο καλύτερο μέρος να το βρει, από τον Ανθόκηπο με τα μαγικά φυτά;