Μεγάλες ιδέες για μικρούς φιλόσοφους: η σειρά

Συγγραφείς: Duane Armitage, Maureen McQuerry
Εικονογράφηση: Robin Rosenthal
Μετάφραση: Τατιάνα Γαλάτουλα
Εκδόσεις: Διόπτρα
Χρονιά έκδοσης: 2021
Ηλικίες: 3+, 5+

Τι είναι η ευτυχία; Η ισότητα; Ποιος ξέρει τι είναι η αλήθεια και τι η φαντασία; Μπορούν άραγε τα παιδιά να αντιληφθούν τις παραπάνω έννοιες και με ποιον τρόπο θα γινόταν η εισαγωγή τους σε τέτοια θέματα με ενδιαφέροντα τρόπο;

Τα βιβλία της σειράς Μεγάλες ιδέες για μικρούς φιλόσοφους ακουμπούν θέματα φιλοσοφίας και με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο γνωρίζουν στα παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας βασικές ιδέες όπως η ευτυχία, η φαντασία, η ισότητα και η αλήθεια συστήνοντας παράλληλα τους βασικούς τους εκπροσώπους. Ο αρχαίος φιλόσοφος Σωκράτης αναζητούσε τη βαθύτερη αλήθεια των πραγμάτων, ενώ η Γαλλίδα Σιμόν ντε Μπογουάρ αγωνιζόταν για τη γυναικεία ενδυνάμωση και την ισότητα ανάμεσα στα φύλα. Ο Αριστοτέλης αναζητούσε το νόημα της ζωής και τον τρόπο που μπορούμε να γίνουμε ευτυχισμένοι, ενώ ο Καρτέσιος πίστευε ότι η φαντασία μας εκφράζει τον τρόπο που σκεφτόμαστε και αυτό μας κάνει μοναδικούς.

Τέσσερα φανταστικά βιβλία, μικρά σε μέγεθος, κατάλληλα για μικρούς σε ηλικία αναγνώστες που θέλουν να μάθουν.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Το βιβλίο του μικροσκοπίου

Με το διάβασμα αυτού του βιβλίου ετοιμαστείτε για αναζήτηση μικροσκοπίου! Στις περίπου 60 σελίδες του μαθαίνουμε τα μέρη και την αρχή λειτουργίας του μικροσκοπίου και στη συνέχεια το χρησιμοποιούμε για να εξερευνήσουμε τον μικρόκοσμο του σπιτιού, των φυτών, των ζώων, του ανθρώπινου σώματος και του εδάφους.

Θα παίζουμε;

Το “Θα παίξουμε;” είναι μια ιστορία για μικρά παιδιά (κατά τη γνώμη μου, ακόμα και για προσχολικής ηλικίας) και για τη σχέση τους με την τεχνολογία, σε αντιδιαστολή με τη συμμετοχή τους στην πραγματική ζωή. Τον Πέδρο προσκαλούν σε παιχνίδι η αδελφή του, οι γονείς του, οι συμμαθητές, η γιαγιά και ο παππούς του, αλλά μάταια… ή μήπως τελικά όχι;

Όλα για την περίοδο

Έχουμε άλλωστε τόσα βιβλία γνώσεων για το ανθρώπινο σώμα, γιατί όχι και ένα για αυτό που αφορά κάτι παραπάνω από τον μισό πληθυσμό του πλανήτη; Και ναι, μπορεί η έμμηνος ρύση να αποτελεί ακόμα και σήμερα ταμπού σε πολλές χώρες, ακόμα και στην ελληνική επαρχία, όμως στην εποχή της τεχνολογίας και της ανεμπόδιστης πρόσβασης στις πληροφορίες, ότι δεν υπήρχε ως σήμερα στα ελληνικά ένα βιβλίο για το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο βρίσκαμε μόνο ως κεφάλαιο ή ως αναφορά σε βιβλία γνώσεων για τη σεξουαλικότητα, είναι αδιανότητο.