Μεγαλόφωνη ανάγνωση στο σπίτι

Είστε γονείς; Διαβάστε στα παιδιά σας κάθε μέρα κι ένα μικρό κεφάλαιο ή μερικές σελίδες. Βρείτε μια γωνιά στο σπίτι που να σας αρέσει, κάντε την ζεστή και λίγο σκοτεινή, δημιουργήστε ακόμα κι ένα μικρό φρούριο από σεντόνια και μαξιλάρια, πάρτε το βιβλίο που διαλέξατε και μια κουβέρτα και αρχίστε την ανάγνωση. ΔΥΝΑΤΑ! Βάλτε στο παιχνίδι και τα πιο μικρά ή πιο μεγάλα αδέρφια. Διαβάστε βιβλία που θα διαλέξετε μαζί με τα παιδιά σας ή που θα σας προτείνουν εκείνα. Μη φοβάστε την επανάληψη. Ειδικά τα μικρά σε ηλικία παιδιά λατρεύουν να ακούν ξανά και ξανά την ίδια ιστορία. Θα εκπλαγείτε όταν συνειδητοποιήσετε ότι το παιδί, ακόμα κι αν δεν μπορεί να διαβάσει, έχει απομνημονεύσει την ιστορία και τη «διαβάζει» μόνο του καθώς γυρνάει τις σελίδες του βιβλίου. Μη φοβάστε να δοκιμάσετε λογοτεχνικά είδη που μπορεί να ξενίσουν τα παιδιά, όπως η ποίηση ή ακόμα και να τους διαβάσετε τα επιστημονικά περιοδικά που μπορεί να ενδιαφέρουν εσάς ή τα πολιτιστικά άρθρα που έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες. Μην περιορίζετε τη μεγαλόφωνη ανάγνωση μόνο στα βιβλία! Βγείτε έξω από τα όρια.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Μεγαλόφωνη ανάγνωση στην τάξη: εισαγωγή στη νέα σχολική χρονιά

Στα δύσκολα πάντα στρεφόμαστε στην Τέχνη αλλά και στη μεγαλόφωνη ανάγνωση. Η εκπαιδευτικός Ελευθερία Καλούδη κάνει μια εισαγωγή στη νέα σχολική χρονιά, με ένα κείμενο που “μιλάει” βαθιά στην καρδιά μας. Για αυτά που έγιναν και για αυτά που έρχονται και πώς πρέπει να προετοιμαστούμε.

Μεγαλόφωνη ανάγνωση ποίησης (στην τάξη)

H εκπαιδευτικός Ελευθερία Καλούδη βρίσκει βιβλία και τρόπους να ενταχθεί η μεγαλόφωνη ανάγνωση στην τάξη. Στο σημερινό της άρθρο μιλάει για την αξία της ποίησης και πώς μπορεί αυτό το λογοτεχνικό είδος να μπεί στη σχολική αίθουσα, παίρνοντας για παράδειγμα το “Να ένα ποίημα που γιατρεύει ψάρια”.