Μεγαλώνοντας κορίτσια που αγαπούν τον εαυτό τους

Συγγραφείς: Kasey Edwards, Dr. Christopher Scanlon
Μετάφραση: Χριστίνα Παναγιώτου
Εκδόσεις: Διόπτρα
Χρονιά έκδοσης: 2021
Ηλικίες: βιβλία για γονείς

Δεν είναι λίγες οι φορές που ένα βιβλίο γίνεται εξαιρετικά επίκαιρο λόγω των ειδήσεων και όλων όσων συμβαίνουν στον κόσμο. Η ιστορία έχει δείξει ακόμα ότι τα βιβλία που γίνονται επίκαιρα δεν γίνονται, συνήθως, λόγω «καλής» επικαιρότητας, μάλλον το αντίθετο. Ωστόσο η ιστορία έχει, επίσης, δείξει ότι τα βιβλία είναι πάντοτε ένα σημαντικό εργαλείο για να αντιμετωπίσουμε ευκολότερα όλα όσα συμβαίνουν.

Πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Διόπτρα το βιβλίο με τίτλο Μεγαλώνοντας κορίτσια που αγαπούν τον εαυτό τους, με τον υπότιτλο «Σε έναν κόσμο που προσπαθεί να τα πείσει για το αντίθετο». Οι συγγραφείς Kasey Edwards και Dr Christopher Scanlon βασίζουν το κείμενό τους σε επιστημονικές έρευνες αλλά και την προσωπική τους εμπειρία ως γονείς.

Το πρώτο ερώτημα που ήρθε στο μυαλό μου μόλις διάβασα τον τίτλο του βιβλίου ήταν αν ζούμε πράγματι σε έναν κόσμο που δεν βοηθάει τα κορίτσια να αγαπήσουν τον εαυτό τους. Η απάντηση ήταν σχεδόν αυτόματη, «ΝΑΙ». Ο κόσμος, η κοινωνία και τα καταπιεστικά πρότυπα που ακόμη υπάρχουν γύρω μας, δεν βοηθούν κανένα κορίτσι να αγαπήσει τον εαυτό του πραγματικά και ουσιαστικά.

Πιθανότατα δεν υπάρχουν πολλές γυναίκες που δεν έχουν μια «αρνητική» ιστορία να μας αφηγηθούν και η οποία να σχετίζεται με το φύλο τους. Ακόμη και αν η κοινωνία δεν μπορεί να αλλάξει από τη μία στιγμή στην άλλη ριζικά και αμετάκλητα όλα όσα την κάνουν τοξική προς ένα κορίτσι, μπορεί ένας γονιός να δράσει ώστε να μεγαλώσει το δικό του παιδί έτσι ώστε να αγαπήσει τον εαυτό του; Και αν ναι, τι είναι αυτό που μπορεί να κάνει και πώς;

Όλες οι παραπάνω ερωτήσεις απαντώνται στο βιβλίο αυτό. Βασισμένοι σε επιστημονικά δεδομένα, οι συγγραφείς παραθέτουν πολλά από τα ζητήματα που φαίνεται να δυσχαιρένουν την ζωή των κοριτσιών: διατροφικές διαταραχές, άγχος για την εικόνα του σώματός τους, κατάθλιψη και η έλλειψη της αυτονομίας του σώματός τους είναι κάποια από τα πιο συνήθη.

Μέσα από το βιβλίο, οι συγγραφείς δεν προσπαθούν μόνο να δώσουν απαντήσεις για το τι πρέπει να κάνουν οι γονείς αλλά με τρόπο εύληπτο και εξαιρετικά βοηθητικό, χωρίς ίχνος επίκρισης, προσπαθούν να φέρουν τους ίδιους τους ενήλικες σε επαφή με τον τρόπο που μεγάλωσαν ως παιδιά και με όλα όσα κουβαλούν μέσα τους και μεταφέρουν στα δικά τους παιδιά, θετικά και «αρνητικά».

Τα κεφάλαια του βιβλίου επισημαίνουν τις σημαντικές κατευθύνσεις που δίνει το βιβλίο στους αναγνώστες, αυτές τις κατευθύνσεις που ένα κορίτσι που αγαπάει τον εαυτό του θα καταφέρει να κατακτήσει στη ζωή του.

Με λόγο απλό, ειλικρινή και αυθεντικό, στοιχείο εξαιρετικά σημαντικό για βιβλίο αυτής της κατηγορίας, ο αναγνώστης νιώθει πως οι συγγραφείς καταθέτουν πάνω από όλα τις δικές τους προσωπικές και βαθιές σκέψεις για το πώς οι ίδιοι θέλησαν να γίνουν καλύτεροι γονείς για τα παιδιά τους. Παράλληλα, χαρτογραφούν όλους τους κινδύνους που καλούνται οι γονείς να αποφύγουν για να προστατέψουν τα νέα κορίτσια και να τα ενδυναμώσουν ώστε να γίνουν σπουδαίες γυναίκες στο μέλλον.

Το βιβλίο αυτό δεν αφορά μόνο τους γονείς αλλά ούτε και αποκλειστικά όσους μεγαλώνουν κορίτσια. Είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο για κάθε κορίτσι, γυναίκα και εν γένει ενήλικα που παλεύει καθημερινά να αγαπήσει τον εαυτό του και να υπάρξει σε έναν δύσκολο κόσμο.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Αγροτόσπιτο

“Είναι μια ιστορία φθοράς και μιας ιδιότυπης αναγέννησης. Η φθορά είναι φυσιολογική για τα πάντα, η αναγέννηση όμως, ακόμα και αν είναι μέσα από μια εικονογραφημένη ιστορία, έχει να κάνει με τη ματιά που ρίχνουμε στα πράγματα, στην εκτίμηση του παρελθόντος τους και στην προσπάθεια να διατηρήσουμε κάτι από την προηγούμενη ζωή τους ζωντανό, να δημιουργήσουμε μια σύνδεση με το παρελθόν ακόμα κι αν πρόκειται για μια οικογενειακή ιστορία που αλλιώς δεν θα μας αφορούσε, ακόμα κι αν πρόκειται για ένα σπίτι που ποτέ δεν θα επισκεπτόμασταν. Είναι ένας γλυκός, ήπιος τρόπος για να μιλήσει ένα βιβλίο στα παιδιά γι’ αυτό που ζει, γερνάει και πεθαίνει – αλλά πεθαίνει χορτάτο από τη ζωή που έζησε και ξαναζεί γιατί κάποιος μας λέει την ιστορία του. Το “Αγροτόσπιτο” της Sophie Blackall είναι ένα διαμαντάκι για ευαίσθητους συλλέκτες ιστοριών και παρατηρητές της λεπτομέρειας”.

Το αγόρι που έφερε το χιόνι

Στην καρδιά μιας μεγάλης πόλης, εκεί που οι κάτοικοί της ζουν και περπατούν βιαστικά, ζει ένα αγοράκι, μαζί με τη μαμά του και τον μπαμπά τους. Για “σπίτι΄” τους έχουν ένα παγκάκι. Όταν όμως το αγόρι βρει ένα βράδυ, εντελώς μαγικά, μια χιονόμπαλα ακριβώς πλάι στο παγκάκι που κοιμάται, όλα θα αρχίσουν να αλλάζουν. Στη χιονόμπαλα μέσα υπάρχει μια πόλη σαν αυτή που βρίσκεται εκείνος, με ενα παγκάκι ακριβώς σαν αυτό που κοιμάται τώρα. Οταν θα την κουνίσει κάτι μαγικό θα έχει συμβεί.

Η Μυρτιά και ο καθρέφτης

Στην «Μυρτιά», που είναι ένα εικονογραφημένο παραμύθι, ζωγραφιές σαν μενταγιόν ζωντανεύουν τις λέξεις που διαλέγει η  Κατερίνα Παούρη για να φτιάξει τον κόσμο της ηρωίδας: αρώματα από τη φωτιά που τριζοβολάει, από τα βιβλία, του τσουκαλιού, της λεβάντας, του χαμομηλιού, του κρόκου, της μυρτιάς μοσχοβολούν στα απάτητα δάση του παραμυθιού.