Μια περιπέτεια για τον Ρωμαίο

Συγγραφέας: Μαρία Παπαγιάννη
Εικονογράφηση-εξώφυλλο: Μιχάλης Κουντούρης
Εκδόσεις: Πατάκη
Χρονιά έκδοσης: 2003 (2019 – 8η ανατύπωση)
Ηλικίες: 5+ (μεγαλόφωνη ανάγνωση), 7+

Ο Ρωμαίος είναι ένα ποντίκι που ζει με τη μητέρα του και τον πατέρα του σε ένα μεγάλο, πανέμορφο σπίτι. Μόνο που το σπίτι αυτό διαφέρει από όλα τα άλλα κι αυτό γιατί δεν είναι μια απλή κατοικία, αλλά ένα θέατρο. Η φωλιά της οικογένειας του Ρωμαίου είναι δίπλα στη σκηνή, ο μικρός ποντικός όμως δεν έχει παρακολουθήσει ποτέ του αληθινή παράσταση· οι γονείς του δεν τον αφήνουν για να μην τον δουν οι άνθρωποι. Μια μέρα όμως, μια πολύ σημαντική μέρα για τον Ρωμαίο, αυτή των γενεθλίων του, ο μικρός ποντικός θα αρχίσει να ανακαλύπτει τι σημαίνει θέατρο: θα δει από κοντιά μια μεγαλειώδη για τα μάτια του θεατρική παρασταση, θα γνωρίσει άλλα ποντίκια που μένουν στο θέατρο, θα μιλήσει με το φως, τα τρία κουδούνια, θα δει από κοντά τον σκηνοθέτη και τον διευθυντή σκηνής και θα ερωτευτεί την Ιουλία, μια ποντικίνα που ζει τρομαγμέμενη στο υπόγειο του θεάτρου. Ποιος την απειλεί και τι θα σκαρφιστεί ο Ρωμαίος για να σώσει όλα τα ποντίκια του υπογείου από τους φοβερούς αρουραίους;

Η Μαρία Παπαγιάννη έγραψε πριν από πολλά χρόνια την ιστορία του Ρωμαίου, ένα βιβλίο για το θάρρος, την αγάπη, τη φιλία και τη συνεργασία, μα πάνω από όλα για το θέατρο, εμπνευσμένο από τους δύο πολύ γνωστούς ήρωες του Σέξπηρ, τον Ρωμαίο και την Ιουλιέτα. Mέσα από αυτήν την ιστορία αγάπης, η συγγραφέας μοιράζεται με το μικρό σε ηλικία αναγνωστικό της κοινό την αγάπη της για τη συγκεκριμένη μορφή Τέχνης και στήνοντας μια περιπέτεια με ήρωες δύο μικρά ποντίκια μας γνωρίζει τα μέρη του θεάτρου. Πάνω στο κείμενο αυτό στηρίχτηκε και η θεατρική μεταφορά του βιβλίου. Η Μαρία Παπαγεωργίου και η Σπυριδούλα Παπαγεωργίου, ψυχή του κουκλοθεάτρου της Παραμυθοχώρας που στεγάζεται σε ένα εκπληκτικό νεοκλασικό στο Μετς, ζωντάνεψαν για πρώτη φορά την ιστορία του μικρού ποντικού ένα χρόνο μετά την πρώτη έκδοση του βιβλίου, το 2004. “Ηταν η πρώτη παράσταση που ανεβάσαμε όταν η Παραμυθοχώρα μετακόμισε στην οδό Αναπαύσεως στο Μετς, και παίχτηκε για όλη τη σεζόν 2004-2005. Η μουσική και τα τραγούδια ήταν του Θάνου Μικρούτσικου και είναι ακριβώς ίδια με τώρα“, αναφέρει στην Κόκκινη Αλεπού η Μαρία Παπαγεωργίου.

Η εξαιρετική παράσταση κουκλοθεάτρου για παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας, δημιουργήθηκε με απόλυτο σεβασμό στο αρχικό κείμενο και η μουσική του Θάνου Μικρούτσικου ντύνει όπως και τότε και την φετινή παραγωγή. “Φέτος αποφασίσαμε να ξαναφτιάξουμε την Παραμυθοχώρα και σκεφτήκαμε να αρχίσουμε αυτόν τον νέο κύκλο με το ίδιο παραμύθι, όπως και την πρώτη φορά. Οι κούκλες και τα σκηνικά είναι καινούργια. Δυστυχώς όμως, ο Θάνος Μικρούτσικος δεν είναι πια δίπλα μας, όπως τότε. Είναι όμως πολύ όμορφο (σ.σ. και τρομερά ελπιδορόφο) να ακούς τα παιδιά φεύγοντας από το θέατρο να τραγουδάνε το τραγούδι του”, δηλώνει χαρακτηριστικά η Μ. Παπαγεωργίου.

Το βιβλίο της Μαρία Παπαγιάννη είναι ιδανικό για μεγαλόφωνη ανάγνωση ακόμα και σε παιδιά νηπιαγωγείου, ενώ το θεατρικό θα διασκεδάσει τους μικρούς και θα συγκινήσει τους μεγάλους. Η παράσταση θα παίζεται ως τέλος Μαΐου, κάθε Κυριακή, στις 12.15 μ.μ. στην Παραμυθοχώρα (Αναπαύσεως 14 & Τυρταίου 1, Μετς, 210-9216346).

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Πώς να καλλιεργήσεις μονόκερους

Ένα κοριτσάκι ψάχνει δώρο για τη γιαγιά του. Αγαπά πολύ τα φυτά, επομένως η Σάρα ψάχνει για ένα πολύ ιδιαίτερο φυτό για τα γενέθλιά της. Ποιο καλύτερο μέρος να το βρει, από τον Ανθόκηπο με τα μαγικά φυτά;

Ευχαριστώ

Ένα μικρό αγόρι κάνει κάτι διαφορετικό σε κάθε σελίδα: περπατά, ποδηλατεί, κάθεται, είναι με φίλους, τη γάτα του, στο μπάνιο, στο παράθυρο … και σε όλες τις στιγμές του έχει ένα ‘ευχαριστώ’ να πει: σε ζώα, φυτά, πράγματα, ακόμη και στον ίδιο του τον εαυτό! 

Τα ήσυχα βράδια

Η θεματολογία του βιβλίου αυτού περιστρέφεται γύρω από τη νύχτα και απ’ ό,τι συμβαίνει ‘στα σκοτεινά’. Σε τι οφείλεται η ύπαρξη της νύχτας, τι συμβαίνει στο σκοτεινό ουρανό, πως λειτουργεί ο ύπνος, γιατί το μαύρο κυριαρχεί στην όραση του ανθρώπου το βράδυ, ποια η σχέση των ζώων και κάποιων φυτών με τη νύχτα; Αυτές και πολλές άλλες ερωτήσεις που τυχόν έχουμε μεγάλοι και μικροί γύρω από τα λιγότερο φανερά και γνωστά ‘καμώματα της ημέρας’, απαντώνται μέσα σε 19 δισέλιδα.