Μια τίγρη στον κήπο

Κείμενο – εικονογράφηση: Lizzy Stewart
Μετάφραση: Μαριάννα Ψύχαλου
Εκδόσεις: Μικρή Σελήνη
Χρονιά έκδοσης: 2018
Ηλικίες: 3+, 5+

Θυμάμαι πως σαν παιδί, η πρώτη λέξη που μου είπαν ότι ξεστόμισα ήταν το “βαριέμαι“. Την ίδια λέξη ακούω τώρα από το δικό μου παιδί. Με την ίδια ακριβώς λέξη ανοίγει το υπέροχο βιβλίο της Lizzy Stewart. H ηρωίδα της, η Νόρα, βρίσκεται μαζί με τη γιαγιά της όταν της ανακοινώνει με έντονο ύφος πως βαριέται αφόρητα μέσα στο σπίτι. Δεν βρίσκει τίποτα ενδιαφέρον να κάνει και μάλιστα είναι τόσο βαρετά που ακόμα και ο Τζεφ βαριέται. Ο Τζεφ είναι ένα παιχνίδι – καμηλοπάρδαλη. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τη Νόρα βαριέται!

Τότε η γιαγιά της θα την προκαλέσει να βγεί στον κήπο να ανακαλύψει έναν εντελώς καινούργιο κόσμο, εκεί όπου κρύβονται μεγάλες -σε μέγεθος πουλιού- λιβελούλες, περίεργα φυτά και μια τίγρη. “Μα δεν υπάρχουν τίγρεις στους κήπους!“, θα απαντήσει κάπως θυμωμένα και λίγο αυθάδικα η Νόρα, όμως η γιαγιά επιμένει και το κορίτσι παρέα με το παιχνίδι της την καμηλοπάρδαλη θα ξεκινήσει – κάπως απρόθυμα – την αναζήτηση στον κήπο του σπιτιού.

Η δύσπιστη μικρή θα εκπλαγεί όταν θα ανακαλύψει πως πίσω από την πλούσια βλάστηση κρύβονται όντως πολύχρωμες λιβελούλες με λαμπερά φτερά και μια θυμωμένη πολική αρκούδα και λουλούδια που μπορούν να σε κάνουν μια χαψιά στη στιγ,ή, όπως ακριβώς της είχε πει η γιαγιά της. Αλλά τίγρη δεν υπάρχει πουθενά. Ή μήπως υπάρχει;

Η εμφάνιση του πορτοκαλί αιλουροειδούς δεν αργεί και η Νόρα μαζί με τον Τζεφ θα μείνουν έκπληκτοι μπροστά της. “Υπάρχεις στα αλήθεια;“, θα ρωτήσει η μικρή, για να λάβει μια αποστομωτική απάντηση από την τίγρη: “Δεν ξέρω, εσύ υπαρχεις; Αν πιστέψεις στην ύπαρξή μου, τότε ίσως και να είμαι αληθινή”.

Η Lizzy Stewart, στο πρώτο της και βραβευμένο με τo Waterstones Children’s Book Prize για το 2017 στην κατηγορία των εικονογραφημένων, μας παρασύρει σε έναν φανταστικό κόσμο γεμάτο περίεργα, φανταχτερά πλάσματα, σε ένα ταξίδι αναζήτησης στον πίσω κήπο ενός σπιτιού. Τι είναι αληθινό και τι φανταστικό; Πού μπορεί να σε οδηγήσει η βαρεμάρα και πόσο ωφέλιμη είναι για την παιδική (και όχι μόνο) φαντασία;

Το βιβλίο της ξεχωρίζει πριν ακόμα το ανοίξεις από το ανάγλυφο του εξώφυλλου, την ποιότητα του χαρτιού, τη ζωντανή εικονογράφηση με τα έντονα χρώματα, ακόμα και τη γραμματοσειρά. Οταν το ανοίγεις, σε υποδέχεται ένα έντονα πορτοκαλί εσώφυλλο γεμάτο περιγράμματα φυτών και πουλιών, για να σε καλοσωρίσει στο αμέσως επόμενο σαλόνι η Νόρα και ο Τζεφ. Και η περιπέτεια ξεκινά…

Το “Μια τίγρη στον κήπο” δεν είναι ακόμα ένα εικονογραφημένο. Η ιστορία της μικρής πρωταγωνίστριας και της τίγρης είναι μια ωδή στην αστείρευτη παιδική φαντασία, εκεί που ό,τι κι αν πιστέψεις μπορεί να γίνει αληθινό. Ενα φανταστικό βιβλίο με τόσο ζωντανή εικονογράφηση που θα ήθελες πολύ να μπορείς να κάνεις βουτιά και να βρεθείς παρέα με τη Νόρα και την τίγρη στον υπέροχο κήπο τους. Δικαίως, λοιπόν, κέρδισε το βραβείο και δικαίως έχει αγαπηθεί τόσο πολύ από μικρούς και μεγάλους αναγνώστες. Και είναι τεράστια η χαρά μας που μπορούμε να το διαβάζουμε πια και στα ελληνικά. 

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Προδημοσίευση: Το μεσαιωνικό κάστρο και οι γίγαντες του Ουρανού

Από το Μαχνάταν, στη Ρουμανία και από εκεί στη μακρινή Ιαπωνία, για να γυρίσουμε στη γειτονιά μας, στην Ιταλία και να κάνουμε μια στάση στη Γαλλία, με αφορμή το νέο βιβλίο της σειράς “Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας”. Το έκτο βιβλίο με τίτλο “Το μεσαιωνικό κάστρο και οι γίγαντες του Ουρανού” είναι γραμμένο από την Άννα Κοντολέων και εικονογραφημένο, όπως όλα της σειράς, από τη Λίλα Καλογερή.

Χάθηκα

Στο εξώφυλλο του βιβλίου μια πολική αρκούδα στέκεται κάτω από τεράστιους ουρανοξύστες, που προοπτικά φεύγουν για να σμίξουν στον ουρανό, και κοιτάει επίμονα έναν χάρτη της μεγαλούπολης, κάτω από τον τίτλο «Χάθηκα».

Τα καλύτερα παιδικά βιβλία του 2023

Κάθε χρόνο η “Κόκκινη Αλεπού” ανακοινώνει τη λίστα με τα βιβλία που ξεχώρισε, με εκδόσεις από όλες τις κατηγορίες του παιδικού. Για το 2023 ξεχωρίσαμε 24 βιβλία, από ολες τις κατηγορίες του παιδικού βιβλίου: εικονογραφημένο, παιδικό, εφηβικό-νεανικό, γνώσεων.