Μικρά γατικά: Περικλής και Ασπασία

Συγγραφέας: Αργυρώ Πιπίνη
Εικονογράφηση: Ιφιγένεια Καμπέρη
Εκδόσεις: Πατάκη
Χρονιά έκδοσης: 2018
Ηλικίες: 7+

Τι θα ήταν ο Περικλής χωρίς την Ασπασία; Ενα τίποτα. Γιατί, όπως όλοι γνωρίζουμε, πίσω από κάθε μεγάλο άντρα, κρύβεται μία… γάτα. Ναι, δε μιλάμε για την άλλη την Ασπασία, τη Μιλίσια. Βασικά, η Ασπασία ήταν μία και ήταν χνουδωτή και τετράποδη. Και αν κάποιος μπερδεύτηκε και δεν ξέρει ποια είναι ποια, να διαβάσει το πρώτο βιβλίο της καινούργιας σειράς της Αργυρώς Πιπίνη και της Ιφιγένειας Καμπέρη, για να μάθει όλη την αλήθεια.

Μωρό ήταν, μικρή και ομορφούλα, με μάτια γαλανά και με λεπτή φωνούλα όταν τη βρήκε η μητέρα του Περικλή, η Αγαρίστη και τη διάλεξε ανάμεσα από τα αδέρφια της, για το χρώμα της που της θύμιζε το λιοντάρι που είχε δει στο όνειρό της, λίγο πριν γεννήσει το μωρό της. Και την πήρε και του την έκανε δώρο, χρόνια πολλά μετά. Από εκεί ξεκινάει η ιστορία της γάτας Ασπασίας, που έγινε πιστή σύντροφος του μεγάλου Αθηναίου πολιτικού.

Στο πρώτο αυτό βιβλίο της σειράς Μικρά Γατικά, με την εκπληκτική και τόσο ταιριαστή με το ύφος του κειμένου εικονογράφηση της Ιφιγένειας Καμπέρη, η συγγραφέας πλέκει αριστοτεχνικά τα ακριβή ιστορικά γεγονότα με τη μυθοπλασία, ενώ προσθέτει κι ένα στοιχείο που δύσκολα απαντάται με τέτοια επιτυχία σε παιδικό βιβλίο: το χιούμορ. Η Αργυρώ Πιπίνη αφήνει για λίγο πίσω της τα πιο λυρικά και “σοβαρά” της κείμενα και θέματα και εδώ δίνει ρέστα, δημιουργώντας μια εκπληκτική περσόνα, τη γάτα Ασπασία, η οποία έχει βαλθεί να αποκαταστήσει την αλήθεια μετά από τόσους αιώνες: η Ασπασία του Περικλή ήταν μία και ήταν γάτα! Η άλλη ήρθε απλώς δεύτερη. Ευφυές, γρήγορο σε ρυθμό, αστείο, δεν σε αφήνει να βαρεθείς. Αν καταφέρνει να κεντρίσει το ενδιαφέρον των ενήλικων αναγνωστών, καταλαβαίνετε το αντίκτυπο που θα έχει σε παιδιά δημοτικού.

Σύντομα αναμένουμε και τον Αντώνιο και την Κλεοπάτρα.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ