Γράφουν: Κούλα Πανάγου και Ζωή Κοσκινίδου
Τον έχετε ακούσει πολλές φορές πια αυτόν τον τίτλο και όσοι ήρθατε στο 2ο Cycladic Kids Festival και όσοι μας παρακολουθείτε και μας διαβάζετε είτε από εδώ είτε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η ιδέα μας για τις Μικρές Βιβλιοθήκες της Καθημερινότητας έγινε πραγματικότητα χάρη στην εξαιρετικά οργανωμένη ομάδα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και στην ουσιαστική βοήθεια 32 Ελλήνων εκδοτών, που για μια ακόμα φορά δώρησαν βιβλία για έναν σπουδαίο σκοπό.
Οι δύο χώροι κάτω από τη μεγάλη σκάλα, στο φουαγιέ του Ωδείου Αθηνών, μεταμορφώθηκαν σε παιδικά δωμάτια, με βιβλιοθήκες στο ύψος των παιδιών, τροχήλατα γεμάτα βιβλία, απαλά χαλιά και φουσκωτές μαξιλάρες και υποδέχτηκαν και τις δύο ημέρες του φεστιβάλ τους μικρούς αναγνώστες και τους γονείς τους, από τις 11 το πρωί ως αργά το απόγευμα.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, από τις Μικρές Βιβλιοθήκες της Καθημερινότητας πέρασαν τουλάχιστον 5.000 παιδιά και γονείς και τις δύο ημέρες διεξαγωγής του φεστιβάλ, ενώ συνολικά το φεστιβάλ επισκέφτηκαν 15.500 άτομα. Οι δύο χώροι που είχαμε στη διάθεσή μας δε σταμάτησαν να υποδέχονται κόσμο. Τα παιδιά ήταν ελεύθερα να επιλέξουν όποιο βιβλίο ήθελαν, να το ξεφυλλίσουν, να το διαβάσουν μαζί με τους γονείς τους ή μόνα τους, να το παρατήσουν και να πιάσουν κάποιο άλλο ή να το διαβάσουν εκεί μονορούφι. Είδαμε με μεγάλη μας χαρά γονείς με πολύ μικρά παιδιά, σχεδόν μωρά, να διαβάζουν δυνατά. Είδαμε γονείς με μεγάλα παιδιά να διαβάζουν δυνατά, παιδιά να διαβάζουν σε παιδιά, παιδιά να απορροφούνται τόσο πολύ από τα βιβλία που είχαν επιλέξει που έμεναν στον χώρο για πολλή ώρα, εφήβους να αναζητούν τίτλους, ολόκληρες οικογένειες ξαπλωμένες στα χαλιά να διαβάζουν ο ένας στον άλλο. Χαρήκαμε δε ιδιαίτερα γιατί κανένα παιδί δεν μπήκε στον χώρο από ανάγκη, για να περιμένει π.χ. να ξεκινήσει μια άλλη δραστηριότητα ή από υποχρέωση απέναντι στον γονιό. Όσα παιδιά και γονείς μας επισκέφτηκαν το έκαναν απολυτα συνειδητά κι έτσι οι Μικρές Βιβλιοθήκες της Καθημερινότητας απέδειξαν περίτρανα ότι το βιβλίο μπορεί να μπει στο επίκεντρο και ας μην βρίσκεται στον δικό του χώρο, δηλαδή μια βιβλιοθήκη, ένα σχολείο ή ένα σπίτι. Το βιβλίο μπορεί και οφείλει να βγει προς τα έξω και να συναντήσει τα παιδιά όπου κι αν είναι.
Τίποτα όμως από όλα τα παραπάνω δεν θα ήταν εφικτό αν οι βιβλιοθήκες μας δεν ήταν γεμάτες με υπέροχα βιβλία, βιβλία για όλες τις ηλικίες, όλα τα αναγνωστικά γούστα, βιβλία ποιοτικά, που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των παιδιών και που τα προσκαλούν ήδη από το εξώφυλλο να τα πιάσουν στα χέρια τους και να χαθούν στους μαγικούς τους κόσμους. Είμαστε κάτι παραπάνω από χαρούμενοι ως ομάδα και ευγνώμονες που στο κάλεσμα που έγινε από την Κόκκινη Αλεπού και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ανταποκρίθηκαν 32 εκδότες που μας προμήθευσαν με περισσότερα από 450 βιβλία. Ένα τεράστιο ευχαριστώ λοιπόν στις Εκδόσεις Αδελφοί Βλάσση, Εκδόσεις Δεσύλλας, Εκδόσεις Διάπλαση, Εκδόσεις Διόπτρα, Ελληνοεκδοτική, Εκδόσεις Επόμενος Σταθμός, Εκδόσεις Ηλίβατον, Εκδόσεις Ίκαρος, Εκδόσεις Κέδρος, Εκδόσεις Καλέντη, Εκδόσεις Καπόν, Εκδόσεις Καστανιώτη, Εκδόσεις Κάκτος, Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, Εκδόσεις Κλειδάριθμος, Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, Εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, Εκδόσεις Μάρτης, Εκδόσεις Μέλισσα, Εκδόσεις Μεταίχμιο, Εκδόσεις Μικρή Σελήνη, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, Εκδόσεις Πατάκη, Εκδόσεις Ποταμός, Εκδόσεις Πουά, Εκδόσεις Φουρφούρι, Εκδόσεις Ψυχογιός, Εκδόσεις Ammos, Εκδόσεις Carnivora, Εκδόσεις Ciel, Εκδόσεις Key Books και Εκδόσεις Susaeta, γιατί χωρίς την πολύτιμη βοήθειά τους οι Μικρές Βιβλιοθήκες της Καθημερινότητας δεν θα είχαν τον αντίκτυπο που τελικά είχαν.
Τεράστια η βοήθεια από τους εθελοντές μας, ανθρώπους που γνωρίζουν λόγω της επαγγελματικής τους δραστηριότητας τα παιδιά και το βιβλίο, εκπαιδευτικοί κυρίως, που χωρίς τη δική τους συμβολή και αμέριστη συμπαράσταση δεν θα είχε την τεράστια επιτυχία που είχε το πρότζεκτ της Κόκκινης Αλεπούς. Ακούραστα, για δύο μέρες, έγιναν οι βιβλιοθηκονόμοι στις Μικρές Βιβλιοθήκες της Καθημερινότητας, πρότειναν βιβλία, διάβασαν με τα παιδιά, συμβούλευσαν τους γονείς, απάντησαν σε ερωτήσεις. Κατερίνα Σταυροπούλου, Κυριακή Φλαμιάτου, Χαράλαμπε Γρίβα, Στέλλα Κυριάκου, Γρηγορία Μωραίτη, Σμαρώ Κατσαΐτη, Χριστίνα Αρμάου και Μαριάνθη Καρβουνίδου, χωρίς εσάς οι Μικρές μας Βιβλιοθήκες δεν θα ήταν αυτές που τελικά ζήσαμε μαζί.
Και φυσικά οι καλεσμένοι μας, που έκαναν και τις δύο ημέρες μεγαλόφωνες αναγνώσεις και έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην επιτυχημένη διεξαγωγή αυτής της προσπάθειας, να φέρουμε τα παιδιά κοντά στο βιβλίο, σε έναν χώρο που το βιβλίο δεν είναι απαραιτήτως στο επίκεντρο. Μεγάλο ευχαριστώ στους: Γαρυφαλλιά Τεριζάκη, νηπιαγωγός & υπεύθυνη Βιβλιοθήκης στο Παράρτημα Τριφυλίας, Δήμητρα Β., Διδώ Θ. και Kωνσταντίνα Ν., μαθήτριες Δημοτικού, Γρηγόρη Γαϊτανάρο, δικηγόρο, Αλεξάνδρα Π., μαθήτρια Λυκείου, Κατερίνα Σταυροπούλου, νηπιαγωγό, Άντζυ Ζουγανέλη, ιδιωτική υπάλληλο, Στέλλα Κυριάκου, νηπιαγωγό, Σταμάτη Λαδικό, βιβλιοπώλη, Παναγιώτη Πανταζή (Pan Pan), μουσικό & comic artist, Παύλο Νικολακόπουλο, εικαστικό, Κατερίνα Σταυροπούλου, νηπιαγωγό, Βυζαντία Πυριόχου – Γκυ, ψυχολόγο, θεατροπαιδαγωγό & συγγραφέα, Κατερίνα Μανώλη, νηπιαγωγό, Γιώτα Βάρου, νηπιαγωγό και Κατερίνα Αλεξάκη, ηθοποιό και μέλος της ομάδας Άρτικα.
Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, τα 450+ βιβλία βρίσκονται ήδη στα χέρια του Library4all και θα ταξιδέψουν σύντομα σε σχολεία όλης της χώρας για να ενισχύσουν τις βιβλιοθήκες των παιδιών.
Δείτε παρακάτω φωτογραφίες από τις δύο ημέρες του φεστιβάλ. Τις φωτογραφίες τράβηξαν οι Πάρις Ταβιτιάν και Γιώργος Λαμπρόπουλος εκ μέρους του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και η Κόκκινη Αλεπού.