Μιλώ σαν το ποτάμι

Συγγραφέας: Jordan Scott
Εικονογράφηση: Sydney Smith
Μετάφραση: Μαριάννα Ψύχαλου
Εκδόσεις: Μικρή Σελήνη
Χρονιά έκδοσης: 2022
Ηλικίες: 5+, 7+, 9+

Τι θα γινόταν αν οι λέξεις κολλούσαν στο πίσω μέρος του στόματός σας κάθε φορά που προσπαθούσατε να μιλήσετε; Κι αν δεν έβγαιναν ποτέ όπως τις θέλατε; Το “Μιλώ σαν το ποτάμι” είναι μια δυνατή, συγκινητική ιστορία για ένα αγόρι που ζει με το τραύλισμά του. Ένα αγόρι που αδυνατεί να παράξει τους σωστούς ήχους, να τιθασεύσει τις λέξεις που δεν μπορεί να μιλήσει όπως οι υπόλοιποι. Είναι ένα αγόρι απομονωμένο, τρομαγμένο στη σκέψη του σχολείου, των συμμαθητών και της έκθεσης σε ένα κοινό που δείχνει να μην το καταλαβαίνει και να μη συμμερίζεται τον πόνο του. Είναι μια ιστορία δύσκολη που όμως είναι δεμένη με την ελπίδα, την αγάπη, την αποδοχή και τη δύναμη. Γιατί το αγόρι έχει δίπλα του έναν πατέρα υποστηρικτικό, υπομονετικό και εμπνευσμένο. Έναν πατέρα που του δίνει διακριτικά αλλά σταθερά και ουσιαστικά χρόνο για να είναι μαζί, χρόνο για να επανασυνδεθεί το παιδί με τον κόσμο γύρω του και χρόνο για να το βοηθήσει να βρει τη φωνή του.

Οι βόλτες τους στο ποτάμι, οι στιγμές που μοιράζονται στη σιωπή είναι ο δρόμος για να παρατηρήσει το αγόρι τι του συμβαίνει και να αναγνωρίσει την πορεία του ποταμού στο τραύλισμά του. Και όπως το ποτάμι αλλάζει, αφρίζει, αγριεύει, στροβιλίζεται, έτσι και αυτό νιώθει μέσα του τους ήχους. Και όταν το σκέφτεται ήρεμο, αρχίζουν οι λέξεις να ρέουν.

Γραμμένο από τον βραβευμένο Καναδό ποιητή Τζόρνταν Σκοτ, το “Μιλώ σαν το ποτάμι” είναι στην ουσία η δική του αυτοβιογραφική ιστορία για το πώς ο πατέρας του τον βοήθησε να νιώσει τις λέξεις, τους ήχους και όσα τον δυσκόλευαν σαν το νερό του ποταμού και σιγά σιγά να καταπολεμήσει το άγχος, την ντροπή και την χαμηλή αυτοεκτίμηση εξαιτίας του τραυλισμού του.

Η ποιητική γλώσσα του Σκοτ πλαισιώνεται με υπέροχο τρόπο με τις ακουαρέλες του (επίσης βραβευμένου) Σίντνεϊ Σμιθ και μαζί δημιουργούν ένα σύμπαν όπου αποτυπώνεται η απόγνωση αυτού του παιδιού και ο τρόμος του για την έκθεση και τον κόσμο του σχολείου, αλλά και διαφαίνεται η ελπίδα μέσα από την ροή του ποταμού.

Παρότι είναι η δική του προσωπική ιστορία, αυτό είναι ένα βιβλίο για κάθε παιδί που νιώθει χαμένο, μοναχικό ή ανίκανο να ενσωματωθεί κάπου. Ένα πολυβραβευμένο βιβλίο, αφιερωμένο (όπως λέει η έκδοση στο οπισθόφυλλο) σε όσους έχουν, κάποια στιγμή, αισθανθεί μόνοι και ξεχασμένοι στο περιθώριο. Σε όσους έχουν νιώσει εκτεθειμένοι και όχι αρκετά ικανοί, ενταγμένοι, γοητευτικοί και δυνατοί. Ένα βιβλίο που μας αφορά δηλαδή όλους.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Υπάρχει ζωή μέσα στη μύτη σου;

Στο βιβλίο αυτό που κρατάμε στα χέρια μας, με τα φωτεινά, έντονα χρώματα και το μαλακό εξώφυλλο, μαθαίνουμε τα πάντα (ή κάνουμε μια καλή αρχή στο μαθάνουμε τα πάντα) γύρω από τους πολλές φορές αόρατους στο γυμνό μάτι μικροοργανισμούς με τους οποίους συμβιώνουμε.

O μικρός μαχητής

Ενα βιβλίο για τη δημιουργία του ανθρώπου και την εξέλιξη του εμβρύο από τη στιγμή της σύλληψης ως και μετά τη γέννησή του. Ενα βιβλίο για τους μικρούς εκείνους μαχητές της ζωής, που με δυσκολία κατάφεραν να γατζωθούν από τα τοιχώματα της μήτρας, να βρουν ένα ασφαλές σημείο και να μεγαλώσουν, ώσπου να γίνουν μωρά και να βγουν στον κόσμο.

Το δώρο του παππού

Η Κάρμεν ζει με τον μπαμπά της και τη μαμά της, όμως συχνά επισκέπτεται τον αγαπημένο της παππού, ο οποίος αγαπά οτιδήποτε έχει να κάνει με τις εφευρέσεις. Δεν αφήνει τίποτα να πάει χαμένο: παλιά μοτέρ, παλιές καρέκλες, παλιά υφάσματα μέχρι και παλιά φτερά ποδηλάτου. Αυτός είναι ο παππούς της, που της έχει φτιάξει και τον Τάλω, ένα ρομπότ που την ακουλουθεί όπου πάει, φτιαγμένος κι αυτός από παλιά πράγματα. Το πρόβλημα της Κάρεν όμως, δεν είναι ούτε οι γονείς της, ούτε ο Τάλως*, ούτε φυσικά ο παππούς της. Το πρόβλημά της είναι το μάθημα της Ιστορίας και ένας κακός βαθμός που πήρε σε ενα διαγώνισμα.