Μυθομάχος 1821: Ευχή και κατάρα

Τι είδους βιβλίο θα μπορούσε να κρατήσει το ενδιαφέρον ενός 12χρονου και μιας 46χρονης; Κόμικ, φυσικά. Όχι όμως οποιοδήποτε κόμικ. Ένα ηρωικό και μυθικό κόμικ! Ο «Μυθομάχος» του Χάρη Γιουλάτου και του Γιάννη Ρουμπούλια (εκδόσεις Nerdula Creative Lab) είναι ένα υπερηρωικό ελληνικό fantasy κόμικ, που αποδεικνύει περίτρανα ότι η παράδοσή μας δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από αυτήν των Πολωνών για παράδειγμα (ναι…, στον Witcher αναφέρομαι).

Ο «δικός» μας Αριστόμαχος είναι αρχαίος, σχεδόν αθάνατος και, στη συγκεκριμένη ιστορία, σώζει παιδιά το 1821, όχι όμως από τους Τούρκους, αλλά από μυθικά τέρατα. Έχει συμμάχους έναν Τούρκο αξιωματικό, έναν καλικάντζαρο και μια μάγισσα. Ο μυθομάχος Άρις αντιμετωπίζει τέρατα φοβερά και τρομερά, με τον Θάνατο το χειρότερο από όλα. Φοράει φουστανέλα και κρατάει μαγικό σπαθί, κατάγεται από τον Ηρακλή και είναι απίστευτα ευαίσθητος. Ο τέλειος ήρωας. Φυσικά, το σχέδιο του Ρουμπούλια δίνει υπόσταση στην ιστορία του Γιουλάτου και μαζί έκαναν μια μαμά κι έναν σχεδόν έφηβο γιο να το διαβάζουν μαζί ξαπλωμένοι, απολαμβάνοντας ο ένας την παρέα του άλλου (κι αυτό είναι «μυθικό»!).

Κάτι οι φανταστικές εικόνες και η αγωνία της ιστορίας, κάτι οι αναφορές σε μυθικούς ήρωες και σε στοιχεία της ελληνικής παράδοσης, μας κράτησαν προσηλωμένους μέχρι το τέλος. Εκεί υπάρχει και μια εκτενής αναφορά στον «κακό» της ιστορίας μας, Χουρσίτ Πασά, που ήταν υπαρκτό πρόσωπο, καθώς και ιστορικά στοιχεία της εποχής. Ομολογώ ότι ήταν έναυσμα για παραπάνω ψάξιμο όσον αφορά στην Επανάσταση του 1821 αλλά και στη μυθολογία και τους θρύλους που υπάρχουν για τους καλικάντζαρους.

Προσφέρεται για μεγαλόφωνη ανάγνωση, αλλά και για δραματοποίηση (τα ψεύτικα σπαθιά στο σπίτι μας πήραν φωτιά και οι πολεμικές ιαχές ακούγονταν μέχρι το διπλανό τετράγωνο). Συστήνεται για παιδιά άνω των 12 ετών και για ανοιχτόμυαλους ενήλικες. Και λέω ανοιχτόμυαλους γιατί είναι μια διαφορετική, φρέσκια  προσέγγιση της περιόδου της Επανάστασης του ‘21 και όσοι ελπίζουν να βρουν μία κλασική παράπλευρη ιστορία εκείνης της εποχής, καλύτερα να καταφύγουν σε άλλα αναγνώσματα. Εκμεταλλεύεται τα γλωσσικά ιδιώματα και τους θρύλους της χώρας μας, αλλά η αισθητική του σχεδίου καθώς και το συνταίριασμα με μυθικά, υπερηρωικά πλάσματα δίνουν στο κόμικ αυτό μια ελκυστική για τους νέους πρόταση.

Έχει ήδη κυκλοφορήσει και η δεύτερη περιπέτεια του Αριστόμαχου με τον τίτλο «1822: Ο Αδηφάγος» και (spoiler alert) είναι πολύ πιο σκοτεινή από την πρώτη!

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Διαβάστε ακόμα

Ο DogMan και ο… Ντοστογιέφσκι

Μπορεί πολλοί ενήλικες στο άκουσμα του DogMan να βγάζουν σπυριά, τα περισσότερα παιδιά όμως τον λατρεύουν και δικαίως. Κι αν