Να ένα ποίημα που γιατρεύει τα ψάρια

Συγγραφέας: Jean – Pierre Simeon
Εικονογράφηση: Olivier Tallec
Μετάφραση: Αργυρώ Πιπίνη
Εκδόσεις: Μικρή Σελήνη
Ηλικίες: 5+

Ο Άρθουρ προσπαθεί να βρει λύση στο μεγάλο του πρόβλημα: πρέπει να μάθει οπωσδήποτε τι είναι ποίημα, ώστε να μπορέσει να σώσει το ψάρι του τον Λίον από βέβαιο θάνατο από… βαρεμάρα! Οταν ρωτά τη μητέρα του πώς μπορεί να το σώσει, εκείνη, βιαστική, του απαντά: “πες του ένα ποίημα”. Ομως ο Άρθουρ δεν ξέρει τι είναι ποίημα! Έτσι, αρχίζει να αναζητά τη σωστή απάντηση και κάθε απάντηση που παίρνει, από τον ποδηλατά που ρωτάει, τη φουρνάρισσα, τον γείτονα, τη γιαγιά και τον παππού, τον οδηγεί στη… σωτηρία του Λίον.

Το «Να ένα ποίημα που γιατρεύει τα ψάρια» δίνει με τον πιο απλό, αλλά συνάμα λυρικό τρόπο την απάντηση στο ερώτημα του πρωταγωνιστή. Ένα ερώτημα που ακούγεται πολύ συχνά, όχι μόνο από τα στόματα παιδιών, αλλά και ενηλίκων. Αυτό το λογοτεχνικό είδος, η ποίηση, είναι παρεξηγημένο, καθώς θεωρείται ένα από τα πιο δύσκολα και σίγουρα ένα από αυτά που δεν απαντώνται συχνά σε παιδικά βιβλία. Είναι όμως και το μοναδικό που μέσα από την απλότητα της φόρμας του, τις λιγοστές του λέξεις, τη μουσικοτητά τους και την τοποθέτησή τους πάνω στο χαρτί που μπορεί να ερεθίσει τον εγκέφαλο και αυτός με τη σειρά του να δημιουργήσει τις πιο θαυμαστές εικόνες, να προκαλέσει τα πιο έντονα συναισθήματα.

Ο Jean-Pierre Simeon, γνωστός Γάλλος ποιητής και συγγραφέας, βραβευμένος για το έργο του, με τη βοήθεια του επίσης Γάλλου, εικονογράφου Olivier Tallec, μας συστήνει την ποίηση, τη μαγεία της, αλλά και την αλήθεια της. Η Αργυρώ Πιπίνη κάνει μια σπουδαία μετάφραση, ενώ το τολμηρό εγχείρημα της Μικρής Σελήνης να φέρει στην Ελλάδα το πανέμορφο αυτό κειμενικά και αισθητικά βιβλίο του 2005, έδωσε σε μας, το αναγνωστικό κοινό, τη δυνατότητα να γνωρίσουμε έναν σπουδαίο ποιητή μέσα από ένα βιβλίο για παιδιά, να μαγευτούμε από τις γεμάτες έντονα χρώματα εικόνες του Tallec και να μάθουμε παρέα με τον Άρθουρ και τον Λίον τι είναι η ποίηση.

Ποίημα είναι όταν είσαι ερωτευμένος κι έχεις τον ουρανό μέσα στο στόμα σου

Jean-Pierre Simeon, Να ένα ποίημα που γιατρεύει ψάρια, εκδ. Μικρή Σελήνη

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Λύκοι στο χιόνι

Η Φιο και η μητέρα της ζουν ολομόναχες στα δάση της Ρωσίας, με μόνη συντροφιά τους λύκους τους. Όταν ο Ρωσικός Στρατός τις απειλεί με δολοφονική εχθρότητα και αρπάζουν τη μητέρα της, η Φιο και οι λύκοι της δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να το σκάσουν. Στην πορεία τους προς την Αγία Πετρούπολη μια ομάδα παιδιών που συνεχώς μεγαλώνει ενώνεται μαζί τους.

Μικρή βιβλιοθήκη για νεαρά ανήσυχα πνεύματα

Μία νέα σειρά με βιβλία γνώσεων, ένα πολύτιμο εγκυκλοπαιδικό εργαλείο με την εγγύηση του Oxford University Press. Ειδικοί σε κάθε επιστημονικό πεδίο γράφουν με τρόπο κατανοητό που εισάγει τα παιδιά σε κάθε θέμα μέσα σε λίγες σελίδες.

Εκεί έξω στο διάστημα για 24 ώρες

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι είναι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ΔΔΣ) και πώς είναι η ζωή των ανθρώπων εκεί; Πώς κάνουν μπάνιο και πλένουν τα δόντια τους οι αστροναύτες, αφού το νερό αντί να ‘τρέχει’ αιωρείται; Τι τρώνε στο διάστημα και πώς πάνε τουαλέτα; Αλλά, γιατί υπάρχει ο ΔΔΣ; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα απαντώνται μέσα από τις 60 σελίδες αυτού του εντυπωσιακού παιδικού βιβλίου γνώσεων.