Νάκο και Λολίτα

Συγγραφέας: Pam Munoz Ryan

Εικονογράφηση: Claudia Rueda

Απόδοση: Μάνος Κοντολέων

Εκδόσεις: Άγκυρα

Χρονιά έκδοσης: 2007

Ηλικίες: 5+, 7+

 

Μια ιστορία από την κοιλάδα του Σαν Χουάν, στην Καλιφόρνια, μας φέρνει η Pam Munoz Ryan. Σε ένα μέρος σκαμμένο από την ξηρασία και καλυμμένο από ένα πέπλο σκόνης, προσγειώνεται μια μέρα ένα πουλί με πολύχρωμα φτερά, ένα πιτακότσε. Ο Νάκο κάθεται στο κλαδί ενός ψηλού δέντρου κι από εκεί παρατηρεί τις προετοιμασίες των κατοίκων της πόλης για τη μαρτιάτικη γιορτή του Αγίου Ιωσήφ, που συμπέφτει με την άφιξη των χελιδονιών στην περιοχή. Το πολύχρωμο πιτακότσε ξεκινά ένα υπέροχο τραγούδι που μαγεύει τους πάντες, όμως όσο κι αν τραγουδάει ωραία, όσο όμορφος και πολύχρωμος είναι, όσο κι αν τον κοιτούν με θαυμασμό όλοι, εκείνος αισθάνεται μόνος. Λυπημένος και μόνος. Μέχρι που θα φτάσει η Λολίτα το χελιδόνι. Οι δυό τους θα περάσουν την άνοιξη και το καλοκαίρι μαζί, θα την βοηθήσει να φτιάξει τη φωλιά της για να γεννήσει τα αυγά της, να βρει τροφή να τα ταϊσει όταν γεννηθούν, να τα μάθει μαζί με τη Λολίτα να πετούν. Και οι μήνες περνούν και οι δυό τους περνούν όλο τους τον χρόνο μαζί, αχώριστοι, μέχρι που φτάνει το φθινόπωρο και η Λολίτα πρέπει να φύγει μαζί με τα υπόλοιπα χελιδώνια. Ο Νάκο την παρακαλά να μείνει μαζί του, όμως ο βαρύς χειμώνας θα ήταν καταστροφικός για εκείνη και τα χελιδονάκια της. Ο Νάκο είναι απαρηγόρητος, δεν μπορεί να την χάσει! Ετσι, με τη δική της βοήθεια αυτή τη φορά, θα μάθει να πετάει μακριά κρατόντας ένα κλαδί στα πόδια του, να το ρίχνει στη θάλασσα και να ξαποσταίνει πάνω του όταν αισθάνεται ότι κουράζεται, για να μπορέσει να κάνει μαζί της το μεγάλο ταξίδι. Παρά την προπόνηση, ο Νάκο δεν καταφέρνει να φύγει μαζί της και επιστρέφει μόνος και πληγωμένος στο καμπαναριό του Αγιου Ιωσήφ, εκεί που είχαν χτύσει τη φωλιά τους. Θα επιστρέψει άραγε η Λολίτα πίσω στον Νάκο; Θα μπορέσουν αυτά τα δύο διαφορετικά πουλιά να ζήσουν μαζί;

Μια μαγευτική ιστορία αγάπης, πλημμυρισμένη από χρώματα και τραγούδια, με πανέμορφη εικονογράφηση, εμπνευσμένη από έναν παλιό μεξικάνικο μύθο που είχε ακούσει η συγγραφέας τη γιαγιά της να της διηγείται. Με στοιχεία από τον μύθο αυτόν και εκτενή έρευνα στις προφορικές παραδόσεις των λαών της περιοχής, η Ryan  μιλάει για την ανιδιοτελή φιλία και την αγάπη ανάμεσα σε δύο φαινομενικά τόσο διαφορετικά πουλιά.

 

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Προδημοσίευση: Η απίστευτα αποτυχημένη φιλία της Λότι Μπρουκς

Λίγες ώρες πριν κυκλοφορήσει σε όλα τα βιβλιοπωλεία το δεύτερο βιβλίο με πρωταγωνίστρια τη Λότι Μπρουκς, μαθαίνουμε τα πάντα το σχεδόν 12χρονο κορίτσι και απαντάμε στο ερώτημα γιατί τα παιδιά την αγαπούν τόσο πολύ.

Υπάρχει ζωή μέσα στη μύτη σου;

Στο βιβλίο αυτό που κρατάμε στα χέρια μας, με τα φωτεινά, έντονα χρώματα και το μαλακό εξώφυλλο, μαθαίνουμε τα πάντα (ή κάνουμε μια καλή αρχή στο μαθάνουμε τα πάντα) γύρω από τους πολλές φορές αόρατους στο γυμνό μάτι μικροοργανισμούς με τους οποίους συμβιώνουμε.

O μικρός μαχητής

Ενα βιβλίο για τη δημιουργία του ανθρώπου και την εξέλιξη του εμβρύο από τη στιγμή της σύλληψης ως και μετά τη γέννησή του. Ενα βιβλίο για τους μικρούς εκείνους μαχητές της ζωής, που με δυσκολία κατάφεραν να γατζωθούν από τα τοιχώματα της μήτρας, να βρουν ένα ασφαλές σημείο και να μεγαλώσουν, ώσπου να γίνουν μωρά και να βγουν στον κόσμο.