Ναπολέον και Ιωσηφίνα

Συγγραφέας: Αργυρώ Πιπίνη
Εικονογράφηση: Ιφιγένεια Καμπέρη
Σειρά: Μικρά γατικά
Εκδόσεις: Πατάκη
Ηλικίες: 7+

Ακόμα ένα βιβλίο προστέθηκε τον περασμένο Μάιο στη σειρά “Μικρά Γατικά” της Αργυρώς Πιπίνη και της Ιφιγένειας Καμπέρη. Μετά τον Περικλή και την Ασπασία και τον Αντώνιο και την Κλεοπάτρα, στο τρίτο αυτό βιβλίο της βραβευμένης σειράς διαβάζουμε για ένα ακόμα ιστορικό ζευγάρι. Αυτή τη φορά μεταφερόμαστε νοητά στη Γαλλία του 19ου αιώνα, λίγο μετά τη Γαλλική Επανάσταση, όταν ο Ναπολέων Βοναπάρτης έγινε αυτοκράτορας.

Και εδώ η Ιστορία είναι η πρωταγωνίστρια και τον ρόλο του αφηγητή έχει και πάλι μια γάτα, αυτή τη φορά ένας γάτος με τ’ όνομα… Ναπολέον ο μικρός! Με χιούμορ και ανάλαφρη διάθεση, η βραβευμένη συγγραφέας χρησιμοποιεί τη λογοτεχνία για να μιλήσει στα παιδιά για σπουδαία ιστορικά γεγονότα. Το εύρημα της γάτας-αφηγήτριας (που υπάρχει σε όλα τα βιβλία της σειράς), καθώς και το μείγμα λογοτεχνίας και βιβλίου γνώσεων κάνει το “μάθημα Ιστορίας” εξαιρετικά ευχάριστο και πολύ ενδιαφέρον. Διαβάζοντας την ιστορία του γάτου Ναπολέοντα μαθαίνουμε για την κατάσταση που επικρατούσε στο Παρίσι των τελών του 18ου και τις αρχές του 19ου αιώνα, τι οδήγησε στη Γαλλική Επανάσταση, γνωρίζουμε τον Ναπολέοντα και την Ιωσηφίνα ως ιστορικά πρόσωπα, παίρνουμε μια γεύση από τους Ναπολεόντιους Πολέμους και τη μεγαλομανία του Γάλλου στρατηγού, αλλά και μια ιδέα για το τι οδήγησε στη μεγαλειώδη πτώση του.

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στην εικονογράφηση της Ιφιγένειας Καμπέρη που σε κάθε βιβλίο χρησιμοποιεί ταιριαστή στην ιστορία χρωματική παλέτα. Ετσι, ενώ στο πρώτο βιβλίο (Περικλής & Ασπασία) επικρατούν οι αποχρώσεις του μπλε και του πορτοκαλί και στο “Αντώνιος και Κλεοπάτρα” οι αποχρώσεις του καφέ και των πιο γίηνων χρωμάτων, εδώ βλέπουμε έντονα χρώματα με σαφείς αναφορές στην τρικολόρ σημαία της Γαλλίας (μπλε-λευκό-κόκκινο). Οσο για τα σχέδιά της, η εικονογράφος διατηρεί το προσωπικό της, ξεχωριστό στυλ και δίνει μια πιο ποπ αισθητική στα βιβλία αυτά.

Οι δύο δημιουργοί, η κάθε μία από το δικό της πόστο, ενώνουν τις δυνάμεις τους και μας χαρίζουν μια εξαιρετικά καλαίσθητη σειρά λογοτεχνικών βιβλίων γνώσεων που σίγουρα θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον των αναγνωστών. Αναμένουμε τα επόμενα!

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Προδημοσίευση: Το μεσαιωνικό κάστρο και οι γίγαντες του Ουρανού

Από το Μαχνάταν, στη Ρουμανία και από εκεί στη μακρινή Ιαπωνία, για να γυρίσουμε στη γειτονιά μας, στην Ιταλία και να κάνουμε μια στάση στη Γαλλία, με αφορμή το νέο βιβλίο της σειράς “Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας”. Το έκτο βιβλίο με τίτλο “Το μεσαιωνικό κάστρο και οι γίγαντες του Ουρανού” είναι γραμμένο από την Άννα Κοντολέων και εικονογραφημένο, όπως όλα της σειράς, από τη Λίλα Καλογερή.

Χάθηκα

Στο εξώφυλλο του βιβλίου μια πολική αρκούδα στέκεται κάτω από τεράστιους ουρανοξύστες, που προοπτικά φεύγουν για να σμίξουν στον ουρανό, και κοιτάει επίμονα έναν χάρτη της μεγαλούπολης, κάτω από τον τίτλο «Χάθηκα».

Τα καλύτερα παιδικά βιβλία του 2023

Κάθε χρόνο η “Κόκκινη Αλεπού” ανακοινώνει τη λίστα με τα βιβλία που ξεχώρισε, με εκδόσεις από όλες τις κατηγορίες του παιδικού. Για το 2023 ξεχωρίσαμε 24 βιβλία, από ολες τις κατηγορίες του παιδικού βιβλίου: εικονογραφημένο, παιδικό, εφηβικό-νεανικό, γνώσεων.