Νέες κυκλοφορίες και τι περιμένουμε ως τα Χριστούγεννα

Με μια πολύ γρήγορη ματιά στις νέες και επερχόμενες κυκλοφορίες στον χώρο του παιδικού εικονογραφημένου βιβλίου και της παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας, φαίνεται πώς έχουμε να ρίξουμε πολύ διάβασμα μέσα στους επόμενους μήνες. Καινούργιος Oliver Jeffers, ένα βιβλίο γνώσεων που από το εξώφυλλο μόνο και την περιγραφή (2651 ημέρες Δικτατορίας) μας κάνει να ανυπομονούμε να πέσει στα χέρια μας, παιδικό βιβλίο από τον Βασίλη Αλεξάκη, μια νέα εικονογραφημένη ιστορία από την Astrid Lindgren και τα 13 ρολόγια του James Thurber είναι μερικά μόνο από τα καινούργια βιβλία που θα δούμε στα βιβλιοπωλεία. Οπώς πέρυσι, έτσι και φέτος, η Κόκκινη Αλεπού βουτάει στα βαθιά των εκδοτικών προγραμμάτων των ελληνικών οίκων και σας παρουσιάζει όλες τις νεές και αναμενόνες κυκλοφορίες. Βγάλτε μολύβι και χαρτί και σημειώστε όλα εκείνα τα βιβλία που θέλετε να αποκτήσετε. Και είναι πολλά! Για αυτό, όπως και πέρυσι, το αφιέρωμα θα χωριστεί σε τρία μέρη, ώστε να δωθεί η απαραίτητη προσοχή σε όλα τα βιβλία που ξεχωρίσαμε και σας παρουσιάζουμε. Το δεύτερο μέρος θα δημοσιευτεί τη Δευτέρα και το τρίτο και τελευταίο την Τρίτη 9 Οκτωβρίου.

Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο μας έρχονται πολλά και όμορφα βιβλία για όλες τις ηλικίες. Για τα πολύ μικρά παιδιά κυκλοφορούν ήδη δύο νέα βιβλία της Julia Donaldson, σε εικονογράφηση Lydia Monks (μτφ. Μάρω Ταυρή). Πρόκεται για τα Ο ποιητής κούνελος και Η πριγκίπισσα και ο μάγος (3+). Η Αλεξάνδρα Μητσιάλη υπογράφει το βιβλίο Ο αρκούδος μου ο Παραμυθάς (3+), σε εικονογράφηση Έφης Λαδά, ενώ η Αστερόσκονη (4+) της Τζιν Γουίλις βρίσκεται ήδη στα βιβλιοπωλεία και είναι ένα μαγικό παραμύθι για την ύπαρξή μας πάνω στη Γη και την αξία του καθενός από εμάς, γραμμένο με πολλή τρυφερότητα (εικ. Μπράιονι Μέι Σμιθ, μτφ. Μάρω Ταυρή). Για παιδιά 5+ ετών, οι εκδόσεις μας προτείνουν την Πεταλούδα της σκιάς, της Σοφίας Μαντούβαλου (εικ. Φωτεινή Στεφανίδη), ένα βιβλίο με θέμα το προσφυγικό, το Με κάνεις ευτυχισμένη της Αν Σουέρτς, για τα πρώτα σκιρτήματα της αγάπης και το εντυπωσιακό Εκεί που ο ωκεανός συναντά τον ουρανό των αδερφών Φαν, που γνωρίσαμε πέρυσι μέσα από το Ελαφοκάραβο. Το θέμα της διαφορετικότητας και της σχολικής ζωής θίγει το πρώτο βιβλίο (6+) της Κατερίνας Παπαγαρυφάλλου, με τίτλο Ο Τρεχαλητής και η Τίποτα (εικ. Θέντα Μιμηλάκη), ενώ η Αγγελική Δαρλάση επιστρέφει μετά το Αγόρι στο Θεωρείο και τη σειρά Ιστορίες Νεοελληνικής μυθολογίας με Το ωραιότερο χριστουγεννιάτικο στολίδι (εικ.: Αλέξια Οθωναίου, 6+). Πρόκειται για την ιστορία ενός ξεχωριστού χριστουγεννιάτικου στολιδιού και την ιστορία ενός αγοριού που, αν κι έμοιαζε με ξωτικό, ντύθηκε στρατιώτης για να πάει να πολεμήσει σε έναν από τους αγριότερους πολέμους. Για τα λίγο μεγαλύτερα παιδιά (8+) η Ελένη Ανδρεάδη παρουσιάζει το τέταρτο βιβλίο της σειράς της Πράκτορες του Πλανήτη, με τίτλο το Πιράνχας στη στεριά, ενώ η αγαπημένη εικονογράφος Ρεμπέκα Ντοτρεμέρ μας συστήνει τον κούνελο Ζακομινούς Γκενσμπορό μέσα από το βιβλίο της Οι πλούσιες ώρες του Ζακομινούς Γκενσμπορό. Για τα μεγαλύτερα παιδιά (10+ ετών) που αναζητούν την περιπέτεια και τη μαγεία έχουμε το βιβλίο της Καθ Χάου, Η Έλλα στο περιθώριο (μτφ: Δέσποινα Δρακάκη), με πρωταγωνίστρια της Ελλα σε μια σχολική ιστορία ενηλικίωσης, το πρώτο βιβλιο της τριλογίας της Κρεσίντα Κάουελ (Πώς να εκπαιδεύσεις τον δράκο σου), με τίτλο Στον καιρό των μάγων, ένα μυθιστόρημα του φανταστικού με ήρωες εναν νεαρό μάγο που όμως δεν έχει αποκτήσει ακόμη τις μαγικές του ικανότητες κι ένα κορίτσι πολεμίστρια που όμως διαθέτει μαγική δύναμη (απαγορευμένη για τη φύση και τη φυλή της) και το επιστημονικής φαντασίας Οι άπειρες ζωές της Μέιζι Ντέι, του Κρίστοφερ Ετζ.

Εκεί όμως που θα ήθελα να σταθούμε είναι σε τρία βιβλία, ένα για παιδιά 12+ που εντάσσεται στην κατηγορία Βιβλία Γνώσεων, και δύο για μεγάλους που έχουν παιδιά ή που ασχολούνται με παιδιά. Το πρώτο είναι ένα βιογραφικό κείμενο από τη Μαρίζα Ντεκάστρο. Πρόκεται για μια προσωπική καταγραφή των γεγονότων της δικτατορίας στην Ελλάδα, ένα βιβλίο αναμνήσεων για τις 2651 μέρες που διήρκεσε η Χούντα από τη ζωή των νέων εκείνα τα χρόνια, δικών της, των συμμαθητών και των μετέπειτα φίλων της. Η συγγραφέας μιλά για όλα εκείνα που σημάδεψαν τους νέους και τους άλλαξαν, τις καθημερινές εμπειρίες, την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και τα διεθνή γεγονότα της κάθε χρονιάς που τους επηρέασαν. Το δεύτερο είναι το Γιατί κλαις; του Βασίλη Αλεξάκη (Πριν, Τάλγκο, Θα σε ξεχνάω κάθε μέρα, κ.α.). Πρόκειται για ένα διήγημα του κ. Αλεξάκη, το οποίο είχε εκδοθεί σε μορφή εικονογραφημένου βιβλίου για μεγάλους και παιδιά πρώτη φορά στη Γαλλία, με τον τίτλο Pourquoi tu pleures? το 2001. Μέσα από το ιδιαίτερο ύφος του συγγραφέα, παρακολουθούμε μία ημέρα στη ζωή μιας μητέρας με ένα ανήλικο παιδί, η οποία υπό το βάρος της προσωπικής της συναισθηματικής πίεσης και του άγχους της καθημερινότητας, ασκεί λεκτική και ψυχολογική βία στο παιδί της, χωρίς να το καταλαβαίνει. Και το τελευταίο είναι ο Μαγικός καθρέφτης της ψυχολόγου Μαριαλένας Σπυροπούλου, με το οποίο εγκαινιάζεται η πρώτη παιδική ψυχαναλυτική βιβλιοθήκη. Η πρώτη σειρά που δημιουργείται για να συνδέσει την ποίηση και το παραμύθι με την ψυχαναλυτική θεωρία. Απευθύνεται σε ανθρώπους όλων των ηλικιών, αφού ως γνωστόν, το ασυνείδητο του ανθρώπου είναι άχρονο.

 

Από τις αγαπημένες εκδόσεις Μάρτης αναμένουμε με πολλή αγωνία ένα ακόμα βιβλίο της Astrid Lindgren στα ελληνικά. Πρόκειται για το Ο νάνος και η αλεπού, μία “άτυπη” συνέχεια του εξαιρετικού Ο νάνος δεν κοιμάται, με διαφορετική εικονογράφηση, αυτή τη φορά, της Eva Eriksson. Ενα χριστουγεννιάτικο παραμύθι γεμάτο ποίηση και μαγεία για όλες τις ηλικίες. Μέσα στους επόμενους μήνες θα δούμε και το Μικρές νυχτερινές ιστορίες της Kitty Crowther. Η βραβευμένη με το ALMA (Astrid Lindgren Memorial Award) Βελγίδα εικονογράφος υπογράφει κείμενο και εικονογράφηση σε αυτό το υπέροχο, τρυφερό, ονειρικό παραμύθι που μεταφράζει από τα γαλλικά η Ξένια Καλογεροπούλου.

 

Νέος Eric Carle και νέος Gerald Durrell έρχονται από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο μέσα στους επόμενους δύο μήνες. Μια πυγολαμπίδα πολύ μόνη έρχεται να προστεθεί στην αγαπημένη σειρά βιβλίων του διάσημου Αμερικανού δημιουργού παιδικών βιβλίων Eric Carle, ενώ από τον Durrell, μετά τα Η οικογένειά μου κι άλλα ζώα και Ζώα, πουλιά και συγγενείς που κυκλοφορούν από το Καλειδοσκόπιο, αναμένουμε το τρίτο και τελευταίο μέρος της αυτοβιογραφικής τριλογίας, με τίτλο Ο κήπος των θεών. Κυκλοφορεί ήδη το Η Ζωή με τους μονόκερους των Morag Hood και Ella Okstad, ένα πολύχρωμο εικονοβιβλίο με πρωταγωνίστρια τη μικρή Ζωή και την αγάπη τους για τους μονόκερους, ενώ περιμένουμε τη μετάφραση της Izzy Gizmo, του βιβλίου της Βρετανίδας Pip Jones, που στην Ελλάδα θα τιτλοφορείται Αννα Πένσα και μιλάει για ένα κορίτσι που αγαπάει όσο τίποτε άλλο τις εφερεύσεις. Η εικονογράφηση είναι της Sara Ogilvie.

Tέλος, μέσα στον Νοέμβριο περιμένουμε ένα βιβλίο που θεωρώ πως θα λατρέψουν όλοι, μικροί και μεγάλοι, κι ας είναι γραμμένο για παιδιά! Πρόκεται για τα 13 ρολόγια του James Thurber, του Αμερικανού συγγραφέα, κομίστα, εικονογράφου, δημοσιογράφου και θεατρικού συγγραφέα που έγραψε μεταξύ άλλων και την ιστορία στην οποία βασίστηκε η ομόνυμη ταινία The Secret Life of Walter Mitty (Η Κρυφή Ζωή του Γουόλτερ Μίτι), με σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή τον Ben Stiller. Το 13 ρολόγια γράφτηκε το 1950 και εικονογραφήθηκε από τον φίλο του Marc Simont, όταν πλέον ο Thurber ήταν τυφλός και δεν μπορούσε να εικονογραφήσει εκείνος το βιβλίο του. Είναι μια ιστορία φαντασίας που έγραψε ο Thurber παράλληλα με μια άλλη νουβέλα του. Είναι γραμμένο σε ένα μοναδικό ρυθμό, χρησιμοποιώντας μεν πολλά μοτίβα των κλασικών παραμυθιών, αλλά κι ένα πολύπλοκο σύστημα χρήσης των λέξεων, με περιστασιακή παρουσία ριμών και στίχων, κάτι που πιθανολογούμε πως θα έκανε τη δουλειά της μεταφράστριας Δήμητρας Σίμου εξαιρετικά δύσκολη. Η υπόθεσή του αφορά σε έναν μυστηριώδη πρίγκιπα που πρέπει να ολοκληρώσει ένα φαινομενικά αδύνατο έργο για να απελευθερώσει ένα κορίτσι από τα χέρια ενός κακού δούκα. H έκδοση που περιμένουμε εμείς από το Καλειδοσκόπιο είναι εικονογραφημένη από τον Σουηδό καλλιτέχνη Daniel Egneus. Ο πολυβραβευμένος εικονογράφος, με συνεργασίες με μεγάλες επιχειρήσεις (Haagen-Dasz , BMW, Pepsi Cola), έχει εικονογραφήσει τα εξώφυλλα τεσσάρων βιβλίων του Neil Gaiman, αλλά και αρκετά παιδικά βιβλία (Raven Child and the Snow-Witch, The Thing, Moth, These are Animals). 

 

Από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος μας έρχεται μια πολύ αγαπημένη στο εξωτερικό σειρά βιβλίων. Πρόκεται για τα Little People, Big Dreams, που είχαμε λατρέψει από την πρώτη στιγμή εδώ στην Κόκκινη Αλεπού. Από τη σειρά αυτή με τον ελληνικό τίτλο Μικρά Κορίτσια με Μεγάλες Ιδέες, θα δούμε για αρχή τα βιβλία που μιλούν για τις Μαρί Κιουρί, Αγκάθα Κρίστι και Κοκό Σανέλ, σε μετάφραση της Κλεοπάτρας Ελαιοτριβιάρη. Ο Αντώνης Παπαθεοδούλου και η Ίρις Σαμαρτζή «ξαναχτυπούν» και αυτή τη φορά καταπιάνονται με τους κλασικούς, δημιουργώντας τη νέα σειρά βιβλίων με τίτλο Μικρά Μεγάλα Κλασικά, διασκευάζοντας τον Τομ Σόγερ του Μαρκ Τουέιν και συνθέτοντας την ιστορία Τομ Σόγερ ή το μεγαλύτερο παιδικό δωμάτιο του κόσμου. Στις αρχές του 2019 θα κυκλοφορήσει ο δεύτερος τίτλος της ίδιας σειράς που θα αποτελεί μια διασκευή της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων του Lewis Carroll. Οι Περιπέτειες του Μικρού Κοπέρνικου αποκτούν το δεύτερο βιβλίο της σειράς, με το συγγραφικό δίδυμο Άγγελος Αγγέλου και Έμη Σίνη να υπογράφουν το Ο μικρός Κοπέρνικος και το πάρκο των δεινοσαύρων (εικ. Λίλα Καλογερή). Νέο τίτλο αναμένουμε και για την ευπώλητη σειρά Η πρώτη μου ιστορία του Φίλιππου Μανδηλαρά, σε εικονογράφηση της Ναταλίας Καπατσούλια (Θεσσαλονίκη, πόλη στο σταυροδρόμι δύο κόσμων). Τον Νοέμβριο, μια νέα πρωταγωνίστρια κάνει εμφάνιση στις Εκδόσεις Παπαδόπουλος. Το όνομά της είναι Λούνα. Η σκυλίτσα Λούνα είναι δημιούργημα της Λήδας Βαρβαρούση η οποία επιμελείται την εικονογράφησή της και υπογράφει το κείμενο σε συνεργασία με την Agnes Verboven. Η πρώτη ιστορία θα έχει τίτλο Μου αρέσει πολύ να παίζω μπάλα! Οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος ετοιμάζουν να βγάλουν άμεσα το ιδιαίτερο και πολύ σημαντικό βιβλίο Ένας Καλύτερος Κόσμος (μτφ. Κλεοπάτρα Ελαιοτριβιάρη). Το 1959, τα Ηνωμένα Έθνη υιοθέτησαν τη Διακήρυξη για τα Δικαιώματα του Παιδιού που περιλαμβάνει 10 αρχές, οι οποίες παρουσιάζονται στο βιβλίο αυτό. Οι αρχές αυτές αποτέλεσαν τον κεντρικό άξονα στον οποίο βασίστηκε η σύνταξη της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού το 1989, μια διεθνής συνθήκη με 54 άρθρα. Δέκα εικονογράφοι παρουσιάζουν ευφάνταστα τις αρχές των δικαιωμάτων των παιδιών και διαμορφώνουν την πιο πολύχρωμη διακήρυξη που έγινε ποτέ. Εκτός από τα Μικρά Μεγάλα Κλασικά, ο Αντώνης Παπαθεοδούλου και η Ιρις Σαμαρτζή θα συνεργαστούν σε ένα ακόμα βιβλίο που αναμένεται τον Νοέμβριο. Πρόκειται για το Μυστικό βιβλίο του μπλε κύκλου, ένα βιβλίο γνώσεων με τη συμμετοχή και εποπτεία καθηγητών από τα πανεπιστήμια της Αθήνας και της Κύπρου.

Νέες κυκλοφορίες από Ψυχογιό, Καστανιώτη, Τζιαμπίρη-Πυραμίδα, Διάπλαση και Ικαρο

Νέες κυκλοφορίες από Πατάκη, Διόπτρα, Μίνωα, Καλέντη και Μικρή Σελήνη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Διαβάστε ακόμα