Ο μεγάλος λύκος και η κόκκινη νεράιδα

Συγγραφέας: Veronique Caucy
Εικονογράφηση: Rebecca Galera
Μετάφραση: Χριστίνα Σωτηροπούλου
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Ηλικίες: 5+

Ενας λύκος διαφορετικός από τους άλλους, πιο αργός στις κινήσεις του, λιγότερο εύστροφος, καλόκαρδος· ένα μικρόσωμο κορίτσι που δεν μπορεί να δει και που στα μάτια του λύκου μοιάζει με νεράιδα. Αυτοί είναι οι πρωταγωνιστές της ιστορίας, που θα βρουν ο ένας στον άλλο την αποδοχή και έναν αιώνιο φίλο.

Το κλασικό παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας επέλεξε η Veronique Caucy για να μιλήσει για τις αναπηρίες. Ενας λύκος μεγαλόσωμος μεν, ήρεμος και λίγο αργόστροφος – όπως τον χαρακτηρίζει, ένας λύκος στο φάσμα του αυτισμού ίσως, κι ένα κορίτσι τυφλό που στηρίζεται στο λευκό της μπαστούνι και τις άλλες της αισθήσεις για να γνωρίσει τον κόσμο και να πλοηγηθεί σε αυτόν, θα γίνουν οι οδηγοί των αναγνωστών στον κόσμο της διαφορετικότητας.

Αλλάζοντας εντελώς τους ρόλους που ήδη γνωρίζουμε, η συγγραφέας, με τη βοήθεια της εξαιρετικής, λιτής εικονογράφησης της Rebecca Galera, φέρνει στο επίκεντρο της συζήτησης ένα θέμα που φαίνεται να δυσκολεύει πολύ τους ενήλικες όταν χρειάζεται να μιλήσουν για αυτό στα παιδιά. Με πολύ όμορφο τρόπο, πατώντας στο γνωστό παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας, που όλα τα παιδιά γνωρίζουν, χρησιμοποιώντας παράλληλα λέξεις που με ειλικίρνια και εντιμότητα περιγράφουν τα διαφορετικά χαρακτηριστικά του λύκου και της νεράιδας, καλλιεργεί την ενσυναίσθηση και τονίζει την ανάγκη της συμπερίληψης των ατομων με ειδικές ανάγκες. Για να μπορέσει ένα παιδί να μάθει τι σημαίνει διαφορετικότητα, να την αποδεχτεί ως κάτι που συμβαίνει συχνά στον κόσμο γύρω μας και να συναισθανθεί τον άνθρωπο που οι κοινωνικές νόρμες θέτουν συχνά στο περιθώριο, πρέπει να έρθει σε επαφή μαζί της, να τη δει, να την περιεργαστεί, να ρωτήσει γ΄αυτή. Οταν μαθαίνουμε τα παιδιά να τραβάνε το βλέμμα τους από το διαφορετικό με την πρόφαση της “ντροπής“, τότε το μόνο που κάνουμε είναι να διαιωνίζουμε αυτόν τον φαύλο κύκλο που υπάρχει εδώ και αιώνες. Το διαφορετικό δεν είναι μιαρό, δεν κολλάει και κυρίως δεν θα μας φάει! Το διαφορετικό είναι υπαρκτό. Κι αυτό ακριβώς είναι το κεντρικό θέμα του εικονοβιβλίου της Caucy.

Ενα εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο, κειμενικά και εικονογραφικά, που αξίζει να μπει στη βιβλιοθήκη σας.

Διαβάστε εδώ μέρος του βιβλίου.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Ντετέκτιβ Ελεφάντων

Το “Ντετέκτιβ Ελεφάντων” του Ged Adamson είναι μία διασκεδαστική ιστορία για μικρά παιδιά με στοιχεία μυστηρίου που πραγματεύεται την φιλία