Ο μεγάλος λύκος και η κόκκινη νεράιδα

Συγγραφέας: Veronique Caucy
Εικονογράφηση: Rebecca Galera
Μετάφραση: Χριστίνα Σωτηροπούλου
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Ηλικίες: 5+

Ενας λύκος διαφορετικός από τους άλλους, πιο αργός στις κινήσεις του, λιγότερο εύστροφος, καλόκαρδος· ένα μικρόσωμο κορίτσι που δεν μπορεί να δει και που στα μάτια του λύκου μοιάζει με νεράιδα. Αυτοί είναι οι πρωταγωνιστές της ιστορίας, που θα βρουν ο ένας στον άλλο την αποδοχή και έναν αιώνιο φίλο.

Το κλασικό παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας επέλεξε η Veronique Caucy για να μιλήσει για τις αναπηρίες. Ενας λύκος μεγαλόσωμος μεν, ήρεμος και λίγο αργόστροφος – όπως τον χαρακτηρίζει, ένας λύκος στο φάσμα του αυτισμού ίσως, κι ένα κορίτσι τυφλό που στηρίζεται στο λευκό της μπαστούνι και τις άλλες της αισθήσεις για να γνωρίσει τον κόσμο και να πλοηγηθεί σε αυτόν, θα γίνουν οι οδηγοί των αναγνωστών στον κόσμο της διαφορετικότητας.

Αλλάζοντας εντελώς τους ρόλους που ήδη γνωρίζουμε, η συγγραφέας, με τη βοήθεια της εξαιρετικής, λιτής εικονογράφησης της Rebecca Galera, φέρνει στο επίκεντρο της συζήτησης ένα θέμα που φαίνεται να δυσκολεύει πολύ τους ενήλικες όταν χρειάζεται να μιλήσουν για αυτό στα παιδιά. Με πολύ όμορφο τρόπο, πατώντας στο γνωστό παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας, που όλα τα παιδιά γνωρίζουν, χρησιμοποιώντας παράλληλα λέξεις που με ειλικίρνια και εντιμότητα περιγράφουν τα διαφορετικά χαρακτηριστικά του λύκου και της νεράιδας, καλλιεργεί την ενσυναίσθηση και τονίζει την ανάγκη της συμπερίληψης των ατομων με ειδικές ανάγκες. Για να μπορέσει ένα παιδί να μάθει τι σημαίνει διαφορετικότητα, να την αποδεχτεί ως κάτι που συμβαίνει συχνά στον κόσμο γύρω μας και να συναισθανθεί τον άνθρωπο που οι κοινωνικές νόρμες θέτουν συχνά στο περιθώριο, πρέπει να έρθει σε επαφή μαζί της, να τη δει, να την περιεργαστεί, να ρωτήσει γ΄αυτή. Οταν μαθαίνουμε τα παιδιά να τραβάνε το βλέμμα τους από το διαφορετικό με την πρόφαση της “ντροπής“, τότε το μόνο που κάνουμε είναι να διαιωνίζουμε αυτόν τον φαύλο κύκλο που υπάρχει εδώ και αιώνες. Το διαφορετικό δεν είναι μιαρό, δεν κολλάει και κυρίως δεν θα μας φάει! Το διαφορετικό είναι υπαρκτό. Κι αυτό ακριβώς είναι το κεντρικό θέμα του εικονοβιβλίου της Caucy.

Ενα εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο, κειμενικά και εικονογραφικά, που αξίζει να μπει στη βιβλιοθήκη σας.

Διαβάστε εδώ μέρος του βιβλίου.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Λύκοι στο χιόνι

Η Φιο και η μητέρα της ζουν ολομόναχες στα δάση της Ρωσίας, με μόνη συντροφιά τους λύκους τους. Όταν ο Ρωσικός Στρατός τις απειλεί με δολοφονική εχθρότητα και αρπάζουν τη μητέρα της, η Φιο και οι λύκοι της δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να το σκάσουν. Στην πορεία τους προς την Αγία Πετρούπολη μια ομάδα παιδιών που συνεχώς μεγαλώνει ενώνεται μαζί τους.

Μικρή βιβλιοθήκη για νεαρά ανήσυχα πνεύματα

Μία νέα σειρά με βιβλία γνώσεων, ένα πολύτιμο εγκυκλοπαιδικό εργαλείο με την εγγύηση του Oxford University Press. Ειδικοί σε κάθε επιστημονικό πεδίο γράφουν με τρόπο κατανοητό που εισάγει τα παιδιά σε κάθε θέμα μέσα σε λίγες σελίδες.

Εκεί έξω στο διάστημα για 24 ώρες

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι είναι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ΔΔΣ) και πώς είναι η ζωή των ανθρώπων εκεί; Πώς κάνουν μπάνιο και πλένουν τα δόντια τους οι αστροναύτες, αφού το νερό αντί να ‘τρέχει’ αιωρείται; Τι τρώνε στο διάστημα και πώς πάνε τουαλέτα; Αλλά, γιατί υπάρχει ο ΔΔΣ; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα απαντώνται μέσα από τις 60 σελίδες αυτού του εντυπωσιακού παιδικού βιβλίου γνώσεων.