Ο νάνος και η αλεπού

Συγγραφέας: Astrid Lindgren
Εικονογράφηση: Eva Eriksson
Μετάφραση: Άννα Παπαφίγκου
Εκδόσεις: Μάρτης
Χρονιά έκδοσης: 2018
Ηλικίες: 5+


Είναι βράδυ Χριστουγέννων και οι άνθρωποι που μένουν στο αγρόκτημα δεν έχουν καταλάβει την παρουσία μιας πεινασμένης αλεπούς που τριγυρίζει ψάχνοντας να βρει την τροφή της. Τα παιδιά παίζουν γύρω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο με τα παιχνίδια τους και δεν έχουν αντιληφθεί ότι έξω ακριβώς από το παράθυρο νυχοπατάει η αλεπού. Αγρυπνος φρουρός του αγροκτήματος ο νάνος, είναι αυτός που θα αντιληφθεί την παρουσία της, θα την δει να μπαίνει στο παχνί και να τρυπώνει στο κοτέτσι. Τι θα απογίνουν οι κότες; Θα γίνουν το δείπνο της ή μήπως ο νάνος και τα παιδιά θα σώσουν την κατάσταση;

Ο νάνος δεν είναι άγνωστος στο αναγνωστικό κοινό. Τον μάθαμε μέσα από την πρώτη ιστορία της Astrid Lindgren, το “Ο νάνος δεν κοιμάται” (εικονογράφηση Kitty Crowther, εκδ. Μάρτης). Η ιστορία του βασίστηκε στο ποίημα του Viktor Rydberg, Tomten (Ο νάνος), ενώ η δεύτερη ιστορία που κρατάμε τώρα στα χέρια μας, το “Ο νάνος κι η Αλεπού” έχει βασιστεί στο ποίημα του Karl-Erik Forsslund, Räven och tomten. Η Astrid Lindgren εμπνεύστηκε τον ήρωά της από το ποίημα του Forsslund και δημιούργησε μια πανέμορφη ιστορία, γεμάτη θαλπωρή, πλημμυρισμένη από το άρωμα των Χριστουγέννων, στοιχεία που συμπληρώνονται ιδανικά από την εικονογράφηση της Eriksson. Ενα από τα πιο όμορφα Χριστουγεννιάτικα βιβλία που έχουμε διαβάσει.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Το αγόρι που έφερε το χιόνι

Στην καρδιά μιας μεγάλης πόλης, εκεί που οι κάτοικοί της ζουν και περπατούν βιαστικά, ζει ένα αγοράκι, μαζί με τη μαμά του και τον μπαμπά τους. Για “σπίτι΄” τους έχουν ένα παγκάκι. Όταν όμως το αγόρι βρει ένα βράδυ, εντελώς μαγικά, μια χιονόμπαλα ακριβώς πλάι στο παγκάκι που κοιμάται, όλα θα αρχίσουν να αλλάζουν. Στη χιονόμπαλα μέσα υπάρχει μια πόλη σαν αυτή που βρίσκεται εκείνος, με ενα παγκάκι ακριβώς σαν αυτό που κοιμάται τώρα. Οταν θα την κουνίσει κάτι μαγικό θα έχει συμβεί.

Η Μυρτιά και ο καθρέφτης

Στην «Μυρτιά», που είναι ένα εικονογραφημένο παραμύθι, ζωγραφιές σαν μενταγιόν ζωντανεύουν τις λέξεις που διαλέγει η  Κατερίνα Παούρη για να φτιάξει τον κόσμο της ηρωίδας: αρώματα από τη φωτιά που τριζοβολάει, από τα βιβλία, του τσουκαλιού, της λεβάντας, του χαμομηλιού, του κρόκου, της μυρτιάς μοσχοβολούν στα απάτητα δάση του παραμυθιού.

Ο γάτος που δίδασκε Ζεν

Ο δημιουργός του διεθνούς best seller Το Μεγάλο Πάντα και ο Μικρός Δράκος επιστρέφει στα εκδοτικά πράγματα με μια εικονογραφημένη εξερεύνηση της ζωής και του Ζεν, μια ιστορία ενηλικίωσης για το ταξίδι ενός μεγάλου σε ηλικία γάτου, ο οποίος μοιράζει άπειρη σοφία αλλά και τα μαθήματα που έμαθε στην πορεία.