Ο νάνος και η αλεπού

Συγγραφέας: Astrid Lindgren
Εικονογράφηση: Eva Eriksson
Μετάφραση: Άννα Παπαφίγκου
Εκδόσεις: Μάρτης
Χρονιά έκδοσης: 2018
Ηλικίες: 5+


Είναι βράδυ Χριστουγέννων και οι άνθρωποι που μένουν στο αγρόκτημα δεν έχουν καταλάβει την παρουσία μιας πεινασμένης αλεπούς που τριγυρίζει ψάχνοντας να βρει την τροφή της. Τα παιδιά παίζουν γύρω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο με τα παιχνίδια τους και δεν έχουν αντιληφθεί ότι έξω ακριβώς από το παράθυρο νυχοπατάει η αλεπού. Αγρυπνος φρουρός του αγροκτήματος ο νάνος, είναι αυτός που θα αντιληφθεί την παρουσία της, θα την δει να μπαίνει στο παχνί και να τρυπώνει στο κοτέτσι. Τι θα απογίνουν οι κότες; Θα γίνουν το δείπνο της ή μήπως ο νάνος και τα παιδιά θα σώσουν την κατάσταση;

Ο νάνος δεν είναι άγνωστος στο αναγνωστικό κοινό. Τον μάθαμε μέσα από την πρώτη ιστορία της Astrid Lindgren, το “Ο νάνος δεν κοιμάται” (εικονογράφηση Kitty Crowther, εκδ. Μάρτης). Η ιστορία του βασίστηκε στο ποίημα του Viktor Rydberg, Tomten (Ο νάνος), ενώ η δεύτερη ιστορία που κρατάμε τώρα στα χέρια μας, το “Ο νάνος κι η Αλεπού” έχει βασιστεί στο ποίημα του Karl-Erik Forsslund, Räven och tomten. Η Astrid Lindgren εμπνεύστηκε τον ήρωά της από το ποίημα του Forsslund και δημιούργησε μια πανέμορφη ιστορία, γεμάτη θαλπωρή, πλημμυρισμένη από το άρωμα των Χριστουγέννων, στοιχεία που συμπληρώνονται ιδανικά από την εικονογράφηση της Eriksson. Ενα από τα πιο όμορφα Χριστουγεννιάτικα βιβλία που έχουμε διαβάσει.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Προδημοσίευση: Η απίστευτα αποτυχημένη φιλία της Λότι Μπρουκς

Λίγες ώρες πριν κυκλοφορήσει σε όλα τα βιβλιοπωλεία το δεύτερο βιβλίο με πρωταγωνίστρια τη Λότι Μπρουκς, μαθαίνουμε τα πάντα το σχεδόν 12χρονο κορίτσι και απαντάμε στο ερώτημα γιατί τα παιδιά την αγαπούν τόσο πολύ.

Υπάρχει ζωή μέσα στη μύτη σου;

Στο βιβλίο αυτό που κρατάμε στα χέρια μας, με τα φωτεινά, έντονα χρώματα και το μαλακό εξώφυλλο, μαθαίνουμε τα πάντα (ή κάνουμε μια καλή αρχή στο μαθάνουμε τα πάντα) γύρω από τους πολλές φορές αόρατους στο γυμνό μάτι μικροοργανισμούς με τους οποίους συμβιώνουμε.

O μικρός μαχητής

Ενα βιβλίο για τη δημιουργία του ανθρώπου και την εξέλιξη του εμβρύο από τη στιγμή της σύλληψης ως και μετά τη γέννησή του. Ενα βιβλίο για τους μικρούς εκείνους μαχητές της ζωής, που με δυσκολία κατάφεραν να γατζωθούν από τα τοιχώματα της μήτρας, να βρουν ένα ασφαλές σημείο και να μεγαλώσουν, ώσπου να γίνουν μωρά και να βγουν στον κόσμο.