Ο θησαυρός της Βαγίας (graphic novel)

Συγγραφέας: Ζωρζ Σαρή
Εικονογράφος: Kanellos Cob
Εκδόσεις: Πατάκη
Χρονιά έκδοσης: 2022
Ηλικίες: 9+

Ο Θησαυρός της Βαγίας είναι ένα από αυτά τα βιβλία που από τότε που πρωτοκυκλοφόρησε, το 1969, μέχρι σήμερα, 54 χρόνια μετά, δεν έχει σταματήσει να μαγεύει όσους τυχερούς το διαβάζουν. Η πρώτη ιστορία για παιδιά που έγραψε η Ζωρζ Σαρή, ημιαυτοβιογραφική, επικεντρώνεται στις προσπάθειες μιας ομάδας παιδιών να βρουν και να παραδώσουν στην ιδιοκτήτριά του ένα κασελάκι με χρυσές λίρες, που είχε κλέψει και κρύψει ένας Γερμανός στρατιώτης την περίοδο της Κατοχής στην Ελλάδα. Στήνει την ιστορία της γύρω από ένα ιστορικό και πολιτικό πλαίσιο, έχοντας πάντα όμως στο επίκεντρο της πλοκής την περιπέτεια των έξι παιδιών. Για το έργο της Ζωρζ Σαρή γενικά αλλά και ειδικά, όπως και για την ίδια τη συγγραφέα, έχουν γραφτεί πολλά, άρα δεν υπάρχει κάτι να προσθέσουμε, πέρα από την τεράστια αγάπη που έχουμε και εμείς για τα βιβλία της, τους κόσμους που δημιούργησε και το πώς ώθησε πολλά παιδιά να γίνουν οι αναγνώστες του σήμερα.

Τι γίνεται όμως όταν έρχεται η στιγμή της διασκευής και της μεταφοράς ενός τόσο αγαπητού βιβλίου σε μια άλλη μορφή λογοτεχνίας; Τον Νοέμβριο της περασμένης χρονιάς είδαμε να κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη η graphic novel μεταφορά του Θησαυρού της Βαγίας, με αφορμή και τον εορτασμό των 100 χρόνων από τη γέννηση της Ζωρζ Σαρή. Όπως πάντα, έτσι και σε αυτή την περίπτωση, προκύπτουν διάφορα ερωτήματα πριν ακόμα ξεκινήσει κανείς να ξεφυλλίζει το νέο δημιούργημα: θα τιμήσει την κληρονομιά που άφησε η συγγραφέας και το συγκεκριμένο βιβλίο; Θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες των αναγνωστών;

Η απάντηση σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα είναι: ναι. Και είναι τεράστια η χαρά, ακόμα και η ανακούφιση θα μπορούσε κάποιος να πει, να ξαναζείς μέσα από τις σελίδες της νέας αυτής έκδοσης, 35 χρόνια μετά την πρώτη ανάγνωση, το ίδιο συναίσθημα που είχες νιώσει τότε. Ο Kanellos Cob (Κανέλλος Μπίτσικας), ο άνθρωπος που ανέλαβε αυτό το εξαιρετικά δύσκολο καλλιτεχνικό και συγγραφικό έργο, ανταποκρίθηκε στην τεράστια πρόκληση και παρέδωσε σε μια νέα γενιά αναγνωστών, αλλά και στην παλιά, ένα βιβλίο αντάξιο των προσδοκιών μας. Κατάφερε μέσα από τις εικόνες του να δημιουργήσει ένα σκηνικό που για χρόνια είχαμε στη φαντασία μας και να μεταφέρει μέσα σε αυτό την ιστορία του Άγγελου, του Αλέξη, του Κλου, της Ράνιας, της Σόφης και της Λίνας. Τα πρόσωπα, η Αίγινα, η Βαγία, ακόμα και τα ρούχα, τα οχήματα, η αισθητική της εποχής, τα κτήρια, ο χώρος που ως αναγνώστες είχαμε δημιουργήσει στο μυαλό μας, ζωντανεύουν ολόχρωμα μέσα από τις σελίδες του βιβλίου.

Η μαγεία αυτής της έκδοσης πηγάζει και από ένα ακόμα στοιχείο: ακόμα και αν κάποιος έχει παρακολουθήσει την τηλεοπτική μεταφορά του βιβλίου σε αυτήν την κάπως πρώιμη ελληνική παραγωγή του 1984, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Δημογεροντάκη και μουσική Σταμάτη Σπανουδάκη, και έχει σχηματίσει ήδη στο μυαλό του μια κάποια εικόνα για το πώς θα μπορούσε να ήταν η Βαγία, η Αίγινα και οι πρωταγωνιστές της ιστορίας, έρχεται ο Kanellos Cob να δώσει τη δική του, ίσως πιο ταιριαστή εκδοχή για το σκηνικό και τα πρόσωπα. Μια εκδοχή που πηγάζει από το χθες αλλά ανταποκρίνεται πλήρως στο σήμερα, μη χάνοντας σταγόνα από τη γοητεία που ασκεί η ιστορία της Ζωρζ Σαρή στον αναγνώστη. Μιλάμε, λοιπόν, για ένα βιβλίο που μπορεί επάξια να σταθεί δίπλα στο αυθεντικό έργο, ένα βιβλίο που τιμά τη συγγραφέα και τους πρωταγωνιστές που δημιούργησε πριν από 54 χρόνια και που του δίνει νέα πνοή, χωρίς να του αφαιρεί τίποτα από την αίγλη του.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ