Ο Τρακατρούκας ο καλικάντζαρος

Συγγραφέας: Ελένη Μπετεινάκη

Εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια

Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική

Χρονιά έκδοσης: 2016

Ηλικίες: 3+

 

O Tρακατρούκας είναι ένα ανήσυχο καλικαντζαράκι που περιμένει με αγωνία κι αυτό όπως όλα τα άλλα την Παραμονή των Χριστουγέννων. Μια συγκεκριμένη ώρα, την παραμονή, ανοίγουν όλες οι πόρτες που οδηγούν στη Γη και δεν πρέπει να χάσει καιρό, αλλιώς θα κλείσουν για 12 ολόκληρες μέρες και δεν θα μπορέσει να πάει με τους υπόλοιπους καλικάντζαρους. Αλλωστε, φέτος έχει βαλθεί να κερδίσει το βραβείο για την μεγαλύτερη σκανταλιά! Με τη βοήθεια της καλής του νεράιδας Αχνης θα βρει το δικό του πέρασμα και… Για περιμένετε λίγο! Ο Τρακατρούκας βρέθηκε σε ένα μεγάλο δωμάτιο, γεμάτο βιβλία. Πολλά βιβλία, εκατοντάδες βιβλία και στο βάθος ένα παράθυρο με θέα τη θάλασσα. Αυτό ήταν. Το μικρό καλικαντζαράκι μαγεύτηκε και έμεινε εκεί να καταβροχθίζει τις ιστορίες που του πρόσφεραν ανοιχτόχερα τα βιβλία του δωματίου. Οι μέρες περνούσαν και ο Τρακατρούκας δεν είχε κάνει ακόμα καμία σκανταλιά, όπως οι άλλοι φίλου του. Ξάφνου όμως του ήρθε μια ιδέα! Μα, ναι! Θα έκλεβε τα παραμύθια και θα τα πήγαινε στην Καλικαντζαροχώρα, κι έτσι η δική του χώρα θα ήταν αυτή με την μεγαλύτερη βιβλιοθήκη και τα περισσότερα βιβλία. Ελα όμως που υπολόγισε χωρίς τους ήρωες των παραμυθιών!

Η Ελένη Μπετεινάκη γράφει μια όμορφη Χριστουγεννιάτικη ιστορία και η Ναταλία Καπατσούλια αναλαμβάνει να δώσει ζωή στους ήρωές της! Ο Τρακατρούκας, ο ποντικός από τον Καρυοθραύστη, η μπαλαρίνα από το Μολυβένιο Στρατιωτάκι, ο Βασιλιάς Αρθούρος, ακόμα και ο Παπουτσωμένος Γάτος ξεπηδούν από τις σελίδες του βιβλίου, προσπαθώντας να σώσουν τις ιστορίες τους. Το αποτέλεσμα είναι μαγικό και πολύ χριστουγεννιάτικο, ιδανικό για αφηγήσεις δίπλα στο τζάκι με τα φωτάκια του δέντρου να λαμπυρίζουν στο σκοτάδι.

Save

Save

Save

Save

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Το βιβλίο του μικροσκοπίου

Με το διάβασμα αυτού του βιβλίου ετοιμαστείτε για αναζήτηση μικροσκοπίου! Στις περίπου 60 σελίδες του μαθαίνουμε τα μέρη και την αρχή λειτουργίας του μικροσκοπίου και στη συνέχεια το χρησιμοποιούμε για να εξερευνήσουμε τον μικρόκοσμο του σπιτιού, των φυτών, των ζώων, του ανθρώπινου σώματος και του εδάφους.

Θα παίζουμε;

Το “Θα παίξουμε;” είναι μια ιστορία για μικρά παιδιά (κατά τη γνώμη μου, ακόμα και για προσχολικής ηλικίας) και για τη σχέση τους με την τεχνολογία, σε αντιδιαστολή με τη συμμετοχή τους στην πραγματική ζωή. Τον Πέδρο προσκαλούν σε παιχνίδι η αδελφή του, οι γονείς του, οι συμμαθητές, η γιαγιά και ο παππούς του, αλλά μάταια… ή μήπως τελικά όχι;

Όλα για την περίοδο

Έχουμε άλλωστε τόσα βιβλία γνώσεων για το ανθρώπινο σώμα, γιατί όχι και ένα για αυτό που αφορά κάτι παραπάνω από τον μισό πληθυσμό του πλανήτη; Και ναι, μπορεί η έμμηνος ρύση να αποτελεί ακόμα και σήμερα ταμπού σε πολλές χώρες, ακόμα και στην ελληνική επαρχία, όμως στην εποχή της τεχνολογίας και της ανεμπόδιστης πρόσβασης στις πληροφορίες, ότι δεν υπήρχε ως σήμερα στα ελληνικά ένα βιβλίο για το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο βρίσκαμε μόνο ως κεφάλαιο ή ως αναφορά σε βιβλία γνώσεων για τη σεξουαλικότητα, είναι αδιανότητο.