Ο τυρίνος

Συγγραφεάς: Νικόλας Σμυρνάκης
Εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια
Εκδόσεις: Διόπτρα
Χρονιά έκδοσης: 2022
Ηλικίες: 5+, 7+

Ο Τυρίνος ζει όλη του τη ζωή σε έναν σκοτεινό υπόνομο. Ο Τυρίνος, όπως και όλα τα ποντίκια του υπονόμου, είναι πολύ φτωχός κι έτσι μια μέρα αποφασίζει πως η καλύτερη λύση είναι να ληστέψει την Τυράπεζα, να μοιράσει το τυρί σε όλα τα ποντίκια και να τιμωρήσει τους Τυραπεζίτες, που τρώνε μόνοι τους με τους δικούς φίλους ολο το τυρί του κόσμου. Νιώθοντας την αδικία να τον πνίγει, και ως άλλος Ρομπέν των Δασών, εκμυστηρεύεται το σχέδιό του στον αγαπημένο του θείο, το Τυραναστάση. Εκείνος όμως έχει μια διαφορετική ιδέα να του προτείνει: να μην κλέψει κανένα τυρί, γιατί αυτό με μαθηματική ακρίβεια θα τον οδηγήσει σε μιαν άλλη, πιο σκοτεινή φυλακή – όπως φαντάζει στα μάτια του ο υπόνομος, αλλά να δοκιμάσει να αποδράσει από αυτήν που βρίσκεται τώρα.

Έτσι, λοιπόν, ο Τυρίνος μαζεύει τα λιστοστά του υπάρχοντα και ξεκινάει λοιπόν να ακολουθήσει τη συμβουλή του θείου του: να πάει στον κόσμο των ανθρώπων και να βρει τον φίλο του το λιοντάρι στο τσίρκο.

Ο Νικόλας Σμυρνάκης γράφει μια γλυκιά ιστορία για τη δύναμη που κρύβουν οι φόβοι μας μέσα τους και το πώς μας κινητοποιούν να νικήσουμε ό,τι νομίζουμε ότι θα μας «καταπιεί». Με σύμμαχο τον φοβερό, αν και μικροσκοπικό – ποντικό Τυρίνο, ο Σμυρνάκης αφηγείται τις περιπέτειές του, το πώς απέκτησε τη «σούπερ δύναμή του», πώς έκανε φίλο ένα φοβερό και τρομερό λιοντάρι και τελικά πώς κατάφερε να γίνει ο κλέφτης που επιθυμούσε: ένας κλέφτης φόβων!

Μέσα από το κείμενο αυτό – με την εξαιρετική εικονογράφηση της Ναταλίας Καπατσούλια, που κρύβει πολλές δόσεις χιούμορ στις εικόνες της – ο συγγραφέας βοηθάει τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τα συναισθήματά τους, να απενοχοποιήσουν το συναίσθημα του φόβου και τελικά να το μεταμορφώσουν σε κινητήρια δύναμη κι όχι σε τροχοπέδη.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Λύκοι στο χιόνι

Η Φιο και η μητέρα της ζουν ολομόναχες στα δάση της Ρωσίας, με μόνη συντροφιά τους λύκους τους. Όταν ο Ρωσικός Στρατός τις απειλεί με δολοφονική εχθρότητα και αρπάζουν τη μητέρα της, η Φιο και οι λύκοι της δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να το σκάσουν. Στην πορεία τους προς την Αγία Πετρούπολη μια ομάδα παιδιών που συνεχώς μεγαλώνει ενώνεται μαζί τους.

Μικρή βιβλιοθήκη για νεαρά ανήσυχα πνεύματα

Μία νέα σειρά με βιβλία γνώσεων, ένα πολύτιμο εγκυκλοπαιδικό εργαλείο με την εγγύηση του Oxford University Press. Ειδικοί σε κάθε επιστημονικό πεδίο γράφουν με τρόπο κατανοητό που εισάγει τα παιδιά σε κάθε θέμα μέσα σε λίγες σελίδες.

Εκεί έξω στο διάστημα για 24 ώρες

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι είναι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ΔΔΣ) και πώς είναι η ζωή των ανθρώπων εκεί; Πώς κάνουν μπάνιο και πλένουν τα δόντια τους οι αστροναύτες, αφού το νερό αντί να ‘τρέχει’ αιωρείται; Τι τρώνε στο διάστημα και πώς πάνε τουαλέτα; Αλλά, γιατί υπάρχει ο ΔΔΣ; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα απαντώνται μέσα από τις 60 σελίδες αυτού του εντυπωσιακού παιδικού βιβλίου γνώσεων.