Ο τυρίνος

Συγγραφεάς: Νικόλας Σμυρνάκης
Εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια
Εκδόσεις: Διόπτρα
Χρονιά έκδοσης: 2022
Ηλικίες: 5+, 7+

Ο Τυρίνος ζει όλη του τη ζωή σε έναν σκοτεινό υπόνομο. Ο Τυρίνος, όπως και όλα τα ποντίκια του υπονόμου, είναι πολύ φτωχός κι έτσι μια μέρα αποφασίζει πως η καλύτερη λύση είναι να ληστέψει την Τυράπεζα, να μοιράσει το τυρί σε όλα τα ποντίκια και να τιμωρήσει τους Τυραπεζίτες, που τρώνε μόνοι τους με τους δικούς φίλους ολο το τυρί του κόσμου. Νιώθοντας την αδικία να τον πνίγει, και ως άλλος Ρομπέν των Δασών, εκμυστηρεύεται το σχέδιό του στον αγαπημένο του θείο, το Τυραναστάση. Εκείνος όμως έχει μια διαφορετική ιδέα να του προτείνει: να μην κλέψει κανένα τυρί, γιατί αυτό με μαθηματική ακρίβεια θα τον οδηγήσει σε μιαν άλλη, πιο σκοτεινή φυλακή – όπως φαντάζει στα μάτια του ο υπόνομος, αλλά να δοκιμάσει να αποδράσει από αυτήν που βρίσκεται τώρα.

Έτσι, λοιπόν, ο Τυρίνος μαζεύει τα λιστοστά του υπάρχοντα και ξεκινάει λοιπόν να ακολουθήσει τη συμβουλή του θείου του: να πάει στον κόσμο των ανθρώπων και να βρει τον φίλο του το λιοντάρι στο τσίρκο.

Ο Νικόλας Σμυρνάκης γράφει μια γλυκιά ιστορία για τη δύναμη που κρύβουν οι φόβοι μας μέσα τους και το πώς μας κινητοποιούν να νικήσουμε ό,τι νομίζουμε ότι θα μας «καταπιεί». Με σύμμαχο τον φοβερό, αν και μικροσκοπικό – ποντικό Τυρίνο, ο Σμυρνάκης αφηγείται τις περιπέτειές του, το πώς απέκτησε τη «σούπερ δύναμή του», πώς έκανε φίλο ένα φοβερό και τρομερό λιοντάρι και τελικά πώς κατάφερε να γίνει ο κλέφτης που επιθυμούσε: ένας κλέφτης φόβων!

Μέσα από το κείμενο αυτό – με την εξαιρετική εικονογράφηση της Ναταλίας Καπατσούλια, που κρύβει πολλές δόσεις χιούμορ στις εικόνες της – ο συγγραφέας βοηθάει τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τα συναισθήματά τους, να απενοχοποιήσουν το συναίσθημα του φόβου και τελικά να το μεταμορφώσουν σε κινητήρια δύναμη κι όχι σε τροχοπέδη.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Προδημοσίευση: Το μεσαιωνικό κάστρο και οι γίγαντες του Ουρανού

Από το Μαχνάταν, στη Ρουμανία και από εκεί στη μακρινή Ιαπωνία, για να γυρίσουμε στη γειτονιά μας, στην Ιταλία και να κάνουμε μια στάση στη Γαλλία, με αφορμή το νέο βιβλίο της σειράς “Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας”. Το έκτο βιβλίο με τίτλο “Το μεσαιωνικό κάστρο και οι γίγαντες του Ουρανού” είναι γραμμένο από την Άννα Κοντολέων και εικονογραφημένο, όπως όλα της σειράς, από τη Λίλα Καλογερή.

Χάθηκα

Στο εξώφυλλο του βιβλίου μια πολική αρκούδα στέκεται κάτω από τεράστιους ουρανοξύστες, που προοπτικά φεύγουν για να σμίξουν στον ουρανό, και κοιτάει επίμονα έναν χάρτη της μεγαλούπολης, κάτω από τον τίτλο «Χάθηκα».

Τα καλύτερα παιδικά βιβλία του 2023

Κάθε χρόνο η “Κόκκινη Αλεπού” ανακοινώνει τη λίστα με τα βιβλία που ξεχώρισε, με εκδόσεις από όλες τις κατηγορίες του παιδικού. Για το 2023 ξεχωρίσαμε 24 βιβλία, από ολες τις κατηγορίες του παιδικού βιβλίου: εικονογραφημένο, παιδικό, εφηβικό-νεανικό, γνώσεων.