O βίσονας ψάχνει για φωλιά & Η αρκούδα δεν θέλει να κοιμηθεί

Συγγραφέας – εικονογράφος: Oksana Bula

Μετάφραση: Αλέξανδρος Πανούσης

Εκδόσεις: Διάπλαση

Χρονιά έκδοσης: 2018

Ηλικίες: 3+

 

Mια αρκούδα που δεν θέλει να πέσει σε χειμερία νάρκη κι ένα βίσονας που θέλει, αν και το είδος του δεν το χρειάζεται. Η Ουκρανή συγγραφέας και εικονογράφος Οξάνα Μπούλα έγραψε δύο ξεχωριστά βιβλία που όμως καλύτερα να διαβάζονται μαζί. Στο ένα βιβλίο η αρκούδα μιλώντας με τον Βίσονα ανακαλύπτει πόσα πολλά και όμορφα πράγματα χάνει όταν πέφτει για ύπνο τον χειμώνα, ενώ στο δεύτερο βιβλίο ο Βίσονας θέλει τόσο πολύ να μπει σε μια ζεστή φωλιά και να κοιμηθεί και να μην χρειάζεται να τριγυρνάει και να τουρτουρίζει μέσα στα χιονισμένα δάση. Ομως, κανείς από τους δύο δεν θα καταφέρει τελικά να ξεπεράσει τη φύση του.

Τα βιβλία της Μπούλα είναι γεμάτα από τις υπέροχες, παραμυθένιες εικόνες της. Το λιγοστό κείμενο τα κάνει ιδανικά ακόμα και για πολύ μικρά παιδάκια (μικρότερα των 3 ετών), ενώ οι εικονογραφήσεις της σε τραβούν και σε παρασέρνουν σε ένα πρωτόγνωρο ταξίδι στα δάση της χώρα της. Βασικοί πρωταγωνιστές και στα δύο βιβλία ειναι οι Τουκόνι, μια περίεργη φυλή ξωτικών του δάσους που δουλειά τους είναι να προστατεύουν τα φυτά και τα ζώα του, να φροντίσουν να τα ετοιμάσουν για τις χειμερίες νάρκες τους και να είναι εκεί με το πρώτο άνθισμα των λουλουδιών την άνοιξη για να τα ξυπνήσουν. Οι παραδόσεις της Ουκρανίας εισχωρούν στις δύο αυτές ιστορίες και μας γνωρίζουν έναν καινούργιο για εμάς, υπέροχο κόσμο, αυτόν των ξωτικών. Παράλληλα, μαθαίνουμε για τη χειμερία νάρκη, τις συνήθειες της αρκούδας και του βίσονα, ποια ζώα την έχουν ανάγκη και ποια όχι, ενώ σε δεύτερο επίπεδο η συγγραφέας μας μιλάει για το πόσο σημαντικό είναι να αποδεχόμαστε τον εαυτό μας για αυτό που είναι χωρίς να προσπαθούμε να τον αλλάξουμε δραματικά. Τα δύο βιβλία ανήκουν στη σειρά The Tukoni Books που αποτελείται εκτός από αυτά που παρουσιάζουμε εδώ κι από ένα ακόμα, το Tukoni – the forest habitant.

 

 

 

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Το βιβλίο του μικροσκοπίου

Με το διάβασμα αυτού του βιβλίου ετοιμαστείτε για αναζήτηση μικροσκοπίου! Στις περίπου 60 σελίδες του μαθαίνουμε τα μέρη και την αρχή λειτουργίας του μικροσκοπίου και στη συνέχεια το χρησιμοποιούμε για να εξερευνήσουμε τον μικρόκοσμο του σπιτιού, των φυτών, των ζώων, του ανθρώπινου σώματος και του εδάφους.

Θα παίζουμε;

Το “Θα παίξουμε;” είναι μια ιστορία για μικρά παιδιά (κατά τη γνώμη μου, ακόμα και για προσχολικής ηλικίας) και για τη σχέση τους με την τεχνολογία, σε αντιδιαστολή με τη συμμετοχή τους στην πραγματική ζωή. Τον Πέδρο προσκαλούν σε παιχνίδι η αδελφή του, οι γονείς του, οι συμμαθητές, η γιαγιά και ο παππούς του, αλλά μάταια… ή μήπως τελικά όχι;

Όλα για την περίοδο

Έχουμε άλλωστε τόσα βιβλία γνώσεων για το ανθρώπινο σώμα, γιατί όχι και ένα για αυτό που αφορά κάτι παραπάνω από τον μισό πληθυσμό του πλανήτη; Και ναι, μπορεί η έμμηνος ρύση να αποτελεί ακόμα και σήμερα ταμπού σε πολλές χώρες, ακόμα και στην ελληνική επαρχία, όμως στην εποχή της τεχνολογίας και της ανεμπόδιστης πρόσβασης στις πληροφορίες, ότι δεν υπήρχε ως σήμερα στα ελληνικά ένα βιβλίο για το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο βρίσκαμε μόνο ως κεφάλαιο ή ως αναφορά σε βιβλία γνώσεων για τη σεξουαλικότητα, είναι αδιανότητο.