Συγγραφέας: Κρίστοφερ Ετζ
Μετάφραση: Αγγελική Δαρλάση
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Χρονιά έκδοσης: 2018
Ηλικίες: 12+
Η Μέιζι Ντέι έχει γενέθλια. Γίνεται 10 ετών και όπως έχει πει ο Πυθαγόρας, «το δέκα είναι ο πιο σημαντικός αριθμός του κόσμου» γιατί εμπεριέχει το κλειδί για να κατανοήσουμε τα πάντα. Κι αυτό δεν είναι απλώς σημαντικό για τη Μέιζι, είναι ο στόχος της ζωής της, να κατανοήσει δηλαδή τον κόσμο. Γιατί η Μέιζι είναι ένα «ακαδημαϊκά χαρισματικό» παιδί που σπουδάζει ήδη Φυσική και Μαθηματικά στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Και μπορεί να την απασχολεί η πυρηνική σχάση, η εντροπία ή η κρυοπυρηνική σύντηξη, αλλά δεν παύει να παραμένει ένα παιδί που έχει ανάγκη την οικογένειά της, ακόμη και την έφηβη αδερφή της Λίλι που φαινομενικά τη… μισεί.
Τι γίνεται όμως όταν σηκώνεται η Μέιζι την ημέρα των γενεθλίων της και κανένας δεν είναι εκεί; Όταν ανοίγει την πόρτα και δεν υπάρχει τίποτα, ούτε δρόμος, ούτε άνθρωποι, ούτε σπίτια παρά ένα απέραντο μαύρο κενό που εφορμά στο σπίτι και αρχίζει σιγά σιγά να το καταπίνει; Αυτή είναι η μία εκδοχή. Γιατί στην άλλη παρακολουθούμε τη μαμά της Μέιζι να μαγειρεύει λιχουδιές για τους καλεσμένους στην κουζίνα, τον μπαμπά της να της ετοιμάζει για πρωινό τις αγαπημένες της τηγανίτες και την αδερφή της να περιφέρεται όλο νεύρα μες στο σπίτι. Τελικά πώς ξέρεις αν υπάρχεις στ’ αλήθεια; Πώς ξέρεις τι είναι πραγματικότητα και τι όχι;
Ο βραβευμένος συγγραφέας Κρίστοφερ Ετζ τοποθετεί με μαθηματική ακρίβεια μία μία τις ψηφίδες σε αυτό το θρίλερ επιστημονικής φαντασίας, γράφοντας παράλληλα δυο ιστορίες γενεθλίων, δύο εκδοχές της πραγματικότητας που κάποια στιγμή θα συναντηθούν. Η μία διαδέχεται την άλλη από κεφάλαιο σε κεφάλαιο εντείνοντας την περιέργεια και το σασπένς. Ο Ετζ στήνει ένα συναρπαστικό σκηνικό που αποτελεί στην ουσία μια ευκαιρία να μιλήσει στα παιδιά για μεγάλα επιστημονικά ζητήματα, όπως η θεωρία της σχετικότητας, η βαρύτητα, ο χωροχρόνος, το άπειρο ή το Big Bang. Και είμαστε τυχεροί που ο συγγραφέας υπήρξε καθηγητής αγγλικών και όχι Φυσικών Επιστημών γιατί προσεγγίζει με την ίδια περιέργεια και αμηχανία αυτά τα ερωτήματα, όπως εμείς. Και όπως στο σχολείο καταλάβαινες καλύτερα όταν σου απαντούσαν στην απορία σου οι συμμαθητές σου και όχι ο καθηγητής σου (αφού καταλάβαιναν καλύτερα τι δεν είχες καταλάβει), έτσι και ο Ετζ προσεγγίζει αυτά τα μεγάλα ερωτήματα. Κι ασφαλώς το γεγονός πως η ηρωίδα του είναι κορίτσι είναι ένα επιπλέον πλεονέκτημα της ιστορίας, αφού τα ποσοστά των γυναικών και των κοριτσιών στις Επιστήμες παραμένουν χαμηλά και γίνονται πλέον διεθνώς καμπάνιες για να ανοίξει ο δρόμος των κοριτσιών στα STEM.
Οι περιπέτειες όμως της Μέιζι δεν είναι μόνο ακαδημαϊκές. Είναι μια ηρωίδα που καλείται να βγει κυριολεκτικά μέσα από το χάος βασιζόμενη μόνο στις δικές της δυνάμεις, είναι ένα τρυφερό παιδί που θέλει να μοιάσει στην αδερφή του και να έχει μια ζεστή σχέση μαζί της, ένας χαρισματικός άνθρωπος που αισθάνεται μοναξιά αφού διδάσκεται στο σπίτι και δεν έχει εύκολα την ευκαιρία να κάνει φίλους. Τη συμπαθούμε πολύ τη Μέιζι και δεν θέλουμε καθόλου, μα καθόλου να πιστέψουμε τη μία εκδοχή της ιστορίας. Ο Ετζ όμως μας κρατάει εκεί καθηλωμένους μέχρι την τελευταία στιγμή για να μας χαϊδέψει ή μήπως όχι;
*Στην ιστοσελίδα του συγγραφέα βρίσκουμε πλούσιο υλικό για δραστηριότητες γύρω από το βιβλίο του (https://www.christopheredge.co.uk/resources), ενώ στο τέλος του βιβλίου, στις ευχαριστίες αναφέρει τα βιβλία και τις πηγές που βοήθησαν και τον ίδιο να κατανοήσει τα ζητήματα που πραγματεύεται- προτάσεις στην ουσία και για τους μεγαλύτερους αναγνώστες.