Οι δραπέτες

Συγγραφέας: Ulf Gottfrid Stark
Εικονογράφηση: Kitty Crowther
Μετάφραση: Άγγελος Αγγελής & Μαρία Αγγελή
Εκδόσεις: Αφοί Βλάσση
Χρονιά έκδοσης: 2022
Ηλικίες: 9+

O Γκότφριντ, που αυτό είναι το μεσαίο του όνομα, είναι ένας πιτσιρικάς γύρω στα 10, που υπεραγαπάει τον παππού του, έναν στριφνό και γκρινιάρη γέρο, με σπασμένο πόδι και αδύναμη καρδιά, καθηλωμένο για την ώρα στο κρεβάτι ενός νοσοκομείου στη Στοκχόλμη της Σουηδίας. Ο εγγονός του το σκάει από τις σαββατιάτικες προπονήσεις του ποδοσφαίρου για να τον επισκέπτεται. Του πηγαίνει σάντουιτς με ρέγγα και μπύρα και οι δυο τους περνούν μερικές ώρες μόνοι τους, παίζοντας και μιλώντας. Ο πατέρας του από τη άλλη προφασίζεται ένα σωρό δικαιολογίες, που έχουν να κάνουν κυρίως με τον χαρακτήρα του παππού και τη δυσκολία που του προκαλεί το γεγονός ότι ο πατέρας του μεγαλώνει, για να αναβάλει συνεχώς τις επισκέψεις στο νοσοκομείο.

Σε μια από αυτές τις σαββατιάτικες εξορμήσεις, εγγονός και παππούς θα καταστρώσουν το απόλυτο σχέδιο και θα δραπετεύσουν. Προορισμός τους ένα νησάκι στο αρχιπέλαγος της Στοκχόλμης, εκεί που ο παππούς είχε χτίσει με τα χέρια του το σπιτάκι που έμενε με τη γιαγιά του μικρού, τη σύζυγό του, ως την ημέρα που εκείνη πέθανε. Έχει ανοιχτούς λογαριασμούς που πρέπει πάση θυσία να κλείσει και συνεργός του σε αυτό θα είναι ο 10χρονος εγγονός του. Εκείνος είναι που θα βάλει το σχέδιο σε δράση, θα βρει τον απόλυτο συνεργάτη και οι τρεις τους θα ξεφύγουν για λίγο από τη μουνταμάρα του χειμώνα του Βορρά και την κλεισούρα του νοσοκομείου. Ομως προσοχή! Οι γονείς του δεν πρέπει να μάθουν τίποτα…

Ο Ulf Gottfrid Stark ήταν ένας σπουδαίος συγγραφέας παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας, σεναριογράφος και μέλος για μια ολόκληρη δεκαετία της Svenska barnboksakademin, της Σουηδικής Ακαδημίας Παιδικού Βιβλίου. Αν και έφυγε σχετικά νωρίς, χτυπημένος από τον καρκίνο, ο Stark άφησε πίσω του ένα τεράστιο έργο, τα περισσότερα βιβλία για παιδιά και νέους. Το “Οι δραπέτες” ήταν από τα τελευταία του και εικονογραφήθηκε από τη σπουδαία Βελγίδα Kitty Crowther. Εκδόθηκε στα σουηδικά το 2018, ένα χρόνο μετά τον θάνατό του. Είναι μια γλυκόπικρη ιστορία που διατρέχει τρεις γενιές. Με χιούμορ, αλλά και πολλές δόσεις αλήθειας που μπορεί να πονάει καμιά φορά, ο Stark μιλάει για την ανθρώπινη απώλεια, την πραγματική, δυνατή, βαθιά αγάπη, τα γηρατειά, τις κακές σχέσεις μεταξύ παιδιών και γονιών, αλλά και την ανάγκη πριν φύγεις να κλείσεις τους λογαριασμούς σου.

Η γραφή του είναι μαγική, η φωνή του αφηγητή παιδική, ενώ μέσα από τους διαλόγους για την πλοκή της ιστορία του βιώνουμε και οι ίδιοι οι αναγνώστες τόσο την αγάπη που τρέφει ο μικρός για τον παππού του, τον πόνο που νιώθει ο παππούς για την απώλεια της συζύγου του, αλλά και το πώς πατέρας και γιός (παππούς-πατέρας / πατέρας-μικρός γιός) μιλούν ανοιχτά, εκφράζουν τα συναισθήματά τους, έστω και κάποιοι από αυτούς αργά, για την αγάπη που νιώθουν ο ένας για τον άλλο, για τον χαμένο χρόνο και τα λάθη του παρελθόντος. Ο μικρός εγγονός θα γίνει η αφορμή που παππούς και πατέρας θα μπουν στη διαδικασία να μιλήσουν, να προσπαθήσουν να επουλώσουν τις πληγές τους και στο τέλος να συμφιλιωθούν με αυτό που έρχεται, το μοιραίο.

Ένα εξαιρετικό βιβλίο για παιδιά, γεμάτο ενσυναίσθηση, δράση, περιπέτεια και συγκίνηση. Μια ιστορία γλυκιά σαν μαρμελάδα, πικρή όμως σαν βατόμουρο. Αναζητήστε το!

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Η μπάλα

Ο Αλέξης Κυριτσόπουλος είναι φιδωλός στις λέξεις του, χαρίζει όμως πλουσιοπάροχα τις εικόνες και τις ζωγραφιές του. Ξαναδιηγείται την ιστορία του Μπαχαριάν, αυτή που του μετέφερε η σύζυγός του Χριστίνα, και δημιουργεί ένα μοναδικό εικονογραφημένο βιβλίο που απευθύνεται σε παιδιά, αλλά και σε μεγάλους. Κι εκεί κρύβεται η μαγεία του και η ομορφιά του. Γιατί οι ιστορίες δεν έχουν ηλικία και ο Κυριτσόπουλος το γνωρίζει αυτό.

Η τελεία

Η Τελεία του Peter Reynolds είναι ίσως ένα από τα πιο αγαπημένα εικονογραφημένα βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει. Το έχουν διαβάσει και αγαπήσει τόσα πολλά παιδιά που εδώ και μερικά χρόνια, το βιβλίο του Αμερικανού δημιουργού έχει και τη δική του Παγκόσμια Ημέρα, που γιορτάζεται κάθε χρόνο περίπου στα μέσα του Σεπτεμβρίου.