Οι δυο Φρίντες: αναμνήσεις δια χειρός Φρίντα Κάλο

Εικονογράφος: Τζανλούκα Φολί
Μετάφραση: Κλεοπάτρα Ελαιοτριβιάρη
Εκδόσεις: Καλέντης
Ηλικίες: 5+

Βασισμένο σε κείμενο της ίδιας της Φρίντα Κάλο από το προσωπικό της ημερολόγιο και με τίτλο δανεικό από έναν από τους πιο διάσημους πίνακες* που δημιούργησε, το βιβλίο “Οι δυο Φρίντες: αναμνήσεις δια χειρός Φρίντα Κάλο” αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα εικονογραφημένα βιβλία που είδαμε να κυκλοφορεί στα ελληνικά βιβλιοπωλεία φέτος. O Τζιανλούκα Φολί, γνωστός και βραβευμένος εικονογράφος από την Ιταλία, πήρε ένα μικρό μέρος από το ημερολόγιο που έγραψε η Μεξικανή εικαστικός τα τελευταία δέκα χρόνια της ζωής της και το μετέτρεψε σε ένα υπέροχο εικονογραφημένο έργο για παιδιά και ενήλικες. Είναι ίσως η πρώτη φορά που “ακούεται” η φωνή της ίδιας της Φρίντας Κάλο να αφηγείται πώς, όντας κλεισμένη μέσα στο σπίτι λόγω της πολυομελίτιδας που την ταλαιπώρησε σε μικρή ηλικία, άφηνε τη φαντασία της να δραπευτεύει από τους τέσσερις τοίχους. Η παιδική της φαντασία και η τεράστια ανάγκη της για ανθρώπινη επαφή ήταν αυτή που δημιούργησε μια φίλη για να τη συντροφεύει στη διάρκεια εκείνης της δύσκολης περιόδου. «Πέρασαν 34 χρόνια από τότε που έζησα αυτή τη μαγική φιλία και κάθε φορά που τη θυμάμαι, ζωντανεύει και μεγαλώνει όλο και περισσότερο μέσα στον κόσμο μου», αναφέρει η ίδια στο ημερολόγιό της, που έμεινε κρυμμένο για περισσότερα από 30 χρόνια και κυκλοφόρησε το 2005. Τη μαγεία αυτών των στιγμών και την τεράστια δύναμη της φαντασίας της Μεξικανης ζωγράφου έρχεται να ζωντανέψει με τα δικά του πινέλα ο Φολί. Με εκπλητικά φωτεινά και ζωντανά χρώματα που παραπέμπουν στην Κάλο και το Μεξικό, ο Φολί εμπνέεται από τα λόγια της και εικονοποιεί τη μικρή αυτή ιστορία που έχει διηγηθεί η Κάλο, δημιουργώντας ένα όμορφο και συνάμα πολύ δυνατό εικονογραφημένο βιβλίο, που αξίζει να υπάρχει σε κάθε βιβλιοθήκη.

*Οι δύο Φριντες, έργο που η Μεξικανή ζωγράφος δημιούργησε το 1939, βρίσκεται στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Μεξικού.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Λύκοι στο χιόνι

Η Φιο και η μητέρα της ζουν ολομόναχες στα δάση της Ρωσίας, με μόνη συντροφιά τους λύκους τους. Όταν ο Ρωσικός Στρατός τις απειλεί με δολοφονική εχθρότητα και αρπάζουν τη μητέρα της, η Φιο και οι λύκοι της δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να το σκάσουν. Στην πορεία τους προς την Αγία Πετρούπολη μια ομάδα παιδιών που συνεχώς μεγαλώνει ενώνεται μαζί τους.

Μικρή βιβλιοθήκη για νεαρά ανήσυχα πνεύματα

Μία νέα σειρά με βιβλία γνώσεων, ένα πολύτιμο εγκυκλοπαιδικό εργαλείο με την εγγύηση του Oxford University Press. Ειδικοί σε κάθε επιστημονικό πεδίο γράφουν με τρόπο κατανοητό που εισάγει τα παιδιά σε κάθε θέμα μέσα σε λίγες σελίδες.

Εκεί έξω στο διάστημα για 24 ώρες

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι είναι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ΔΔΣ) και πώς είναι η ζωή των ανθρώπων εκεί; Πώς κάνουν μπάνιο και πλένουν τα δόντια τους οι αστροναύτες, αφού το νερό αντί να ‘τρέχει’ αιωρείται; Τι τρώνε στο διάστημα και πώς πάνε τουαλέτα; Αλλά, γιατί υπάρχει ο ΔΔΣ; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα απαντώνται μέσα από τις 60 σελίδες αυτού του εντυπωσιακού παιδικού βιβλίου γνώσεων.