Οι δυο Φρίντες: αναμνήσεις δια χειρός Φρίντα Κάλο

Εικονογράφος: Τζανλούκα Φολί
Μετάφραση: Κλεοπάτρα Ελαιοτριβιάρη
Εκδόσεις: Καλέντης
Ηλικίες: 5+

Βασισμένο σε κείμενο της ίδιας της Φρίντα Κάλο από το προσωπικό της ημερολόγιο και με τίτλο δανεικό από έναν από τους πιο διάσημους πίνακες* που δημιούργησε, το βιβλίο “Οι δυο Φρίντες: αναμνήσεις δια χειρός Φρίντα Κάλο” αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα εικονογραφημένα βιβλία που είδαμε να κυκλοφορεί στα ελληνικά βιβλιοπωλεία φέτος. O Τζιανλούκα Φολί, γνωστός και βραβευμένος εικονογράφος από την Ιταλία, πήρε ένα μικρό μέρος από το ημερολόγιο που έγραψε η Μεξικανή εικαστικός τα τελευταία δέκα χρόνια της ζωής της και το μετέτρεψε σε ένα υπέροχο εικονογραφημένο έργο για παιδιά και ενήλικες. Είναι ίσως η πρώτη φορά που “ακούεται” η φωνή της ίδιας της Φρίντας Κάλο να αφηγείται πώς, όντας κλεισμένη μέσα στο σπίτι λόγω της πολυομελίτιδας που την ταλαιπώρησε σε μικρή ηλικία, άφηνε τη φαντασία της να δραπευτεύει από τους τέσσερις τοίχους. Η παιδική της φαντασία και η τεράστια ανάγκη της για ανθρώπινη επαφή ήταν αυτή που δημιούργησε μια φίλη για να τη συντροφεύει στη διάρκεια εκείνης της δύσκολης περιόδου. «Πέρασαν 34 χρόνια από τότε που έζησα αυτή τη μαγική φιλία και κάθε φορά που τη θυμάμαι, ζωντανεύει και μεγαλώνει όλο και περισσότερο μέσα στον κόσμο μου», αναφέρει η ίδια στο ημερολόγιό της, που έμεινε κρυμμένο για περισσότερα από 30 χρόνια και κυκλοφόρησε το 2005. Τη μαγεία αυτών των στιγμών και την τεράστια δύναμη της φαντασίας της Μεξικανης ζωγράφου έρχεται να ζωντανέψει με τα δικά του πινέλα ο Φολί. Με εκπλητικά φωτεινά και ζωντανά χρώματα που παραπέμπουν στην Κάλο και το Μεξικό, ο Φολί εμπνέεται από τα λόγια της και εικονοποιεί τη μικρή αυτή ιστορία που έχει διηγηθεί η Κάλο, δημιουργώντας ένα όμορφο και συνάμα πολύ δυνατό εικονογραφημένο βιβλίο, που αξίζει να υπάρχει σε κάθε βιβλιοθήκη.

*Οι δύο Φριντες, έργο που η Μεξικανή ζωγράφος δημιούργησε το 1939, βρίσκεται στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Μεξικού.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Η μπάλα

Ο Αλέξης Κυριτσόπουλος είναι φιδωλός στις λέξεις του, χαρίζει όμως πλουσιοπάροχα τις εικόνες και τις ζωγραφιές του. Ξαναδιηγείται την ιστορία του Μπαχαριάν, αυτή που του μετέφερε η σύζυγός του Χριστίνα, και δημιουργεί ένα μοναδικό εικονογραφημένο βιβλίο που απευθύνεται σε παιδιά, αλλά και σε μεγάλους. Κι εκεί κρύβεται η μαγεία του και η ομορφιά του. Γιατί οι ιστορίες δεν έχουν ηλικία και ο Κυριτσόπουλος το γνωρίζει αυτό.

Η τελεία

Η Τελεία του Peter Reynolds είναι ίσως ένα από τα πιο αγαπημένα εικονογραφημένα βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει. Το έχουν διαβάσει και αγαπήσει τόσα πολλά παιδιά που εδώ και μερικά χρόνια, το βιβλίο του Αμερικανού δημιουργού έχει και τη δική του Παγκόσμια Ημέρα, που γιορτάζεται κάθε χρόνο περίπου στα μέσα του Σεπτεμβρίου.