Οι Λύκοι μες στους τοίχους

Κείμενο: Neil Gaiman
Εικονογράφηση: Dave McKean
Μετάφραση: Βασίλης Μπαμπούρης
Εκδόσεις: Φουρφούρι
Ηλικίες: 7+, 9+

Για τον Neil Gaiman σας τα έχω πει και δε θα κουραστώ να τα λέω ξανά και ξανά. Αν δεν έχετε γνωριστεί με τον σκοτεινό, ιδιαίτερο, βαθύ τρόπο που λέει τις ιστορίες του, το Λύκοι μες στους τοίχους είναι μια καλή αρχή. Η Λούσι ακούει θροΐσματα, συρσίματα και γρατζουνίσματα μέσα στους τοίχους. Και το ξέρει καλά. Λύκοι ζουν μέσα στους τοίχους. Όσο, όμως, και να προσπαθεί να πείσει την οικογένειά της, κανένας δεν την πιστεύει. Άλλωστε, όπως λένε όλοι, αν οι λύκοι βγουν από τους τοίχους, τότε πάει, τελείωσαν όλα. Μέχρι που, φυσικά, οι λύκοι βγαίνουν από τους τοίχους!

Ακούγεται τόσο αλλόκοτη αυτή η ιστορία. Πού ακούστηκε λύκοι να βγαίνουν από τους τοίχους και να κάνουν κατάληψη στα σπίτια μας, σωστά; Και όμως, σε όποια ηλικία και να διαβάζεις αυτή την ιστορία ξέρεις καλά ότι δεν είναι και τόσο μακριά από την πραγματικότητα. Κάτι μέσα σου σε κάνει να ανατριχιάζεις από τη συνειδητοποίηση ότι πάντα κάτι κρύβεται στους τοίχους έτοιμο να ξεπεταχτεί. Ότι η ασφάλεια και η ηρεμία της ζωής σου δεν είναι δεδομένη.

Δε μπορώ όμως με βεβαιότητα να σας πω τι θέλει να πει με αυτή την ιστορία ο Gaiman. Για τους παράλογους φόβους; Για το ότι ο άνθρωπος μπορεί να γίνει το χειρότερο θεριό; Για τη διάσταση πραγματικότητας και φαντασίας; Για όλα αυτά και για τίποτα από αυτά. Και αυτό από μόνο του είναι ιδιοφυές. Σε μια εποχή που έχουμε «εργαλειοποίησει» την ανάγνωση και το βιβλίο, αναζητώντας μανιωδώς βιβλία για το κόψιμό της πάνας, για την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης, για την οικολογική συνείδηση κτλ κτλ, ο Gaiman φτιάχνει ένα βιβλίο που φέρνει πίσω την αγνή χαρά της ανάγνωσης. Με τον μοναδικό στυλ του που εγώ ονομάζω «κωμικοτρομαχτικό» βάζει τα παιδιά σε έναν κόσμο σκοτεινό και απειλητικό (με άλλα λόγια ενδιαφέροντα) και ταυτόχρονα τόσο αλλοπρόσαλλο που βάζει το χιούμορ μέσα σε μια ιστορία που θα έλεγες ότι δε χωράει.

Δεν είναι μόνο το κείμενο, το οποίο αποδόθηκε εξαιρετικά από τον Βασίλη Μπαμπούρη, που σπάει και τα στενά όρια του τί θεωρείται παιδικό βιβλίο. Οι Λύκοι μες στους τοίχους έχουν και ένα ιδιαίτερο σχέδιο. Ο Dave McKean έχει έναν τρόπο να συνδυάζει μεικτές τεχνικές για να δημιουργεί εικόνες που προκαλούν το μάτι του αναγνώστη. Δεν είναι και δεν τον ενδιαφέρει να είναι εύπεπτος και αυτή του η ιδιαιτερότητα τον κάνει τον ιδανικό για την απρόβλεπτη ιστορία που έχει να διηγηθεί.

Γενναία η απόφαση από το Φουρφούρι να εκδώσει αυτό το βιβλίο και να το κάνει με το σωστό τρόπο προσπαθώντας να ακολουθήσει το πρωτότυπο ακόμα και στη γραμματοσειρά. Θα πρότεινα να ανταμείψετε τη γενναιότητα αυτή και να τολμήσετε να μοιραστείτε αυτό το βιβλίο με τα παιδιά σας. Και καλού κακού, βάλτε το αυτί στους τοίχους σας και αφουγκραστείτε.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Με τα φτερά τους ενωμένα

Η ιστορία του Κλεπέταν και της Μαλένα, η ιστορία δύο λευκοπελαργών, μας χαρίζει απλόχερα – όπως έτσι κι αλλιώς κάνει

Ένα γράμμα

Μια τρυφερή ιστορία για τη μεταμορφωτική δύναμη του «Σ’ αγαπώ», τρυφερές καληνύχτες και πολλές συζητήσεις με μικρά παιδιά.