Οι μάγισσες δεν πιστεύουν στα δάκρυα

Συγγραφέας: Βίβιαν Ινώ Τσαμαδού
Εικονογράφηση: Κατερίνα Σισκοπούλου
Εκδόσεις: Μάρτης
Χρονιά: 2020
Ηλικίες: 7+ (μεγαλόφωνη ανάγνωση), 9+

Η Ρεγγίνα, η Ρόζα και η Νόρα είναι αδερφές. Και είναι και μάγισσες. Η Ρεγγίνα είναι κόρη της Ισαβέλλας Φράγκου και του Δημήτρη Μαγισσόπουλου. Οι μαγικές δυνάμεις των γονιών της- όπως ήταν φυσικό – πέρασαν και στην ίδια. Ο πατέρας της πέθανε ξαφνικά κάτω από αδιευκρίνηστες συνθήκες, κάτι που κινήσει την περιέργεια της μικρής για να μάθει τι είχε συμβεί στην πραγματικότητα. Στο πλάι της θα σταθούν οι δύο αδερφές της, η Ρόζα, η κόρη του άντρα της μαμάς της και η Νόρα, η μικρή τους αδερφή. Θα καταφέρει να βρει η Ρεγγίνα τι πραγματικά είχε συμβεί και ποιος είναι αυτός που χρόνια μετά θα ανακαλύψει τα ημερολόγια των κοριτσιών;

Ενα βιβλίο μυστηρίου και μαγείας που όμως δεν διαδραματίζεται όπως έχουμε συνηθίσει, σε κάποιο δάσος ή σε κάποια χώρα του εξωτερικού. Η πλοκή της ιστορίας της Βίβιαν Ινώ Τσαμαδού ξετυλίγεται εδώ στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Μεσσηνία. Η Καλαμάτα και η Καρδαμύλη αποτελούν το σκηνικό της ιστορίας που ξεκινά να πλέκει η συγγραφέας στο πρώτο βιβλίο της για παιδιά με πρωταγωνίστριες τις τρεις μικρές μάγισσες. Έξυπνο, γρήγορο, ενδιαφέρον, με σασπένς και αναφορές στον Χάρι Πότερ της J. K. Rowling, η συγγραφέας μας συστήνει τις μικρές μάγισσές της, ενώ παράλληλα μας μεταφέρει τόσο στο μέλλον, στο μακρινό 2064, όσο και στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, το 1984, ώστε να μπορέσουμε να καταλάβουμε πώς και από ποιους ξεκίνησαν όλα. Γιατί σκοτώθηκε ο πατέρας της Ρεγγίνας, τι ρόλο παίζει ο θείςο της, ήταν η μαμά της Ρόζας μάγισσα κι εκείνη και ποιος είναι αυτός που διαβάζει τα ημερολόγια των κοριτσιών ανήμερα των δικών του γενεθλίων; Η εναλλαγή στον χρόνο, οι πολλές πληροφορίες για τις τρεις μάγισσες και τους γονείς τους, τα ιστορικά γεγονότα γύρω από αυτούς, τις οικογένειές τους και την περιοχή, αλλά και μερικές αναφορές στα ενδιαφέροντα των μικρών κοριτσιών που δεν συνάδουν ίσως με την ηλικία και τον χρόνο που εκτυλίσσεται η ιστορία (π.χ. ταινίες του James Bond) χτίζουν μεν σιγά σιγά το προφίλ της οικογένειας Μαγισσόπουλου – Μιχαηλίδου, ίσως όμως φανούν υπερβολικά σε κάποια σημεία στον μικρό σε ηλικία αναγνώστη. Θεωρώ όμως πως αποτελούν μέρος της προσπάθειας να φανεί η μεγάλη εικόνα, ανοίγοντας έτσι την όρεξη για τα επόμενα βιβλία που θα ακολουθήσουν. Περιμένοντας, λοιπόν, τα επόμενα που θα έρθουν.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Λύκοι στο χιόνι

Η Φιο και η μητέρα της ζουν ολομόναχες στα δάση της Ρωσίας, με μόνη συντροφιά τους λύκους τους. Όταν ο Ρωσικός Στρατός τις απειλεί με δολοφονική εχθρότητα και αρπάζουν τη μητέρα της, η Φιο και οι λύκοι της δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να το σκάσουν. Στην πορεία τους προς την Αγία Πετρούπολη μια ομάδα παιδιών που συνεχώς μεγαλώνει ενώνεται μαζί τους.

Μικρή βιβλιοθήκη για νεαρά ανήσυχα πνεύματα

Μία νέα σειρά με βιβλία γνώσεων, ένα πολύτιμο εγκυκλοπαιδικό εργαλείο με την εγγύηση του Oxford University Press. Ειδικοί σε κάθε επιστημονικό πεδίο γράφουν με τρόπο κατανοητό που εισάγει τα παιδιά σε κάθε θέμα μέσα σε λίγες σελίδες.

Εκεί έξω στο διάστημα για 24 ώρες

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι είναι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ΔΔΣ) και πώς είναι η ζωή των ανθρώπων εκεί; Πώς κάνουν μπάνιο και πλένουν τα δόντια τους οι αστροναύτες, αφού το νερό αντί να ‘τρέχει’ αιωρείται; Τι τρώνε στο διάστημα και πώς πάνε τουαλέτα; Αλλά, γιατί υπάρχει ο ΔΔΣ; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα απαντώνται μέσα από τις 60 σελίδες αυτού του εντυπωσιακού παιδικού βιβλίου γνώσεων.