Ολα

Δημιουργός: Marc Martin
Μετάφραση: Δ. Λολίγκο
Χειροποίητη ελληνική γραμματοσειρά: Δάφνη Κουγέα
Εκδόσεις: Ποταμός
Χρονιά έκδοσης: 2021
Ηλικίες: 5+

Το βιβλίο του Αυστραλού δημιουργού Marc Martin τα έχει (σχεδόν) όλα ή τουλάχιστον έχει… πολλά! Πολλά μέρη, πολλές πολλά ζώα, πολλά κτήρια, πολλές πληροφορίες, πολλές σελίδες (32 τον αριθμό για την ακρίβεια), πολλούς πιγκουίνους, πολλούς παπαγάλους, πολλούς ανθρώπους, πολλές πέτρες. To “Ολα” είναι ένα διαφορετικό βιβλίο γνώσεων για παιδιά, που ταξιδεύει τον αναγνώστη από το Χονγκ Κονγκ μέχρι τον Αμαζόνιο και από το Ουλάν Μπατόρ μέχρι την Ανταρκτική και δίνει την ευκαιρία μέσα από την εντυπωσιακή και λεπτομερέστατη εικονογράφηση και τις δεκάδες πληροφορίες ανά εικονογραφημένο σαλόνι να γνωρίσουν τα μέρη που επιλέγει για να τα ξεναγήσει.

Σαν ένα σημειωματάριο πάνω στη ζωή στον πλανήτη Γη, ένα είδος ίσως ταξιδιωτικού οδηγού, ο Marc Martin ζωγραφίζει και παρακινεί τον αναγνώστη να παρατηρήσει, να διαβάσει, να μάθει. Πέρα όμως από όλα αυτά, το “Ολα” είναι ένας φόρος τιμής στον Τσέχο δημιουργό παιδικών βιβλίων Miroslav Šašek, που έγινε διάσημος για τη σειρά εικονογραφημένων ταξιδιωτικών οδηγών “This is…“. Τα βιβλία αυτά, 18 τον αριθμό, που εκδόθηκαν μεταξύ 1959 και 1974 (και επανεκδόθηκαν σχετικά πρόσφατα απο τον ιταλικό εκδοτικό οίκο Rizzoli), αποτέλεσαν την πηγή έμπνευσης για το υπέροχο εικαστικά και αισθητικά βιβλίο του Martin.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Υπάρχει ζωή μέσα στη μύτη σου;

Στο βιβλίο αυτό που κρατάμε στα χέρια μας, με τα φωτεινά, έντονα χρώματα και το μαλακό εξώφυλλο, μαθαίνουμε τα πάντα (ή κάνουμε μια καλή αρχή στο μαθάνουμε τα πάντα) γύρω από τους πολλές φορές αόρατους στο γυμνό μάτι μικροοργανισμούς με τους οποίους συμβιώνουμε.

O μικρός μαχητής

Ενα βιβλίο για τη δημιουργία του ανθρώπου και την εξέλιξη του εμβρύο από τη στιγμή της σύλληψης ως και μετά τη γέννησή του. Ενα βιβλίο για τους μικρούς εκείνους μαχητές της ζωής, που με δυσκολία κατάφεραν να γατζωθούν από τα τοιχώματα της μήτρας, να βρουν ένα ασφαλές σημείο και να μεγαλώσουν, ώσπου να γίνουν μωρά και να βγουν στον κόσμο.

Το δώρο του παππού

Η Κάρμεν ζει με τον μπαμπά της και τη μαμά της, όμως συχνά επισκέπτεται τον αγαπημένο της παππού, ο οποίος αγαπά οτιδήποτε έχει να κάνει με τις εφευρέσεις. Δεν αφήνει τίποτα να πάει χαμένο: παλιά μοτέρ, παλιές καρέκλες, παλιά υφάσματα μέχρι και παλιά φτερά ποδηλάτου. Αυτός είναι ο παππούς της, που της έχει φτιάξει και τον Τάλω, ένα ρομπότ που την ακουλουθεί όπου πάει, φτιαγμένος κι αυτός από παλιά πράγματα. Το πρόβλημα της Κάρεν όμως, δεν είναι ούτε οι γονείς της, ούτε ο Τάλως*, ούτε φυσικά ο παππούς της. Το πρόβλημά της είναι το μάθημα της Ιστορίας και ένας κακός βαθμός που πήρε σε ενα διαγώνισμα.