Ολα

Δημιουργός: Marc Martin
Μετάφραση: Δ. Λολίγκο
Χειροποίητη ελληνική γραμματοσειρά: Δάφνη Κουγέα
Εκδόσεις: Ποταμός
Χρονιά έκδοσης: 2021
Ηλικίες: 5+

Το βιβλίο του Αυστραλού δημιουργού Marc Martin τα έχει (σχεδόν) όλα ή τουλάχιστον έχει… πολλά! Πολλά μέρη, πολλές πολλά ζώα, πολλά κτήρια, πολλές πληροφορίες, πολλές σελίδες (32 τον αριθμό για την ακρίβεια), πολλούς πιγκουίνους, πολλούς παπαγάλους, πολλούς ανθρώπους, πολλές πέτρες. To “Ολα” είναι ένα διαφορετικό βιβλίο γνώσεων για παιδιά, που ταξιδεύει τον αναγνώστη από το Χονγκ Κονγκ μέχρι τον Αμαζόνιο και από το Ουλάν Μπατόρ μέχρι την Ανταρκτική και δίνει την ευκαιρία μέσα από την εντυπωσιακή και λεπτομερέστατη εικονογράφηση και τις δεκάδες πληροφορίες ανά εικονογραφημένο σαλόνι να γνωρίσουν τα μέρη που επιλέγει για να τα ξεναγήσει.

Σαν ένα σημειωματάριο πάνω στη ζωή στον πλανήτη Γη, ένα είδος ίσως ταξιδιωτικού οδηγού, ο Marc Martin ζωγραφίζει και παρακινεί τον αναγνώστη να παρατηρήσει, να διαβάσει, να μάθει. Πέρα όμως από όλα αυτά, το “Ολα” είναι ένας φόρος τιμής στον Τσέχο δημιουργό παιδικών βιβλίων Miroslav Šašek, που έγινε διάσημος για τη σειρά εικονογραφημένων ταξιδιωτικών οδηγών “This is…“. Τα βιβλία αυτά, 18 τον αριθμό, που εκδόθηκαν μεταξύ 1959 και 1974 (και επανεκδόθηκαν σχετικά πρόσφατα απο τον ιταλικό εκδοτικό οίκο Rizzoli), αποτέλεσαν την πηγή έμπνευσης για το υπέροχο εικαστικά και αισθητικά βιβλίο του Martin.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Ο πόλεμος

Η επικαιρότητα φέρνει συνεχώς στο προσκήνιο τη λέξη «πόλεμος». Εμείς οι μεγάλοι στο άκουσμά της κατακλυζόμαστε από εικόνες φρίκης, συναισθήματα φόβου και απελπισίας, κορμιά και ψυχές καταρρακωμένες από το τέρας αυτής της καταστροφής. Μοιραία, λοιπόν, εγείρει την περιέργεια των παιδιών και ρωτάνε «τι είναι ο πόλεμος;»

Μεγάλα μεγάλα συναισθήματα

Τα μεγάλα συναισθήματα των μικρών παιδιών είναι το αντικείμενο του βιβλίου «Μεγάλα μεγάλα συναισθήματα» . Όποιος δεν έχει έρθει αντιμέτωπος με ένα τετράχρονο που κλαίει γοερά γιατί έχασε το παιχνίδι του, δεν μπορεί να κατανοήσει τι σημαίνουν μεγάλα συναισθήματα μικρών παιδιών.

Πώς να καλλιεργήσεις μονόκερους

Ένα κοριτσάκι ψάχνει δώρο για τη γιαγιά του. Αγαπά πολύ τα φυτά, επομένως η Σάρα ψάχνει για ένα πολύ ιδιαίτερο φυτό για τα γενέθλιά της. Ποιο καλύτερο μέρος να το βρει, από τον Ανθόκηπο με τα μαγικά φυτά;