Ολα

Δημιουργός: Marc Martin
Μετάφραση: Δ. Λολίγκο
Χειροποίητη ελληνική γραμματοσειρά: Δάφνη Κουγέα
Εκδόσεις: Ποταμός
Χρονιά έκδοσης: 2021
Ηλικίες: 5+

Το βιβλίο του Αυστραλού δημιουργού Marc Martin τα έχει (σχεδόν) όλα ή τουλάχιστον έχει… πολλά! Πολλά μέρη, πολλές πολλά ζώα, πολλά κτήρια, πολλές πληροφορίες, πολλές σελίδες (32 τον αριθμό για την ακρίβεια), πολλούς πιγκουίνους, πολλούς παπαγάλους, πολλούς ανθρώπους, πολλές πέτρες. To “Ολα” είναι ένα διαφορετικό βιβλίο γνώσεων για παιδιά, που ταξιδεύει τον αναγνώστη από το Χονγκ Κονγκ μέχρι τον Αμαζόνιο και από το Ουλάν Μπατόρ μέχρι την Ανταρκτική και δίνει την ευκαιρία μέσα από την εντυπωσιακή και λεπτομερέστατη εικονογράφηση και τις δεκάδες πληροφορίες ανά εικονογραφημένο σαλόνι να γνωρίσουν τα μέρη που επιλέγει για να τα ξεναγήσει.

Σαν ένα σημειωματάριο πάνω στη ζωή στον πλανήτη Γη, ένα είδος ίσως ταξιδιωτικού οδηγού, ο Marc Martin ζωγραφίζει και παρακινεί τον αναγνώστη να παρατηρήσει, να διαβάσει, να μάθει. Πέρα όμως από όλα αυτά, το “Ολα” είναι ένας φόρος τιμής στον Τσέχο δημιουργό παιδικών βιβλίων Miroslav Šašek, που έγινε διάσημος για τη σειρά εικονογραφημένων ταξιδιωτικών οδηγών “This is…“. Τα βιβλία αυτά, 18 τον αριθμό, που εκδόθηκαν μεταξύ 1959 και 1974 (και επανεκδόθηκαν σχετικά πρόσφατα απο τον ιταλικό εκδοτικό οίκο Rizzoli), αποτέλεσαν την πηγή έμπνευσης για το υπέροχο εικαστικά και αισθητικά βιβλίο του Martin.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Το βιβλίο του μικροσκοπίου

Με το διάβασμα αυτού του βιβλίου ετοιμαστείτε για αναζήτηση μικροσκοπίου! Στις περίπου 60 σελίδες του μαθαίνουμε τα μέρη και την αρχή λειτουργίας του μικροσκοπίου και στη συνέχεια το χρησιμοποιούμε για να εξερευνήσουμε τον μικρόκοσμο του σπιτιού, των φυτών, των ζώων, του ανθρώπινου σώματος και του εδάφους.

Θα παίζουμε;

Το “Θα παίξουμε;” είναι μια ιστορία για μικρά παιδιά (κατά τη γνώμη μου, ακόμα και για προσχολικής ηλικίας) και για τη σχέση τους με την τεχνολογία, σε αντιδιαστολή με τη συμμετοχή τους στην πραγματική ζωή. Τον Πέδρο προσκαλούν σε παιχνίδι η αδελφή του, οι γονείς του, οι συμμαθητές, η γιαγιά και ο παππούς του, αλλά μάταια… ή μήπως τελικά όχι;

Όλα για την περίοδο

Έχουμε άλλωστε τόσα βιβλία γνώσεων για το ανθρώπινο σώμα, γιατί όχι και ένα για αυτό που αφορά κάτι παραπάνω από τον μισό πληθυσμό του πλανήτη; Και ναι, μπορεί η έμμηνος ρύση να αποτελεί ακόμα και σήμερα ταμπού σε πολλές χώρες, ακόμα και στην ελληνική επαρχία, όμως στην εποχή της τεχνολογίας και της ανεμπόδιστης πρόσβασης στις πληροφορίες, ότι δεν υπήρχε ως σήμερα στα ελληνικά ένα βιβλίο για το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο βρίσκαμε μόνο ως κεφάλαιο ή ως αναφορά σε βιβλία γνώσεων για τη σεξουαλικότητα, είναι αδιανότητο.