Όλη μας η ύπαρξη είναι βασισμένη σε ιστορίες

Το ανθρώπινο είδος από τις πρώτες του κιόλας μέρες πάνω στη Γη, τρέφεται και ζει με ιστορίες. Είτε μέσω αφηγήσεων, είτε μεγαλόφωνων αναγνώσεων ζούμε για να ακούμε ιστορίες, να διαβάζουμε, να μαθαίνουμε. Αυτό δείχνει και η φετινή αφίσα της εκστρατείας ενθάρρυνσης της μεγαλόφωνης ανάγνωσης “Διαβάζω Δυνατά”που διοργανώνει εδώ και πέντε χρόνια το ηλεκτρονικό περιοδικό “Κόκκινη Αλεπού”. Το εικαστικό φέτος δημιούργησε η comics artist Γεωργία Ζάχαρη και επιλέχθηκε ανάμεσα σε δεκάδες άλλα έργα που έφτασαν στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του περιοδικού, στο πλαίσιο του διαγωνισμού που διοργανώθηκε για την επιλογή εικαστικού.

Το έργο της συνδυάζει δύο πολύ σημαντικά στοιχεία των μεγαλόφωνων αναγνώσεων: την ανάγκη των ανθρώπων να μοιράζονται ιστορίες και την ανάγκη των παιδιών να βρουν έναν τρόπο σύνδεσης με τους γονείς τους. Η ίδια η εικαστικός μίλησε στην Κόκκινη Αλεπού για το σκεπτικό της δημιουργίας του έργου: “Φέτος που το θέμα του καλέσματος ήταν ελεύθερο και η έμπνευση “Τι σημαίνει η μεγαλόφωνη ανάγνωση”, η εικόνα που είχα ήταν τόσο αυθόρμητη όσο και έντονη. Μπορεί να μη διαβάζω συχνά δυνατά, μ’αρέσει όμως να λέω και να ακούω ιστορίες. Ξέρω ότι αρέσει και στους περισσότερους. Αρέσει μάλιστα τόσο πολύ, που εδώ και χιλιάδες χρόνια, πριν να έχουμε πλάκες για τύπωμα ή ακόμα και αλφάβητο, όταν σκοτεινιάζει, πριν κοιμηθούμε, στο διάλειμμα από τη δουλειά ή γύρω από το τραπέζι, κάνουμε ακριβώς αυτό, λέμε ιστορίες ο ένας στον άλλο. Η ανάγνωση, μια από τις βασικές μεθόδους αφήγησης, είναι μια πιο μοναχική διαδικασία, αλλά όταν διαβάζουμε δυνατά, με το φως να τρεμοπαίζει πάνω στα γράμματα και τις εικόνες, ακολουθούμε μια συνήθεια τόσο παλιά όσο και το είδος μας”.

Η Γεωργία Ζάχαρη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1994, και από τότε ζει, διαβάζει και ζωγραφίζει στην ίδια πόλη. Σπούδασε Ιστορία Τέχνης στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, όπου έκανε την πτυχιακή της πάνω στα ελληνικά κόμικς και το αστικό τοπίο. Ξεκίνησε να δείχνει τα δικά της κόμικς στον κόσμο το 2017, και το 2018 κέρδισε το βραβείο Καλύτερου Πρωτοεμφανιζόμενου Καλλιτέχνη στα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς. Από τότε, έχει κάνει πέντε αυτοεκδόσεις (Ξεμάτιασμα, Back home(s), Το εγχειρίδιο κεντήματος για το τέλος του κόσμου, Τσοντοκόμικ), συνεργάστηκε με το περιοδικό για κόμικς Μπλε Κομήτης, το 2019 μαζί με τον Γιώργο Γούση και τον Παναγιώτη Πανταζή δημιούργησαν το κόμικ “Φεστιβάλ”, με αφορμή την 60ή επέτειο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ενώ το 2021 διασκεύασε μαζί με τη Στέλλα Στεργίου το εμβληματικό έργο της Άλκης Ζέη “Το καπλάνι της Βιτρίνας” (εκδ. Μεταίχμιο). Βρείτε τη Γεωργία Ζάχαρη εδώ.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

«Όποιο κι αν είναι το πρόβλημα, η λύση είναι η Βιβλιοθήκη»

Αρκετές φορές αυτές τις δύο ημέρες σκέφτηκα πως «όποιο κι αν είναι το πρόβλημα, η λύση είναι η Βιβλιοθήκη»… αρκεί η Βιβλιοθήκη να είναι μέρος μιας πολιτικής, εκπαιδευτικής και όχι μόνο, να είναι στελεχωμένη με τους κατάλληλους ανθρώπους, να είναι ανοιχτή και ευέλικτη, να είναι βιώσιμη.

Το βίντεο της εκδήλωσης για το Διαβάζω Δυνατά 2024

Το Σάββατο 2 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στο βιβλιοπωλείο Koukoubook στην Καλλιθέα η κεντρική εκδήλωση του “Διαβάζω Δυνατά”, της καμπάνιας του ηλεκτρονικού περιοδικού “Κόκκινη Αλεπού” για τις μεγαλόφωνες αναγνώσεις και τη μαγεία που κρύβουν, η οποία βιντεοσκοπήθηκε και μπορείτε να παρακολουθήσετε παρακάτω.