Παραμύθι, Α’

ionesko

Συγγραφέας: Ευγένιος Ιονέσκο

Εικονογράφηση: Ετιέν Ντελεσσέρ

Μετάφραση: Αγγέλα Βερυκοκάκη-Αρτέμη

Εκδόσεις: Γνώση

Χρονιά έκδοσης: 1995

Ηλικίες: +3

 

Ο Ευγένιος Ιονέσκο γράφει το Παραμύθι, Α’, χωρίς βασιλοπούλες και βασιλόπουλα, χωρίς νεράιδες και ξωτικά. Πρωταγωνίστρια είναι η μικρή Ζοζέτ, που οι γονείς της το προηγούμενο βράδυ ξενύχτησαν σε μια βραδινή έξοδο και το πρωί δεν έχουν κουράγιο να σηκωθούν από το κρεββάτι. Το κοριτσάκι θέλει τόσο πολύ να μπει στο δωμάτιό τους να τους ξυπνήσει για να παίξουν, όμως ο μπαμπάς της και η μαμά της δεν μπορούν καν να φάνε το πρωινό που τους ετοίμασε η Ζακλίν, η οικιακή βοηθός. Η Ζοζέτ επιμένει να της πει ο μπαμπάς της έστω μια ιστορία κι εκείνος σκαρφίζεται ένα παραμύθι όπου όλοι οι ήρωες έχουν ίδιο όνομα: Ζακλίν! Ένα υπέροχο βιβλίο – αφιερωμένο όπως όλα τα παραμύθια που έγραψε στην κόρη του – που μας υπενθυμίζει πως οι λέξεις δεν έχουν σημασία. Σημασία έχει να μας διασκεδάζουν οι ιστορίες!

Save

Save

Save

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Το βιβλίο του μικροσκοπίου

Με το διάβασμα αυτού του βιβλίου ετοιμαστείτε για αναζήτηση μικροσκοπίου! Στις περίπου 60 σελίδες του μαθαίνουμε τα μέρη και την αρχή λειτουργίας του μικροσκοπίου και στη συνέχεια το χρησιμοποιούμε για να εξερευνήσουμε τον μικρόκοσμο του σπιτιού, των φυτών, των ζώων, του ανθρώπινου σώματος και του εδάφους.

Θα παίζουμε;

Το “Θα παίξουμε;” είναι μια ιστορία για μικρά παιδιά (κατά τη γνώμη μου, ακόμα και για προσχολικής ηλικίας) και για τη σχέση τους με την τεχνολογία, σε αντιδιαστολή με τη συμμετοχή τους στην πραγματική ζωή. Τον Πέδρο προσκαλούν σε παιχνίδι η αδελφή του, οι γονείς του, οι συμμαθητές, η γιαγιά και ο παππούς του, αλλά μάταια… ή μήπως τελικά όχι;

Όλα για την περίοδο

Έχουμε άλλωστε τόσα βιβλία γνώσεων για το ανθρώπινο σώμα, γιατί όχι και ένα για αυτό που αφορά κάτι παραπάνω από τον μισό πληθυσμό του πλανήτη; Και ναι, μπορεί η έμμηνος ρύση να αποτελεί ακόμα και σήμερα ταμπού σε πολλές χώρες, ακόμα και στην ελληνική επαρχία, όμως στην εποχή της τεχνολογίας και της ανεμπόδιστης πρόσβασης στις πληροφορίες, ότι δεν υπήρχε ως σήμερα στα ελληνικά ένα βιβλίο για το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο βρίσκαμε μόνο ως κεφάλαιο ή ως αναφορά σε βιβλία γνώσεων για τη σεξουαλικότητα, είναι αδιανότητο.