Παραμύθια με την Ξένια

paramithia-me-tin-xenia

Συγγραφέας: Ξένια Καλογεροπούλου

Εικονογράφηση: Φίλιππος Φωτιάδης

Εκδόσεις: Μάρτης

Χρονιά έκδοσης: 2016

Ηλικίες: 5+

 

Τα Παραμύθια με την Ξένια δεν είναι σαν τα παραμύθια που έχουμε συνηθίσει να διαβάζουμε στα παιδιά μας. Είναι από αυτά τα παλιά παραμύθια που μας έλεγαν εμάς όταν ήμασταν παιδιά, που προέρχονται από τη λαϊκή παράδοση, που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά και από στόμα σε στόμα για να φτάσουν σε μας σήμερα, αυτά που έχουν κακούς μάγους, άπληστους γαιοκτήμονες, κακομούτσουνες μάγισσες και ζώα που μιλούν. Αυτά τα παραμύθια επέλεξε η πολυαγαπημένη Ξένια Καλογεροπούλου να μας παρουσιάσει: τέσσερις ιστορίες, μία από την Κίνα (Το μαγικό πινελο), δύο από την Ιταλία (Ο Βαλέριος και ο μάγος Ζαγκρεμάρ και Το σπίτι με τις γάτες) και μία του Γερμανού Wilhelm Hauff (Ο μύτας), τις οποίες διασκεύασε και ξαναέγραψε με τέτοιο τρόπο που είναι σαν να την ακούς να στις διηγείται, όπως κάνει άλλωστε τα τελευταία χρόνια και στο θέατρο Πόρτα. Η πολύ προσεγμένη έκδοση των εκδόσεων Μάρτης συμπληρώνεται από την εξαιρετική εικονογράφηση του Φίλιππου Φωτιάδη.

Το βιβλίο συνοδεύει και CD στο οποίο η Ξένια Καλογεροπούλου διηγείται τις τέσσερις ιστορίες, ενώ παρεμβάλονται μουσικά θέματα του Κορνήλιου Σελαμσή από παιδικές παραστάσεις που έχουν ανέβει στο θεάτρο Πόρτα.

Εδώ μπορείτε να πάρετε μια γεύση από το βιβλίο:

 

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Το βιβλίο του μικροσκοπίου

Με το διάβασμα αυτού του βιβλίου ετοιμαστείτε για αναζήτηση μικροσκοπίου! Στις περίπου 60 σελίδες του μαθαίνουμε τα μέρη και την αρχή λειτουργίας του μικροσκοπίου και στη συνέχεια το χρησιμοποιούμε για να εξερευνήσουμε τον μικρόκοσμο του σπιτιού, των φυτών, των ζώων, του ανθρώπινου σώματος και του εδάφους.

Θα παίζουμε;

Το “Θα παίξουμε;” είναι μια ιστορία για μικρά παιδιά (κατά τη γνώμη μου, ακόμα και για προσχολικής ηλικίας) και για τη σχέση τους με την τεχνολογία, σε αντιδιαστολή με τη συμμετοχή τους στην πραγματική ζωή. Τον Πέδρο προσκαλούν σε παιχνίδι η αδελφή του, οι γονείς του, οι συμμαθητές, η γιαγιά και ο παππούς του, αλλά μάταια… ή μήπως τελικά όχι;

Όλα για την περίοδο

Έχουμε άλλωστε τόσα βιβλία γνώσεων για το ανθρώπινο σώμα, γιατί όχι και ένα για αυτό που αφορά κάτι παραπάνω από τον μισό πληθυσμό του πλανήτη; Και ναι, μπορεί η έμμηνος ρύση να αποτελεί ακόμα και σήμερα ταμπού σε πολλές χώρες, ακόμα και στην ελληνική επαρχία, όμως στην εποχή της τεχνολογίας και της ανεμπόδιστης πρόσβασης στις πληροφορίες, ότι δεν υπήρχε ως σήμερα στα ελληνικά ένα βιβλίο για το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο βρίσκαμε μόνο ως κεφάλαιο ή ως αναφορά σε βιβλία γνώσεων για τη σεξουαλικότητα, είναι αδιανότητο.