Παραμύθια με την Ξένια

paramithia-me-tin-xenia

Συγγραφέας: Ξένια Καλογεροπούλου

Εικονογράφηση: Φίλιππος Φωτιάδης

Εκδόσεις: Μάρτης

Χρονιά έκδοσης: 2016

Ηλικίες: 5+

 

Τα Παραμύθια με την Ξένια δεν είναι σαν τα παραμύθια που έχουμε συνηθίσει να διαβάζουμε στα παιδιά μας. Είναι από αυτά τα παλιά παραμύθια που μας έλεγαν εμάς όταν ήμασταν παιδιά, που προέρχονται από τη λαϊκή παράδοση, που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά και από στόμα σε στόμα για να φτάσουν σε μας σήμερα, αυτά που έχουν κακούς μάγους, άπληστους γαιοκτήμονες, κακομούτσουνες μάγισσες και ζώα που μιλούν. Αυτά τα παραμύθια επέλεξε η πολυαγαπημένη Ξένια Καλογεροπούλου να μας παρουσιάσει: τέσσερις ιστορίες, μία από την Κίνα (Το μαγικό πινελο), δύο από την Ιταλία (Ο Βαλέριος και ο μάγος Ζαγκρεμάρ και Το σπίτι με τις γάτες) και μία του Γερμανού Wilhelm Hauff (Ο μύτας), τις οποίες διασκεύασε και ξαναέγραψε με τέτοιο τρόπο που είναι σαν να την ακούς να στις διηγείται, όπως κάνει άλλωστε τα τελευταία χρόνια και στο θέατρο Πόρτα. Η πολύ προσεγμένη έκδοση των εκδόσεων Μάρτης συμπληρώνεται από την εξαιρετική εικονογράφηση του Φίλιππου Φωτιάδη.

Το βιβλίο συνοδεύει και CD στο οποίο η Ξένια Καλογεροπούλου διηγείται τις τέσσερις ιστορίες, ενώ παρεμβάλονται μουσικά θέματα του Κορνήλιου Σελαμσή από παιδικές παραστάσεις που έχουν ανέβει στο θεάτρο Πόρτα.

Εδώ μπορείτε να πάρετε μια γεύση από το βιβλίο:

 

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Υπάρχει ζωή μέσα στη μύτη σου;

Στο βιβλίο αυτό που κρατάμε στα χέρια μας, με τα φωτεινά, έντονα χρώματα και το μαλακό εξώφυλλο, μαθαίνουμε τα πάντα (ή κάνουμε μια καλή αρχή στο μαθάνουμε τα πάντα) γύρω από τους πολλές φορές αόρατους στο γυμνό μάτι μικροοργανισμούς με τους οποίους συμβιώνουμε.

O μικρός μαχητής

Ενα βιβλίο για τη δημιουργία του ανθρώπου και την εξέλιξη του εμβρύο από τη στιγμή της σύλληψης ως και μετά τη γέννησή του. Ενα βιβλίο για τους μικρούς εκείνους μαχητές της ζωής, που με δυσκολία κατάφεραν να γατζωθούν από τα τοιχώματα της μήτρας, να βρουν ένα ασφαλές σημείο και να μεγαλώσουν, ώσπου να γίνουν μωρά και να βγουν στον κόσμο.

Το δώρο του παππού

Η Κάρμεν ζει με τον μπαμπά της και τη μαμά της, όμως συχνά επισκέπτεται τον αγαπημένο της παππού, ο οποίος αγαπά οτιδήποτε έχει να κάνει με τις εφευρέσεις. Δεν αφήνει τίποτα να πάει χαμένο: παλιά μοτέρ, παλιές καρέκλες, παλιά υφάσματα μέχρι και παλιά φτερά ποδηλάτου. Αυτός είναι ο παππούς της, που της έχει φτιάξει και τον Τάλω, ένα ρομπότ που την ακουλουθεί όπου πάει, φτιαγμένος κι αυτός από παλιά πράγματα. Το πρόβλημα της Κάρεν όμως, δεν είναι ούτε οι γονείς της, ούτε ο Τάλως*, ούτε φυσικά ο παππούς της. Το πρόβλημά της είναι το μάθημα της Ιστορίας και ένας κακός βαθμός που πήρε σε ενα διαγώνισμα.