
Σενάριο/Σχέδιο: Νίκος Τσουκνίδας
Μετάφραση: Στέλα Ζουμπουλάκη
Εκδόσεις: Μεταίχμιο & Αλεξάνδρεια
Χρονιά έκδοσης: 2024
Ηλικίες: 12+, 15+
Η ιστορία είναι ενδιαφέρουσα: ο Λουί Νταγκέρ, ο εφευρέτης της φωτογραφίας, θέλει να δοκιμάσει τη νέα του ανακάλυψη και έτσι φτάνει σε ένα ελληνικό νησί για να συναντήσει ένα παλιό του φίλο και συμμαθητή του από το Παρίσι, που έχει αποτραβηχτεί σε ένα ελληνικό νησί το 1838, στη φρεσκοαπελευθερωμένη Ελλάδα. Να σας προλάβω, μην αρχίσετε τα google search και χαρείτε ότι και στη φωτογραφία είχαμε βάλει το χεράκι μας οι Έλληνες, ότι η ιστορία αυτή είναι μυθοπλασία. Ενδιαφέρον πειραματισμός και δεν είναι ο μόνος σε αυτό το έργο.
Είναι ένα απλά πανέμορφο κόμικ. Υπέροχο σχέδιο, καταπληκτική παλέτα. Ναι, το έχει με το σχεδιο και κάθε καρέ είναι έτοιμο να τυπωθεί, να στολίσει, να ομορφύνει τη ζωή μας. Ωραία και η σκηνοθεσία, είναι σαν κάθε σελίδα να πάλλεται, να κινείται. Αυτό με την κίνηση είναι και κάτι που ξεχώρισα στο έργο. Είναι σαν να είναι πραγματικά ζωντανά όλα, να ανασαίνουν, να έχουν παλμό.
Και αυτή είναι η παγίδα στην οποία έπεσε ο δημιουργός. Δεν είναι ο μόνος. Στο εισαγωγικό σημείωμα μας λέει ότι είναι το πρώτο του graphic novel κι αυτό φαίνεται. Ξεχνάμε συχνά ότι το κόμικ είναι πέρα και πάνω από όλα μια αφηγηματική τέχνη, πρέπει να λέει μια ιστορία με αρχή, μέση και τέλος. Έβαλε πολλά σε ένα πρώτο εγχείρημα. Συνδυασμός πραγματικότητας και μυθοπλαστικών στοιχείων, όπως το να φέρει τον Νταγκέρ σε ένα ελληνικό νησί. Αναχρονιστικά στοιχεία από ρούχα μέχρι και συνθήκες. Ένας ιδιαίτερος τρόπος να στήνει τη σελίδα. Και όμως όλα αυτά θα ταίριαζαν, θα «κούμπωναν», θα το απογείωναν πιθανότητα, αν δεν είχε χαθεί η ιστορία. Το έχουν αυτό οι ιστορίες, να θέλουν να μασήσουν τα χαλινάρια τους και να καλπάσουν ελεύθερα. Ειδικά όταν ο δημιουργός πλάθει τόσο γοητευτικούς χαρακτήρες, όπως ο Μάρκος και η Ιώ στα «Πορτρέτα». Αντί να αρπάξει τα χαλινάρια του και πάλι, αφέθηκε να βλέπει αυτό το αγέρωχο άτι να καλπάζει ελεύθερα και καταλαβαίνω πόσο όμορφο είναι αυτό για έναν δημιουργό.
Αλλά δε λειτουργεί, τουλάχιστον για τα δικά μου δεδομένα. Δυσκολεύτηκα ακόμα και να καταλάβω τι ήθελε να πέτυχει με αυτό τον αφηγηματικό πειραματισμό. Το μόνο που διέκρινα είναι η ανάγκη να ξεφύγει από την ιστορία της τεχνικής ανακάλυψης της φωτογραφίας και να περάσει στην ιδέα της φωτογραφίας ως τέχνη. Που είναι και αυτό πολύ ενδιαφέρον.
Ξεχειλίζει από ταλέντο ο Τσουκνίδας και αυτό είδαν όλοι οι εκδότες που τον εμπιστευθήκαν. Ανυπομονώ να δω τι αριστουργήματα θα κάνει όταν δαμάσει την ιστορία του.
Να σημειωθεί ότι το κόμικ πρωτοκυκλοφόρησε στα γαλλικά το 2023 από τον εκδοτικό οίκο Darguad.