Συγγραφείς: Dr. Christoph Englert
Εικονογράφηση: Tom Clohosy Cole
Μετάφραση: Ηλίας Μαγκλίνης
Εκδόσεις: Ικαρος
Χρονιά έκδοσης: 2018
Ηλικίες: 7+, 9+
Πέντε αστροναύτες σε καλούν να τους ακολουθήσεις και να μπεις κι εσύ στο διαστημικό τους λεωφορείο για ένα ταξίδι στο σύμπαν. Το βιβλίο του Dr Christoph Englert* είναι γεμάτο πληροφορίες για το ανυπολογίστα τεράστιο διάστημα που μας περιβάλλει. Ξεκινώντας, φυσικά, από τη Μεγάλη Εκρηξη, ο λέκτορας Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης μας κάνει μια grand tour, ξεκινώντας φυσικά από την αρχή όλων: μαθαίνουμε για το πώς ήταν το διάστημα πριν τη Μεγάλη Εκρηξη, τι συνέβη αμέσως μετά, πόσα χρόνια χρειάστηκε για έρθει στη σημερινή του μορφή, διαβάζουμε για τη σκοτεινή ύλη και ενέργεια, για τους γαλαξίες, αλλά και για τον δικό μας γαλαξία, πού βρίσκεται, τι σχήμα έχει, ποιος είναι ο γηραιότερος πλανήτης του, τι είναι τα άστρα, οι μάυρες τρύπες, ο ήλιος και το ηλιακό μας σύστημα. Σαράντα εικονογραφημένες σελίδες γεμάτες μικρά κουτάκια με τεράστιας σημασίας πληροφορίες, ένα βιβλίο για παιδιά γραμμένο από επιστήμονα, που δεν τους χαρίζεται λόγω ηλικίας και τα ιντριγκάρει με την ποσότητα και την ποιότητα των πληροφοριών που τους δίνει, γεμίζοντας τα κεφάλια τους (και τα δικά μας) με γνώσεις για το τόσο μαγικό και αχανές διάστημα που βρίσκεται γύρω μας.
*Ο Dr. Christoph Englert γεννήθηκε το 1981 στην Γερμανία και πήρε το πτυχίο του στην Φυσική από το Πανεπιστήμιο της Καρλσρούη. Υπήρξε σπουδαστής και στο ETH Zurich, το κορυφαίο πανεπιστήμιο της Ελβετίας για τις Επιστήμες και την Τεχνολογία και έκανε το διδακτορικό του πάνω στη Θεωρητική Φυσική στο Πανεπιστήμιο της Καρλσρούης. Ο λέκτορας πλέον στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβη και το πεδίο της έρευνάς του εστιάζει sta στοιχειώδη σωματίδια και τις αλληλεπιδράσεις τους. Αυτό είναι το πρώτο του βιβλίο για παιδιά, το οποίο εικονογράφησε ο Βρετανός Tom Clohosy Cole
EXTRA:
Πριν από λίγες ημέρες δόθηκε στη δημοσιότητα από την ESA (European Space Agency) ένα timelapse βίντεο που δείχνει τη Γη όπως ακριβώς κινείται κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, ο οποίος στις 20 Νοεμβρίου γιόρτασε τα 20 του χρόνια. Το βίντεο αυτό, που είναι το μεγαλύτερο σε διάρκεια μέχρι στιγμής, δημιουργήθηκε από τον αστροναύτη Alexander Gerst και αποτελείται από 21.375 εικόνες της Γης, οι οποίες στο βίντεο εμφανίζονται με ταχύτητα 12,5 φορές μεγαλύτερη από την πραγματική ταχύτητα καταγραφής. Μαγεία!