Σ’ ένα βάζο μέσα

Συγγραφέας – εικονογράφος: Deborah Marcero
Μετάφραση: Μάρω Ταυρή
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Χρονιά έκδοσης: 2021
Ηλικίες: 3+, 5+

Πώς θα ήταν αν μπορούσαμε να κρατήσουμε κάθε ωραία στιγμή που ζούμε φυλαγμένη σε ένα μπουκάλι; Πώς θα ήταν αν μπορούσαμε να φυλάξουμε τις αναμνήσεις μας σε ένα βάζο; 

Ο Λουέλιν είναι συλλέκτης. Μαζεύει φύλλα από τις βόλτες του στο δάσος, πετρούλες, κλαράκια, λουλούδια, φτερά και με αυτά γεμίζει προσεκτικά τα γυάλινα βαζάκια του. Κοιτώντας μέσα σε αυτά, μπορεί και θυμάται όλα όσα ωραία είδε και έκανε. Όταν όμως γνωρίζει την Έβελιν και γίνονται φίλοι, αρχίζουν μαζί να συλλέγουν πράγματα πιο ασυνήθιστα, όπως το χρώμα της βυσσινάδας που παίρνει ο ουρανός την ώρα του ηλιοβασιλέματος, ουράνια τόξα, τον ήχο της θάλασσας, τα θαύματα του χειμώνα, τις εικόνες του φθινοπώρου, τις μυρωδιές της άνοιξης. Κι όταν οι δρόμοι των δυο φίλων αναγκάζονται να χωρίσουν, τα γυάλινα βάζα και το περιεχόμενό τους είναι αυτά που θα απαλύνουν τον πόνο του αποχωρισμού και θα κρατήσουν ζωντανή την σχέση τους, με έναν τρόπο που μόνο οι δύο φίλοι θα μπορούσαν να φανταστούν. 

Η Deborah Marcero (με σπουδές τέχνης και ποίησης) έφτιαξε μια από τις πιο τρυφερές και μαγικές ιστορίες για την δύναμη της φιλίας και των αναμνήσεων, με εικόνες ασύλληπτης ομορφιάς και φαντασίας που θα μείνουν στο μυαλό μεγάλων και μικρών για καιρό. 

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Οι μικροί φιλόσοφοι*

Κάθε βιβλίο περιέχει μικρές ιστορίες δύο ή τριών σελίδων με τις περιπέτειες μιας παρέας ανθρωπόμορφων ζώων. Απλές στιγμές, όπως το μοίρασμα μιας μερίδας πατάτες ή ένας καινούριος φίλος που δε μιλάει τη γλώσσα μας, γίνονται αφορμή για κουβέντα.

Η ιστορία της Τέχνης σε 21 γάτες

Η Nia Gould μας προτείνει μια φρέσκια, διασκεδαστική διαδρομή στην ιστορία της Τέχνης, ακολουθώντας τα ίχνη της γάτας – μοντέλου. Εικοσιένα διαφορετικά κινήματα τέχνης, με τα βασικά χαρακτηριστικά τους και τους αντιπροσωπευτικούς καλλιτέχνες που τα επινόησαν ή τα υπηρέτησαν, αποτυπώνονται επάνω σε γάτες που ποζάρουν αυτάρεσκα και με αυτοπεποίθηση στις σελίδες αυτής της καλαίσθητης έκδοσης.

Η Τζούλια και ο καρχαρίας

Μια ολιγόμηνη μετακόμιση σε ένα παλιό φάρο φέρνει αντιμέτωπο ένα δεκάχρονο κορίτσι, τη Τζούλια και τους γονείς της, με σωρεία αλλεπάλληλων προκλήσεων. Η Κίραν Μίλγουντ Χέργκρεϊ πραγματεύεται δύσκολα θέματα που αφορούν τη σχέση με την οικογένεια, τους φίλους, τον εκφοβισμό, την ψυχική ασθένεια. Το δεκάχρονο κορίτσι καλείται να διεκδικήσει καινούργιες φιλίες, να υπερασπιστεί φίλους που πέφτουν θύματα εκφοβισμού, να αντιμετωπίσει τα δικά της τραύματα και κυρίως να διαχειριστεί την ψυχική ασθένεια της μητέρας της.