Κείμενο-Εικονογράφηση: Signe Torp
Μετάφραση: Κατερίνα Σχινά
Εκδόσεις: Μάρτης
Χρονιά έκδοσης: 2024
Ηλικία: 7+
«Μέσα στο ιγκλού μας είμαστε άνετα κι ωραία!». «Η λίμνη είναι η δική μας παιδική χαρά!», «Χρησιμοποιούμε έναν ψηφιακό βοηθό…στο σπίτι μας». «Το αγαπημένο μας σημείο…είναι το μπαλκόνι του σπιτιού μας στην κορυφή του δέντρου μπανιάν». «Τι σπίτι είναι αυτό που έχει πανιά, κινεί το νερό, αλλά δεν ταξιδεύει;». «Οι παππούδες μου ζουν σε μια πτέρυγα,…ο αδελφός μου κι εγώ στη δική μας». «Κινούμαστε από κανάλι σε κανάλι και κάνουμε καινούριους φίλους όπου και αν πάμε». Πρόκειται για αποσπάσματα για τις επτά από τις 10 κατοικίες που περιγράφονται στο βιβλίο αυτό. Σας κίνησαν αρκετά το ενδιαφέρον; Πάμε να δούμε λίγο περισσότερα για αυτές!
Πρόκειται για ένα βιβλίο γνώσεων για μία ιδιαίτερα πρωτότυπη αναζήτηση: ασυνήθιστων σημερινών κατοικιών ανά τον κόσμο. Η περιγραφή κάθε σπιτιού γίνεται από τον νεαρό κάτοικό του, ο οποίος μας ξεναγεί με υπερηφάνεια στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του σπιτιού και ενίοτε μας εξηγεί τον λόγο της ιδιαιτερότητάς του (π.χ. γιατί τα σπίτια στην Καμπότζη είναι πασσαλόπηκτα). Κανονικοποιείται έτσι κάθε μορφή και τρόπος κατοικίας και καθημερινότητας σε αυτήν, από την Ολλανδία μέχρι την Μογγολία και από την Νέα Υόρκη μέχρι τη Σαχάρα.
Η προσαρμογή στις κλιματικές και γεωμορφολογικές συνθήκες είναι η συχνότερη αι κυριότερη αιτία ύπαρξης αυτών των ιδιαίτερων σπιτιών: η διαμονή στις αρκτικές περιοχές (ιγκλού), εντός λιμνών που πλήττονται από μουσώνες (σπίτια σε πασσάλους) ή κάτω από τη στάθμη της θάλασσας (ανεμόμυλοι) ή στη Σαχάρα (υπόγεια σπίτια). Οι διαφορετικές κουλτούρες ανά τον κόσμο είναι ένας ακόμη λόγος των διαφορετικών κατοικιών και τρόπων ζωής, όπως για παράδειγμα η κληρονομιά ενός κάστρου ή η ανάγκη για ανεξαρτησία ακόμα και μεταξύ της ίδιας οικογένειας (σπίτι με μικρότερα σπιτάκια, δηλαδή τα σιχεγιουάν στην Κίνα). Εστιάζοντας στο Ελληνικό κοινό, που έχει συνδέσει τα μη μόνιμα και μεταφερόμενα σπίτια με τους τσιγγάνους, το βιβλίο αυτό έρχεται να ‘διαταράξει’ αυτή την πεποίθηση, γνωρίζοντάς μας οικογένειες της Αγγλίας και της Μογγολίας, που κινούνται με το πλοιάριο- και τη γιούρτα-σπίτι τους συνεχώς.
Αρμονικά με το κείμενο, η εικόνα συμβάλει εξίσου στην ανακάλυψη και στην εξοικείωση με τους ιδιαίτερους τόπους και τρόπους ζωής παιδιών από 10 ‘γωνιές της γης’. Άλλωστε, η Νορβηγή δημιουργός του βιβλίου αυτού είναι έμπειρη εικονογράφος, με μεταπτυχιακό σε αυτό από τη Σχολή Καλών Τεχνών του Κέιμπριτζ. Κάθε είδος σπιτιού είναι ζωγραφισμένο με μεγάλη λεπτομέρεια στο εσωτερικό του, αλλά και το εξωτερικό του περιβάλλον, μαζί με τους ανθρώπους και τα ζώα που ζουν εκεί. Τηρείται ο ρεαλισμός τόσο στον σχεδιασμό όσο και στα χρώματα, ώστε να νιώσουμε -έστω για λίγο- πως θα ήταν να ζούσαμε στο σπίτι της Άλμας, του Λένι, της Γιούρα, του Μαξ και του Τσαν «σαν στο σπίτι μας».