Σιλουανή

Συγγραφεάς: Θοδωρής Παπαϊωάννου

Εικονογράφηση: Ντανιέλα Σταματιάδη

Εκδόσεις: Ικαρος

Χρονιά έκδοσης: 2017

Ηλικίες: 9+

 

Ο Κωστής και Διαμαντία καμία όρεξη δεν είχαν να πάνε διακοπές στο βουνό. Γιατί διακοπές σημαίνουν θάλασσα, παραλία, άμμος, κολύμπι. Κι όχι βουνό. Ομως οι γονείς τους ήταν κάθετοι: φέτος θα πάμε διακοπές στους θείους σας, πάει και τελείωσε. Η αλήθεια ήταν πως τα λεφτά δεν έφταναν για διακοπές σε νησιά και μέρη εξωτικά, οπότε φέτος το καλοκαίρι θα το περνούσαν όλοι μαζί στο βουνό. Κανείς δεν πέταξε τη σκούφια του, ούτε καν η μαμά τους. Τα δύο αδέρφια καμία όρεξη δεν είχαν για αυτό. Δεν ήθελαν να έρθουν εδώ, δεν θέλουν να συναντήσουν την ξαδέρφη τους με το περίεργο όνομα! Με τη μούρη χωμένη στο τάμπλετ και μετά από 8 ώρες δρόμο, η οικογένεια θα βρεθεί από τον Παράδεισο Αμαρουσίου στο σπίτι των διακοπών τους, σε ένα μέρος μαγικό, καταπράσινο και καθόλου μα καθόλου βαρετό. Εναν παράδεισο σωστό. Με οδηγό τη Σιλουανή, τα δύο αδέρφια, θα ανακαλύψουν καινούργια μέρη και μονοπάτια, θα γνωρίσουν την Εδεσσα, τόπο καταγωγής και διαμονής του συγγραφέα, θα δουν πράγματα που δεν έχουν ξαναδει και θα ζήσουν περιπέτειες που ούτε καν είχαν φανταστεί ότι θα μπορούσαν να ζήσουν. Το πρώτο βιβλίο του Θοδωρή Παπαϊωάννου για μεγαλύτερα παιδιά (9+) είναι ένα φανταστικό οδοιπορικό στη φύση και στα βουνά της Εδεσσας, εμπνευσμένο από μια επιστολή που του έδωσε στο τέλος μιας σχολικής χρονιάς μια μαθήτριά του, η Σιλουανή. Ενα ονειρεμένο ανάγνωσμα, μια γνωριμία με τη φύση και το διαφορετικό.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Το βιβλίο του μικροσκοπίου

Με το διάβασμα αυτού του βιβλίου ετοιμαστείτε για αναζήτηση μικροσκοπίου! Στις περίπου 60 σελίδες του μαθαίνουμε τα μέρη και την αρχή λειτουργίας του μικροσκοπίου και στη συνέχεια το χρησιμοποιούμε για να εξερευνήσουμε τον μικρόκοσμο του σπιτιού, των φυτών, των ζώων, του ανθρώπινου σώματος και του εδάφους.

Θα παίζουμε;

Το “Θα παίξουμε;” είναι μια ιστορία για μικρά παιδιά (κατά τη γνώμη μου, ακόμα και για προσχολικής ηλικίας) και για τη σχέση τους με την τεχνολογία, σε αντιδιαστολή με τη συμμετοχή τους στην πραγματική ζωή. Τον Πέδρο προσκαλούν σε παιχνίδι η αδελφή του, οι γονείς του, οι συμμαθητές, η γιαγιά και ο παππούς του, αλλά μάταια… ή μήπως τελικά όχι;

Όλα για την περίοδο

Έχουμε άλλωστε τόσα βιβλία γνώσεων για το ανθρώπινο σώμα, γιατί όχι και ένα για αυτό που αφορά κάτι παραπάνω από τον μισό πληθυσμό του πλανήτη; Και ναι, μπορεί η έμμηνος ρύση να αποτελεί ακόμα και σήμερα ταμπού σε πολλές χώρες, ακόμα και στην ελληνική επαρχία, όμως στην εποχή της τεχνολογίας και της ανεμπόδιστης πρόσβασης στις πληροφορίες, ότι δεν υπήρχε ως σήμερα στα ελληνικά ένα βιβλίο για το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο βρίσκαμε μόνο ως κεφάλαιο ή ως αναφορά σε βιβλία γνώσεων για τη σεξουαλικότητα, είναι αδιανότητο.