Σκανταλιάρη Αλφονς!

Συγγραφέας – εικονογράφος: Gunilla Bergstrom

Απόδοση: Αννα Παπαφίγκου

Εκδόσεις: Μάρτης

Χρονιά έκδοσης: 2016

Ηλικίες: 3+

 

Στο σπίτι της γιαγιάς, ο Αλφονς και τα μεγαλύτερα ξαδέρφια του καταβροχθίζουν τα μπισκότα που τους έδωσε η γιαγιά τους για να τους κεράσει. Αφού τρώνε μερικά, αποφασίζουν να παίξουν ένα παιχνίδι με τράπουλα, όμως τα ξαδέρφια δεν θέλουν να παίξει ο Αλφονς μαζί τους γιατί είναι λέει μικρός και δεν καταλαβαίνει. Η γιαγιά τοποθετεί το κουτί με τα μπισκότα σε ένα ψηλό ράφι και πηγαίνει να παίξει με τα μεγάλα της εγγόνια. Ο καημένος ο Αλφονς έχει μείνει μόνος στην κουζίνα, φοβισμένος και παραπονεμένος που κανείς δεν τον παίζει επειδή είναι μικρός. Τότε κι εκείνος θα πρέπει να τους αποδείξει πως δεν είναι!

Ο λόγος που τα βιβλία της Γκουνίλα Μπέργκστρομ έχουν κάνει τεράστια επιτυχία και πλέον θεωρούνται κλασικά, είναι γιατί καταπιάνονται και αφηγούνται καθημερινές, απλές ιστορίες ενός πεντάχρονου παιδιού, όπως ακριβώς τις βιώνει ένα καθημερινό, πεντάχρονο παιδί. Χωρίς ίχνος διδακτισμού, με όμορφα, απλά λόγια, οι ιστορίες του Αλφονς μιλούν κατευθείαν στην καρδιά των αναγνωστών του γιατί μπορεί να τους κάνει να ταυτιστούν μαζί του. Δεν είναι τυχαίο που τα βιβλία της Μπέργκστρομ έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από τριάντα γλώσσες κι έχουν πουλήσει και ακόμα πουλάνε εκατομμύρια αντίτυπα. Από τα συνολικά 30 βιβλία της σειράς, στην Ελλάδα κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Μάρτης πέντε (Καληνύχτα Αλφονς – εξαντλημένο, Απαπα, Αλφονς, Ωρα για πάρτι, Αλφονς, Κάνε γρήγορα, Αλφονς και Σκανταλιάρη Αλφονς).


O Αλφονς σε αριθμούς:

  • Το πρώτο βιβλίο εκδόθηκε στη Σουηδία το 1972.
  • Η πιo πρόσφατη ιστορία του κυκλοφόρησε το 2012.
  • Συνολικά, έχουν κυκλοφορήσει 25 βιβλία με τις περιπέτειες του Αλφονς, τα οποία έχουν μεταφραστεί σε 30 γλώσσες.

 

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Πάρα πολλά γουρουνάκια και ένας μόνο λύκος

Αν σας αρέσουν τα παραμύθια, τότε σίγουρα θα προτιμάτε να μην τελειώνουν στο άψε σβήσε. Ένα παραμύθι θέλει αστείους ήρωες, ενδιαφέρον, λεπτομέρειες και σασπένς! Όλοι γνωρίζουμε την ιστορία του λύκου με τα τρία γουρουνάκια. Πόσες όμως παραλλαγές έχουμε ήδη διαβάσει και πόσες ακόμα μπορούμε να φανταστούμε;

Η Χόλι γεμίζει το κόκκινο σακίδιο

Η Χόλι είναι ένα μικρό πιγκουινάκι που μένει μαζί με τους γονείς και το υπόλοιπο σμήνος κάπου στον Νότιο Πόλο. Απολαμβάνει το παιχνίδι στο χιόνι, τα φρέσκα, λαχταριστά ψαράκια και τις βραδινές συναντήσεις με τους υπόλοιπους πιγκουίνους. Μια μέρα ο μπαμπάς της θα της ανακοινώσει ότι η θάλασσα δεν έχει πλέον πολλά ψάρια και θα χρειαστεί να ταξιδέψει μακριά για να μπορέσει να βρει φαγητό για όλους.