Σκανταλιάρη Αλφονς!

Συγγραφέας – εικονογράφος: Gunilla Bergstrom

Απόδοση: Αννα Παπαφίγκου

Εκδόσεις: Μάρτης

Χρονιά έκδοσης: 2016

Ηλικίες: 3+

 

Στο σπίτι της γιαγιάς, ο Αλφονς και τα μεγαλύτερα ξαδέρφια του καταβροχθίζουν τα μπισκότα που τους έδωσε η γιαγιά τους για να τους κεράσει. Αφού τρώνε μερικά, αποφασίζουν να παίξουν ένα παιχνίδι με τράπουλα, όμως τα ξαδέρφια δεν θέλουν να παίξει ο Αλφονς μαζί τους γιατί είναι λέει μικρός και δεν καταλαβαίνει. Η γιαγιά τοποθετεί το κουτί με τα μπισκότα σε ένα ψηλό ράφι και πηγαίνει να παίξει με τα μεγάλα της εγγόνια. Ο καημένος ο Αλφονς έχει μείνει μόνος στην κουζίνα, φοβισμένος και παραπονεμένος που κανείς δεν τον παίζει επειδή είναι μικρός. Τότε κι εκείνος θα πρέπει να τους αποδείξει πως δεν είναι!

Ο λόγος που τα βιβλία της Γκουνίλα Μπέργκστρομ έχουν κάνει τεράστια επιτυχία και πλέον θεωρούνται κλασικά, είναι γιατί καταπιάνονται και αφηγούνται καθημερινές, απλές ιστορίες ενός πεντάχρονου παιδιού, όπως ακριβώς τις βιώνει ένα καθημερινό, πεντάχρονο παιδί. Χωρίς ίχνος διδακτισμού, με όμορφα, απλά λόγια, οι ιστορίες του Αλφονς μιλούν κατευθείαν στην καρδιά των αναγνωστών του γιατί μπορεί να τους κάνει να ταυτιστούν μαζί του. Δεν είναι τυχαίο που τα βιβλία της Μπέργκστρομ έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από τριάντα γλώσσες κι έχουν πουλήσει και ακόμα πουλάνε εκατομμύρια αντίτυπα. Από τα συνολικά 30 βιβλία της σειράς, στην Ελλάδα κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Μάρτης πέντε (Καληνύχτα Αλφονς – εξαντλημένο, Απαπα, Αλφονς, Ωρα για πάρτι, Αλφονς, Κάνε γρήγορα, Αλφονς και Σκανταλιάρη Αλφονς).


O Αλφονς σε αριθμούς:

  • Το πρώτο βιβλίο εκδόθηκε στη Σουηδία το 1972.
  • Η πιo πρόσφατη ιστορία του κυκλοφόρησε το 2012.
  • Συνολικά, έχουν κυκλοφορήσει 25 βιβλία με τις περιπέτειες του Αλφονς, τα οποία έχουν μεταφραστεί σε 30 γλώσσες.

 

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Αγροτόσπιτο

“Είναι μια ιστορία φθοράς και μιας ιδιότυπης αναγέννησης. Η φθορά είναι φυσιολογική για τα πάντα, η αναγέννηση όμως, ακόμα και αν είναι μέσα από μια εικονογραφημένη ιστορία, έχει να κάνει με τη ματιά που ρίχνουμε στα πράγματα, στην εκτίμηση του παρελθόντος τους και στην προσπάθεια να διατηρήσουμε κάτι από την προηγούμενη ζωή τους ζωντανό, να δημιουργήσουμε μια σύνδεση με το παρελθόν ακόμα κι αν πρόκειται για μια οικογενειακή ιστορία που αλλιώς δεν θα μας αφορούσε, ακόμα κι αν πρόκειται για ένα σπίτι που ποτέ δεν θα επισκεπτόμασταν. Είναι ένας γλυκός, ήπιος τρόπος για να μιλήσει ένα βιβλίο στα παιδιά γι’ αυτό που ζει, γερνάει και πεθαίνει – αλλά πεθαίνει χορτάτο από τη ζωή που έζησε και ξαναζεί γιατί κάποιος μας λέει την ιστορία του. Το “Αγροτόσπιτο” της Sophie Blackall είναι ένα διαμαντάκι για ευαίσθητους συλλέκτες ιστοριών και παρατηρητές της λεπτομέρειας”.

Το αγόρι που έφερε το χιόνι

Στην καρδιά μιας μεγάλης πόλης, εκεί που οι κάτοικοί της ζουν και περπατούν βιαστικά, ζει ένα αγοράκι, μαζί με τη μαμά του και τον μπαμπά τους. Για “σπίτι΄” τους έχουν ένα παγκάκι. Όταν όμως το αγόρι βρει ένα βράδυ, εντελώς μαγικά, μια χιονόμπαλα ακριβώς πλάι στο παγκάκι που κοιμάται, όλα θα αρχίσουν να αλλάζουν. Στη χιονόμπαλα μέσα υπάρχει μια πόλη σαν αυτή που βρίσκεται εκείνος, με ενα παγκάκι ακριβώς σαν αυτό που κοιμάται τώρα. Οταν θα την κουνίσει κάτι μαγικό θα έχει συμβεί.

Η Μυρτιά και ο καθρέφτης

Στην «Μυρτιά», που είναι ένα εικονογραφημένο παραμύθι, ζωγραφιές σαν μενταγιόν ζωντανεύουν τις λέξεις που διαλέγει η  Κατερίνα Παούρη για να φτιάξει τον κόσμο της ηρωίδας: αρώματα από τη φωτιά που τριζοβολάει, από τα βιβλία, του τσουκαλιού, της λεβάντας, του χαμομηλιού, του κρόκου, της μυρτιάς μοσχοβολούν στα απάτητα δάση του παραμυθιού.