Στην Αθήνα η ετήσια γενική συνέλευση του EU READ

Στις 3 και 4 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα η ετήσια γενική συνέλευση του EURead, του δικτύου 34 οργανώσεων που προωθούν την ανάγνωση σε 23 χώρες της Ευρώπης. Ιδρύθηκε το 2000 και στόχος του είναι η ανταλλαγή γνώσεων και καλών πρακτικών, η ανάπτυξη συνεργασιών και η διαμόρφωση στρατηγικής για την ανάπτυξη του γραμματισμού και την προώθηση της ανάγνωσης στην Ευρώπη.

Στο EURead συμμετέχουν οργανώσεις με ιστορία δεκαετιών και δράσεις μεγάλης εμβέλειας, όπως το Γερμανικό Ίδρυμα Ανάγνωσης, το Book Trust από το Ηνωμένο Βασίλειο, το Scottish Book Trust, το Φινλανδικό Κέντρο Ανάγνωσης και η Ομοσπονδία Ευρωπαίων Εκδοτών, αλλά και οργανώσεις με ιστορία λιγότερων χρόνων και δράσεις μικρότερης εμβέλειας, όπως το δικό μας Διαβάζοντας Μεγαλώνω που εντάχθηκε στο EURead το 2018 και συμμετέχει ενεργά σε όλες τις δράσεις του δικτύου.

​Οι ετήσιες Γενικές Συνελεύσεις του EURead, στις οποίες συμμετέχουν ένας ή δύο εκπρόσωποι από κάθε οργάνωση, αποτελούν μια εξαιρετική ευκαιρία ενημέρωσης, συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων για τα θέματα του γραμματισμού και της ανάγνωσης. Ταυτόχρονα, αποτελούν πολύτιμη πηγή γνώσης για τις παραμέτρους που συνδιαμορφώνουν το περιβάλλον της ανάγνωσης στην κάθε χώρα, αλλά και για τους στόχους και τις προτεραιότητες των οργανώσεων, για τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, για τις συμμαχίες τους στην κοινωνία, για τις συνεργασίες τους με τους θεσμικούς φορείς, για τον αντίκτυπο των πρωτοβουλιών και των προγραμμάτων τους. Στη διάρκεια των Γενικών Συνελεύσεων γίνεται, επίσης, συζήτηση επί θεμάτων ειδικού ενδιαφέροντος με τη συμμετοχή προσκεκλημένων ομιλητών. Οι γενικές συνελεύσεις αφορούν τα μέλη του EURead και όχι το ευρύ κοινό.

Η φετινή συνέλευση με τίτλο Promoting Literacy in a Changing World (Προωθώντας τον γραμματισμό σε έναν κόσμο που αλλάζει) θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, στις εγκαταστάσεις του Goethe-Institut Athen (Ομήρου 14 – 16, Αθήνα). Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι τα προγράμματα πρώιμων αναγνωστικών παρεμβάσεων και δωρεάς βιβλίων, καθώς και η επίδραση των νέων μέσων, ενώ έμφαση θα δοθεί στη χάραξη στρατηγικής για να αναβαθμιστούν τα θέματα του γραμματισμού και της ανάγνωσης στην πολιτική ατζέντα.

Τη δεύτερη μέρα της συνεύλευσης, την Τρίτη 4 Ιουνιου στις 6 το απόγευμα, θα φιλοξενεθεί στο Goethe-Institut Athen η συζήτηση «Γραμματισμός και Δημοκρατία στην εποχή της τεχνολογίας και της πληροφορίας: δεδομένα, προκλήσεις, στρατηγικές» που είναι ανοικτή στο κοινό.

Θα μιλήσουν οι: Βενετία Αποστολίδου, Καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Λογοτεχνικής Εκπαίδευσης στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ., Marc Lambert, CEO του Scottish Book Trust, Adriaan van der Weel, Ομότιμος Καθηγητής Book Studies του Leiden University. Συντονίζει η Μαρία Στρατηγάκη, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ισότητας Δήμου Αθηναίων, Ομότιμη Καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου. Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Οι ομιλίες θα πραγματοποιηθούν στα ελληνικά και τα αγγλικά και θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Αθηναίων. Οργανώνεται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου. Η Κόκκινη Αλεπού είναι χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης.

Σημειώνεται ότι η Συνέλευση οργανώνεται από το Διαβάζοντας Μεγαλώνω και στις εργασίες της αναμένεται να συμμετάσχουν 35 άτομα από 16 χώρες (Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γερμανία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ισπανία, Μάλτα, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σουηδία, Φινλανδία). 

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Διαβάστε ακόμα