Συγγραφέας: Χριστίνα Φραγκεσκάκη

Εικονογράφηση: Μάρια Μπαχά

Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο

Χρονιά έκδοσης: 2018

Ηλικίες: 15+

 

Ενα κορίτσι στην εφηβεία, ένα νησί μαγικό αλλά πέρα για πέρα αληθινό. Η Νίσυρος. Ενα ηφαίστειο που σε (προ)καλεί να το γνωρίσεις από κοντά, μια ιστορία κατάβασης στον κρατήρα του και ανάβασης πάλι στην επιφάνεια, ενώ παρακολουθείς την πορεία της πρωταγωνίστριας προς την ενηλικίωση.

Κάποιες νύχτες το άκουγα το ηφαίστειο. Στην αρχή ήταν ένας μικρός ήχος ανεπαίσθητος, όπως όταν χτυπά κανείς ένα τύμπανο, μετά λίγο πιο δυνατός, και πιο δυνατός, και τότε σηκωνόμουν απ’ το κρεββάτι μου, άνοιγα το παράθυρο και περίμενα ώσπου γέμιζαν τ’ αυτιά μου με τον βρυχηθμό του, που ερχόταν τρομακτικός από τα έγκατα της γης“.

Εν μέρει αυτοβιογραφικό, εν μέρει μυθοπλασία, το κείμενο της Χριστίνας Φραγκεσκάκη είναι όπως πάντα καθηλωτικό. Μέσα από τις πολύ προσεχτικά επιλεγμένες λέξεις που δημιουργούν ένα σφιχτό, γεμάτο εικόνες κείμενο, ο αναγνώστης έρχεται σε έπαφη με το ονειρικό, σεληνιακό τοπίο της Νισύρου, μπορεί να αισθανθεί στα ρουθούνια του το κάψιμο από τη μυρωδιά του θειαφιού που αναδύεται από το έδαφος, ενώ σε δεύτερο επίπεδο παρακολουθεί με αμείωτο ενδιαφέρον το ταξίδι της ηρωίδας προς τον κρατήρα. Ενα ταξίδι στο παρελθόν, όπου η πραγματικότητα μπλέκεται με μυθικά τέρατα και ξωτικά από παλιές ιστορίες και ο Στέφανος (ο μεγαλύτερος υδροθερμικός κρατήρας στον κόσμο) γίνεται το σκηνικό της ιστορίας αυτής, η οποία ζωντανεύει χάρη στη μοναδικής αισθητικής εικονογράφηση της Μάριας Μπαχά. Συγγραφέας και εικονογράφος (που δεν είναι η πρώτη φορά που συνεργάζονται) “κέντησαν” και δημιούργησαν ένα καταπληκτικό βιβλίο που διαβάζεται απνευστί, ενώ οι εκδόσεις Καλειδοσκόπιο υπογράφουν κάτι που πραγματικά θελαμε καιρό να δούμε: εικονογραφημένες ιστορίες για μεγάλους.

Το Στο Ηφαίστειο εγκαινίασε τη νέα λογοτεχνική σειρά Μικρές ιστορίες για τον κόσμο, που πρόσφατα εμπλουτίστηκε με τα βιβλία της Εύης Γεροκώστα (Η γυναίκα που κοιμάται)  και του Ηλία Κουνέλα (Το εγχειρίδιο ενός καλού κλόουν).

 

 

 

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Διαβάστε ακόμα

Αχ, Όλιβ!

Η ταλαντούχα συγγραφέας και εικονογράφος από την Ταϊβάν φαίνεται να βάζει εδώ ένα κομμάτι από τον εαυτό της. Γράφει γνωρίζοντας

Κύριε Άι-Βασίλη

Αλήθεια, εσείς τι θα ρωτούσατε τον Άγιο Βασίλη αν καταφέρνατε έστω και μία φορά να τον συναντήσετε από κοντά; Στο