Στο ηφαίστειο

Συγγραφέας: Χριστίνα Φραγκεσκάκη

Εικονογράφηση: Μάρια Μπαχά

Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο

Χρονιά έκδοσης: 2018

Ηλικίες: 15+

 

Ενα κορίτσι στην εφηβεία, ένα νησί μαγικό αλλά πέρα για πέρα αληθινό. Η Νίσυρος. Ενα ηφαίστειο που σε (προ)καλεί να το γνωρίσεις από κοντά, μια ιστορία κατάβασης στον κρατήρα του και ανάβασης πάλι στην επιφάνεια, ενώ παρακολουθείς την πορεία της πρωταγωνίστριας προς την ενηλικίωση.

Κάποιες νύχτες το άκουγα το ηφαίστειο. Στην αρχή ήταν ένας μικρός ήχος ανεπαίσθητος, όπως όταν χτυπά κανείς ένα τύμπανο, μετά λίγο πιο δυνατός, και πιο δυνατός, και τότε σηκωνόμουν απ’ το κρεββάτι μου, άνοιγα το παράθυρο και περίμενα ώσπου γέμιζαν τ’ αυτιά μου με τον βρυχηθμό του, που ερχόταν τρομακτικός από τα έγκατα της γης“.

Εν μέρει αυτοβιογραφικό, εν μέρει μυθοπλασία, το κείμενο της Χριστίνας Φραγκεσκάκη είναι όπως πάντα καθηλωτικό. Μέσα από τις πολύ προσεχτικά επιλεγμένες λέξεις που δημιουργούν ένα σφιχτό, γεμάτο εικόνες κείμενο, ο αναγνώστης έρχεται σε έπαφη με το ονειρικό, σεληνιακό τοπίο της Νισύρου, μπορεί να αισθανθεί στα ρουθούνια του το κάψιμο από τη μυρωδιά του θειαφιού που αναδύεται από το έδαφος, ενώ σε δεύτερο επίπεδο παρακολουθεί με αμείωτο ενδιαφέρον το ταξίδι της ηρωίδας προς τον κρατήρα. Ενα ταξίδι στο παρελθόν, όπου η πραγματικότητα μπλέκεται με μυθικά τέρατα και ξωτικά από παλιές ιστορίες και ο Στέφανος (ο μεγαλύτερος υδροθερμικός κρατήρας στον κόσμο) γίνεται το σκηνικό της ιστορίας αυτής, η οποία ζωντανεύει χάρη στη μοναδικής αισθητικής εικονογράφηση της Μάριας Μπαχά. Συγγραφέας και εικονογράφος (που δεν είναι η πρώτη φορά που συνεργάζονται) “κέντησαν” και δημιούργησαν ένα καταπληκτικό βιβλίο που διαβάζεται απνευστί, ενώ οι εκδόσεις Καλειδοσκόπιο υπογράφουν κάτι που πραγματικά θελαμε καιρό να δούμε: εικονογραφημένες ιστορίες για μεγάλους.

Το Στο Ηφαίστειο εγκαινίασε τη νέα λογοτεχνική σειρά Μικρές ιστορίες για τον κόσμο, που πρόσφατα εμπλουτίστηκε με τα βιβλία της Εύης Γεροκώστα (Η γυναίκα που κοιμάται)  και του Ηλία Κουνέλα (Το εγχειρίδιο ενός καλού κλόουν).

 

 

 

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Προδημοσίευση: Η απίστευτα αποτυχημένη φιλία της Λότι Μπρουκς

Λίγες ώρες πριν κυκλοφορήσει σε όλα τα βιβλιοπωλεία το δεύτερο βιβλίο με πρωταγωνίστρια τη Λότι Μπρουκς, μαθαίνουμε τα πάντα το σχεδόν 12χρονο κορίτσι και απαντάμε στο ερώτημα γιατί τα παιδιά την αγαπούν τόσο πολύ.

Υπάρχει ζωή μέσα στη μύτη σου;

Στο βιβλίο αυτό που κρατάμε στα χέρια μας, με τα φωτεινά, έντονα χρώματα και το μαλακό εξώφυλλο, μαθαίνουμε τα πάντα (ή κάνουμε μια καλή αρχή στο μαθάνουμε τα πάντα) γύρω από τους πολλές φορές αόρατους στο γυμνό μάτι μικροοργανισμούς με τους οποίους συμβιώνουμε.

O μικρός μαχητής

Ενα βιβλίο για τη δημιουργία του ανθρώπου και την εξέλιξη του εμβρύο από τη στιγμή της σύλληψης ως και μετά τη γέννησή του. Ενα βιβλίο για τους μικρούς εκείνους μαχητές της ζωής, που με δυσκολία κατάφεραν να γατζωθούν από τα τοιχώματα της μήτρας, να βρουν ένα ασφαλές σημείο και να μεγαλώσουν, ώσπου να γίνουν μωρά και να βγουν στον κόσμο.