Ο Σύνδεσμος Aμερικανικών Βιβλιοθηκών (American Library Association) έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα με τα έντεκα απαγορευμένα βιβλία του 2018, αυτά δηλαδή που για διάφορους λόγους προκάλεσαν το κοινό αισθημα και προτάθηκαν ώστε να αφαιρεθούν από σχολικές και άλλες βιβλιοθήκες. Συνολικά, 483 βιβλία αναφέρθηκαν, από τα οποία αυτά τα έντεκα συγκέντρωσαν τα περισσότερα παράπονα. Οι λόγοι που οδήγησαν στις έντονες παρατηρήσεις ώστε να μπουν τα βιβλία αυτά στις λίστες με τα απαγορευμένα (και σε δύο περιπτώσεις δύο βιβλία να καούν!) ήταν αναφορές σε ανθρώπους που ανήκουν στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, σχέσεις του ιδίου φύλου, πολιτικές και θρησκευτικές απόψεις, βρισιές, αναφορά σε ναρκωτικά, σε σεξουαλικές πράξεις, αυτοκτονίες, βία, τζόγο, αλόγιστη κατανάλωση αλκοόλ, κ.ά.

Στα έντεκα αυτά βιβλία περιλαμβάνονται τρία εικονογραφημένα, τρία βιβλία για παιδιά δημοτικού και πέντε εφηβικά – Young Adult. Πρόκειται για το George του Alex Gino, το A Day in the Life of Marlon Bundo της Jill Twiss σε εικονογράφηση EG Keller, η σειρά Captain Underpants του Dav Pilkey, το The Hate U Give της Angie Thomas, το Drama σε κείμενο και εικονογράφηση της Raina Telgemeier, το Thirteen Reasons Why του Jay Asher, το This One Summer των Mariko Tamaki και Jillian Tamaki, η σειρά Skippyjon Jones της Judy Schachner, το The Absolutely True Diary of a Part-Time Indian του Sherman Alexie, το This Day in June της Gayle E. Pitman, σε εικονογράφηση της Kristyna Litten και τέλος το Two Boys Kissing του David Levithan.

Tα περισσότερα από αυτά τα βιβλία φιγουράρουν εδώ και χρόνια στις λίστες με τα απαγορευμένα της ALA, ενώ άλλα βιβλία που έχουμε δει να αποσύρονται από σχολικές και όχι μόνο βιβλιοθήκες είναι τα To Kill a Mockingbird (Οταν σκοτώνουν τα κοτσύφια) της Harper Lee, το The Curious Incident of the Dog in the Night-Time (Ποιος σκότωσε τον σκύλο τα μεσάνυχτα) του Mark Haddon, το Persepolis της Marjane Satrapi, το The Perks of Being a Wallflower του Stephen Chbosky και το The Catcher in the Rye (Στη σίκαλη, στα στάχια, ο πιάστης) του J.D. Salinger.

Σημειώνεται ότι στην Αμερική υπάρχει η Banned Books Week, η εβδομάδα απαγορευμένων βιβλίων, όπου γιορτάζεται η ελευθερία της ανάγνωσης. Καθιερώθηκε το 1982 και από τότε κάθε τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου είναι αφιερωμένη στην αξία της δωρεάν και ανοιχτής πρόσβασης στην πληροφορία. Η φετινή Εβδομάδα Απαγορευμένων Βιβλίων θα γιορταστεί από τις 22 έως τις 28 Σεπτεμβρίου.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Διαβάστε ακόμα