Τα καλά κορίτσια δε μιλάνε

Συγγραφείς: Candace Bushnell & Katie Cotugno
Μετάφραση: Κωνσταντίνα Καρύδη
Επιμέλεια: Κατερίνα Λελούδη
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Χρονιά έκδοσης: 2021
Ηλικίες: 12+, 15+

Τελευταία χρονιά στο Λύκειο, αρχισυντάντρια μαζί με την κολλητή της στην εφημερίδα του σχολείου, καλή μαθήτρια, μέλος της τάξης Λογοτεχνία για προχωρημένους και το κορίτσι του Τζέικομπ, που είναι αθλητής στη μαθητική ομάδα του λακρός. Ολα κυλούν ήρεμα στο Λύκειο Μπριτζγουότερ και η Μάριν φαίνεται να τα έχει όλα υπό έλεγχο. Απομένουν μόλις λίγοι μήνες για την αποφοίητηση και αδημωνεί να ξεκινήσει τη φοιτητική της ζωή στο Πανεπιστήμιο Μπράουν. Υποψιασμένη ελαφρώς μόνο για το τι συμβαίνει στον κόσμο γύρω της, περιτριγυρισμένη από γονείς που την αγαπούν, την προστατεύουν και την καταλαβαίνουν και φίλους που είναι σαν εκείνη, θα μπει στα βαθιά όταν ο αγαπημένος της καθηγητής, ο νεαρός και πολύ εμφανίσιμος Μπέκετ – Μπεξ για τους μαθητές- θα ξεπεράσει τα όρια. Τι θα συμβεί από εκεί και πέρα; Πώς θα το χειριστεί η Μάριν και τι ρόλο θα παίξει η κυρία Κλάιν και η Λογοτεχνική Φεμινιστική Λέσχη που θα οργανώσουν; Πώς αλλάζουν οι ισορροπίες γύρω από τη Μάριν και πώς εκείνη και η κολλητή της θα βρεθούν να θέτουν τους δικούς τους όρους στο παιχνίδι που λέγεται ζωή;

Η Candace Bushnell δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις. Συγγραφέας του Sex & the City, του βιβλίου που έγινε τηλεοπτική σειρά στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και σημάδεψε για πάντα μια ολόκληρη γενιά γυναικών, εδώ ξεφεύγει από την ενήλικη θεματολογία με την οποία συνήθως καταπιάνεται και μαζί με την πολλά υποσχόμενη Katie Cotugno συνδημιουργούν ένα αξιοπρεπέστατο page turner για έφηβους. Θέτοντας στο επίκεντρο τη σεξουαλική παρενόχληση από καθηγητή προς μαθητή και ό,τι αυτό συνεπάγεται, γράφουν μια ιστορία με πρωταγωνίστρια τη Μάριν, μια κοπέλα που πληροί όλα τα κριτιρία αυτού που θα χαρακτηρίζαμε ως “καλό κορίτσι”, που θα φτάσει σε σημείο να αμφιβάλλει για τον ίδιο της τον εαυτό και ό,τι έζησε.

Το βιβλίο ρέει πολύ ευχάριστα, αγγίζοντας κάποια σημαντικά θέματα, όπως αυτό της παρενόχλησης, του θάρρους, της συναίνεσης, της ομολογίας, της εμπιστοσύνης και της αυτογνωσίας, του πώς αντιμετωπίζει ο περίγυρος τα θύματα και πώς τους θύτες. Παραθέτει εν είδει αναφορών πολλά βιβλία και συγγραφείς που έχουν ασχοληθεί ενδελεχώς με το φεμινιστικό κίνημα, δίνοντας φοβερές πάσες για περαιτέρω διάβασμα, ενώ δε λείπουν οι κινηματογραφικές και μουσικές αναφορές, δίνοντας έτσι τον παλμό της εποχής. Είναι μια ιστορία που καταλαβαίνει απολύτως πώς είναι να είσαι κορίτσι στη σημερινή κοινωνία, με όλους τους περιορισμούς, όλες τις προσδοκίες και όλους τους κανόνες. Μπορεί να μην εμβαθύνει, μένοντας στην επιφάνεια των θεμάτων, κρατάει όμως ευχάριστα το ενδιαφέρον του αναγνώστη, κυρίως λόγω των αναφορών που κάνει σε άλλους συγγραφείς, ταινίες, μουσικές, συγκροτηματα, κλπ. θυμίζοντας πολύ σενάριο δραματικής σχολικής σειράς στο Netflix, κάτι ανάμεσα σε Sex Education (αλλά χωρίς το sex και με πολύ education) και Ginnie & Georgia (χωρίς τους φόνους).

Προτείνεται στο #to_book_club ως το βιβλίο του Ιουνίου.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Λύκοι στο χιόνι

Η Φιο και η μητέρα της ζουν ολομόναχες στα δάση της Ρωσίας, με μόνη συντροφιά τους λύκους τους. Όταν ο Ρωσικός Στρατός τις απειλεί με δολοφονική εχθρότητα και αρπάζουν τη μητέρα της, η Φιο και οι λύκοι της δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να το σκάσουν. Στην πορεία τους προς την Αγία Πετρούπολη μια ομάδα παιδιών που συνεχώς μεγαλώνει ενώνεται μαζί τους.

Μικρή βιβλιοθήκη για νεαρά ανήσυχα πνεύματα

Μία νέα σειρά με βιβλία γνώσεων, ένα πολύτιμο εγκυκλοπαιδικό εργαλείο με την εγγύηση του Oxford University Press. Ειδικοί σε κάθε επιστημονικό πεδίο γράφουν με τρόπο κατανοητό που εισάγει τα παιδιά σε κάθε θέμα μέσα σε λίγες σελίδες.

Εκεί έξω στο διάστημα για 24 ώρες

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι είναι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ΔΔΣ) και πώς είναι η ζωή των ανθρώπων εκεί; Πώς κάνουν μπάνιο και πλένουν τα δόντια τους οι αστροναύτες, αφού το νερό αντί να ‘τρέχει’ αιωρείται; Τι τρώνε στο διάστημα και πώς πάνε τουαλέτα; Αλλά, γιατί υπάρχει ο ΔΔΣ; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα απαντώνται μέσα από τις 60 σελίδες αυτού του εντυπωσιακού παιδικού βιβλίου γνώσεων.