Τα παιδικά του Νίκου Καζαντάκη: Τα παλάτια της Κνωσού & Μέγας Αλέξανδρος

Συγγραφέας: Νίκος Καζαντζάκης
Εικονογράφηση: Σάντρα Ελευθερίου
Εκδόσεις: Διόπτρα
Χρονιά έκδοσης: 2023
Ηλικίες: 9+, 12+

Ο Νίκος Καζαντζάκης δεν έγραψε μόνο μυθιστορήματα, ταξιδιωτικά και θεατρικά για ενήλικες, έγραψε και δύο σπουδαία μυθιστορήματα για παιδιά. Τόσο το Στα παλάτια της Κνωσού όσο και το Μέγας Αλέξανδρος γράφτηκαν πιθανώς την περίοδο του 1940, στην Αίγινα για βιοποριστικούς λόγους, αν και ο πανεπιστημιακός καθηγητής Φάνης Κακριδής τοποθετεί χρονικά τη συγγραφή τους γύρω στα 1914 με 1922.

Το Στα παλάτια της Κνωσού πρωτοεκδόθηκε μόλις το 1981, με ξυλογραφίες και σχέδια Αναστάσιου Αλεβίζου, του γνωστού ξυλογλύπτη Τάσσου, ενώ ο Μέγας Αλέξανδρος πρώτα δημοσιεύτηκε σε μέρη στο περιοδικό Νεολαία (2/1940 – 9/1941), χωρίς όμως να ολοκληρωθεί η δημοσίευση και αρκετά χρόνια μετά, το 1978, πάλι με ξυλογραφίες του Τάσσου, έγινε βιβλίο.

Μέσα από τα δύο αυτά ιστορικά μυθιστορήματα, ο Καζαντζάκης θέλησε να μιλήσει στα παιδιά από τη μία για την πάλη του Θησέα με τον Μινώταυρο και το τέλος της μινωικής αυτοκρατορίας και από την άλλη να ξανασυστήσει στα παιδιά τον Αλέξανδρο, μέσα από την αφήγηση του μικρού Στέφανου. Και τα δύο βιβλία που κρατάμε στα χέρια μας είναι αναθεωρημένες εκδόσεις, την εικονογράφηση των οποίων έχει αναλάβει η βραβευμένη Κύπρια δημιουργός Σάντρα Ελευθερίου. Χωρίς να χάνουν ίχνος από τη μαγεία τους, τα κείμενα αυτά μεταφέρονται στο σήμερα και καλούν τα παιδιά αναγνώστες σε ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο, γραμμένο από την πένα του σπουδαίου συγγραφέα, του πιο πολυμεταφρασμένου Νεοέλληνα δημιουργού. Γενιές και γενιές παιδιών έχουν διαβάσει, έστω και αποσπασματικά, τα δύο αυτά σπουδαία έργα, και ακόμα και σήμερα, 80 χρόνια μετά τη συγγραφή τους, τα βιβλία αυτά διαβάζονται με την ίδια περιέργεια και την ίδια λαχτάρα. Ιδανικά και για μεγαλόφωνη ανάγνωση για λίγο μικρότερα παιδιά.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Προδημοσίευση: Η απίστευτα αποτυχημένη φιλία της Λότι Μπρουκς

Λίγες ώρες πριν κυκλοφορήσει σε όλα τα βιβλιοπωλεία το δεύτερο βιβλίο με πρωταγωνίστρια τη Λότι Μπρουκς, μαθαίνουμε τα πάντα το σχεδόν 12χρονο κορίτσι και απαντάμε στο ερώτημα γιατί τα παιδιά την αγαπούν τόσο πολύ.

Υπάρχει ζωή μέσα στη μύτη σου;

Στο βιβλίο αυτό που κρατάμε στα χέρια μας, με τα φωτεινά, έντονα χρώματα και το μαλακό εξώφυλλο, μαθαίνουμε τα πάντα (ή κάνουμε μια καλή αρχή στο μαθάνουμε τα πάντα) γύρω από τους πολλές φορές αόρατους στο γυμνό μάτι μικροοργανισμούς με τους οποίους συμβιώνουμε.

O μικρός μαχητής

Ενα βιβλίο για τη δημιουργία του ανθρώπου και την εξέλιξη του εμβρύο από τη στιγμή της σύλληψης ως και μετά τη γέννησή του. Ενα βιβλίο για τους μικρούς εκείνους μαχητές της ζωής, που με δυσκολία κατάφεραν να γατζωθούν από τα τοιχώματα της μήτρας, να βρουν ένα ασφαλές σημείο και να μεγαλώσουν, ώσπου να γίνουν μωρά και να βγουν στον κόσμο.