Τι άκουσε η πασχαλίτσα

Συγγραφέας: Julia Donaldson

Εικονογράφηση: Lydia Monks

Μετάφραση: Μάρω Ταυρή

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Χρονιά έκδοσης: 2018

Ηλικίες: 3+

 

Μια φάρμα γεμάτη με ζώα είναι το σκηνικό της ιστορίας της πολυαγαπήμενης συγγραφέως Julia Donaldson, που για ακόμα μία φορά μας εκπλήσσει με τα ευφάνταστα στιχάκια της. Έχοντας στο πλευρό της την εικονογράφο Lydia Monks, μας διηγείται μια περιπέτεια γεμάτη αγωνία, αλλά και πολύ χιούμορ. Στη φάρμα αυτή μένουν ένας σκύλος, δυο γάτες, μια χήνα, μια κότα, μια πάπια, ένα πρόβατο, ένα μεγαλο άλογο, ενα γουρούνι, μια αγελάδα και μία πασχαλίτσα που δεν βγάζει μιλιά! Ολα τα άλλα ζώα χλιμιντρίζουν, γαβγίζουν, νιαουρίζουν, κρώζουν, ρουθουνίζουν, η πασχαλίτσα όμως δεν βγάζει ούτε έναν ήχο. Το μικρό κατακόκκινο ζουνούνι όμως είδε ένα βράδυ δύο κακοποιούς που κατάστρωναν το φοβερό και τρομερό τους σχέδιο να κλέψουν την αγελάδα. Η πασχαλίτσα μεταφέρει την επόμενη μέρα όλα όσα άκουσε στους φίλους της και όλοι μαζί – υπό τις οδηγίες της πασχαλίτσας – θα προσπαθήσουν να αποτρέψουν τη… ληστεία! Μια ιστορία σε έμμετρο στίχο, κάτι που η Donaldson παίζει στα δάκτυλα, την εξαιρετική απόδοση της Μάρως Ταυρή που δεν χάνει ίχνος από τη ζωντάνια και τη σπιρτάδα του αρχικού κειμένου, και φυσικά την εικονογράφηση της Monks, η οποία χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων έντονα χρώματα και την τεχνική του κολάζ, δημιουργεί το ιδανικό σκηνικό για την ιστορία της Donaldson. Στα συν της εικονογράφησης: οι μικρές εκείνες λεπτομέρειες που δίνουν αυτό το κάτι στην ιστορία και τα δύο σαλόνια, το πρώτο και το τελευταίο με την κάτοψη της φάρμας. Στο δεύτερο ειδικά τα παιδιά μπορούν να δουν το αποτυχημένο σχέδιο των ληστών που κατέληξε τελικά στη λίμνη!

 

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Οι μικροί φιλόσοφοι*

Κάθε βιβλίο περιέχει μικρές ιστορίες δύο ή τριών σελίδων με τις περιπέτειες μιας παρέας ανθρωπόμορφων ζώων. Απλές στιγμές, όπως το μοίρασμα μιας μερίδας πατάτες ή ένας καινούριος φίλος που δε μιλάει τη γλώσσα μας, γίνονται αφορμή για κουβέντα.

Η ιστορία της Τέχνης σε 21 γάτες

Η Nia Gould μας προτείνει μια φρέσκια, διασκεδαστική διαδρομή στην ιστορία της Τέχνης, ακολουθώντας τα ίχνη της γάτας – μοντέλου. Εικοσιένα διαφορετικά κινήματα τέχνης, με τα βασικά χαρακτηριστικά τους και τους αντιπροσωπευτικούς καλλιτέχνες που τα επινόησαν ή τα υπηρέτησαν, αποτυπώνονται επάνω σε γάτες που ποζάρουν αυτάρεσκα και με αυτοπεποίθηση στις σελίδες αυτής της καλαίσθητης έκδοσης.

Η Τζούλια και ο καρχαρίας

Μια ολιγόμηνη μετακόμιση σε ένα παλιό φάρο φέρνει αντιμέτωπο ένα δεκάχρονο κορίτσι, τη Τζούλια και τους γονείς της, με σωρεία αλλεπάλληλων προκλήσεων. Η Κίραν Μίλγουντ Χέργκρεϊ πραγματεύεται δύσκολα θέματα που αφορούν τη σχέση με την οικογένεια, τους φίλους, τον εκφοβισμό, την ψυχική ασθένεια. Το δεκάχρονο κορίτσι καλείται να διεκδικήσει καινούργιες φιλίες, να υπερασπιστεί φίλους που πέφτουν θύματα εκφοβισμού, να αντιμετωπίσει τα δικά της τραύματα και κυρίως να διαχειριστεί την ψυχική ασθένεια της μητέρας της.