Τι άκουσε η πασχαλίτσα

Συγγραφέας: Julia Donaldson

Εικονογράφηση: Lydia Monks

Μετάφραση: Μάρω Ταυρή

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Χρονιά έκδοσης: 2018

Ηλικίες: 3+

 

Μια φάρμα γεμάτη με ζώα είναι το σκηνικό της ιστορίας της πολυαγαπήμενης συγγραφέως Julia Donaldson, που για ακόμα μία φορά μας εκπλήσσει με τα ευφάνταστα στιχάκια της. Έχοντας στο πλευρό της την εικονογράφο Lydia Monks, μας διηγείται μια περιπέτεια γεμάτη αγωνία, αλλά και πολύ χιούμορ. Στη φάρμα αυτή μένουν ένας σκύλος, δυο γάτες, μια χήνα, μια κότα, μια πάπια, ένα πρόβατο, ένα μεγαλο άλογο, ενα γουρούνι, μια αγελάδα και μία πασχαλίτσα που δεν βγάζει μιλιά! Ολα τα άλλα ζώα χλιμιντρίζουν, γαβγίζουν, νιαουρίζουν, κρώζουν, ρουθουνίζουν, η πασχαλίτσα όμως δεν βγάζει ούτε έναν ήχο. Το μικρό κατακόκκινο ζουνούνι όμως είδε ένα βράδυ δύο κακοποιούς που κατάστρωναν το φοβερό και τρομερό τους σχέδιο να κλέψουν την αγελάδα. Η πασχαλίτσα μεταφέρει την επόμενη μέρα όλα όσα άκουσε στους φίλους της και όλοι μαζί – υπό τις οδηγίες της πασχαλίτσας – θα προσπαθήσουν να αποτρέψουν τη… ληστεία! Μια ιστορία σε έμμετρο στίχο, κάτι που η Donaldson παίζει στα δάκτυλα, την εξαιρετική απόδοση της Μάρως Ταυρή που δεν χάνει ίχνος από τη ζωντάνια και τη σπιρτάδα του αρχικού κειμένου, και φυσικά την εικονογράφηση της Monks, η οποία χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων έντονα χρώματα και την τεχνική του κολάζ, δημιουργεί το ιδανικό σκηνικό για την ιστορία της Donaldson. Στα συν της εικονογράφησης: οι μικρές εκείνες λεπτομέρειες που δίνουν αυτό το κάτι στην ιστορία και τα δύο σαλόνια, το πρώτο και το τελευταίο με την κάτοψη της φάρμας. Στο δεύτερο ειδικά τα παιδιά μπορούν να δουν το αποτυχημένο σχέδιο των ληστών που κατέληξε τελικά στη λίμνη!

 

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Υπάρχει ζωή μέσα στη μύτη σου;

Στο βιβλίο αυτό που κρατάμε στα χέρια μας, με τα φωτεινά, έντονα χρώματα και το μαλακό εξώφυλλο, μαθαίνουμε τα πάντα (ή κάνουμε μια καλή αρχή στο μαθάνουμε τα πάντα) γύρω από τους πολλές φορές αόρατους στο γυμνό μάτι μικροοργανισμούς με τους οποίους συμβιώνουμε.

O μικρός μαχητής

Ενα βιβλίο για τη δημιουργία του ανθρώπου και την εξέλιξη του εμβρύο από τη στιγμή της σύλληψης ως και μετά τη γέννησή του. Ενα βιβλίο για τους μικρούς εκείνους μαχητές της ζωής, που με δυσκολία κατάφεραν να γατζωθούν από τα τοιχώματα της μήτρας, να βρουν ένα ασφαλές σημείο και να μεγαλώσουν, ώσπου να γίνουν μωρά και να βγουν στον κόσμο.

Το δώρο του παππού

Η Κάρμεν ζει με τον μπαμπά της και τη μαμά της, όμως συχνά επισκέπτεται τον αγαπημένο της παππού, ο οποίος αγαπά οτιδήποτε έχει να κάνει με τις εφευρέσεις. Δεν αφήνει τίποτα να πάει χαμένο: παλιά μοτέρ, παλιές καρέκλες, παλιά υφάσματα μέχρι και παλιά φτερά ποδηλάτου. Αυτός είναι ο παππούς της, που της έχει φτιάξει και τον Τάλω, ένα ρομπότ που την ακουλουθεί όπου πάει, φτιαγμένος κι αυτός από παλιά πράγματα. Το πρόβλημα της Κάρεν όμως, δεν είναι ούτε οι γονείς της, ούτε ο Τάλως*, ούτε φυσικά ο παππούς της. Το πρόβλημά της είναι το μάθημα της Ιστορίας και ένας κακός βαθμός που πήρε σε ενα διαγώνισμα.