Τι θα έκανα αν ήμουν Αϊ-Βασίλης

Συγγραφέας: Τατιάνα Ζωγράφου

Εικονογράφηση: Μάρια Μπαχά

Εκδόσεις: Καλέντης

Χρονιά έκδοσης: 2016

Ηλικίες: 3+

 

Εσύ, αλήθεια, τί θα έκανες αν ήσουν Αϊ Βασίλης; Αν είχες όλη τη δύναμη στα χέρια σου να αλλάξεις τον κόσμο, θα το έκανες; Η Λεωνή και ο Άγης είναι δύο παιδιά πολύ μικρά για να μπορέσουν να τον αλλαξουν, αλλά με τεράστια θέληση και γεμάτα ιδέες. Προσπαθούν να καταλάβουν τί συμβαίνει γύρω τους απλώς με το να παρατηρούν πράγματα που οι μεγάλοι δεν βλέπουν: τα παιδιά που κοιμούνται, τους ασθενείς στα νοσοκομεία και τους γιατρούς τους, τους βουλευτές που μας κυβερνούν, τους ίδιους τους γονείς και τα ζώα. Και τι καταλαβαίνουν; Πολύ περισσότερα από τους μεγάλους: πως ο κόσμος μας είναι άδικος και σκληρός και πως τα παιδιά δεν θέλουν πάντα δώρα για τα Χριστούγεννα, αλλά να διώξουν τον φόβο και να υπάρχει παντού ειρήνη. Πως οι μεγάλοι έχουν μόνο άγχος και δεν ευχαριστιούνται τη ζωή τους, πως οι πολιτικοί δεν ακούν γιατί τα αυτιά τους είναι βουλωμένα, οι ασθενείς αισθάνονται μόνοι τους.

Η τραγουδοποιός Τατιάνα Ζωγράφου αφήνει για λίγο τη μουσικής και φοράει το κοστούμι του συγγραφέα, και μέσα από τη πένα της δίνει στα δύο παιδιά τη δύναμη να άλλαξουν τον κόσμο και να πουν στους μεγάλους αυτά που πραγματικά αισθάνονται και θέλουν΄, αλλά δεν έχουν τη δύναμη – επειδή είναι ακόμα παιδιά – να αλλάξουν. Ενα εορταστικό μανιφέστο για μικρούς και μεγάλους, γεμάτο αλήθειες που όλοι πρέπει να ακούσουμε. Το βιβλίο συμπληρώνεται μοναδικά από την εικονογράφηση της ζωγράφου Μάριας Μπαχά.

Save

Save

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Οι μικροί φιλόσοφοι*

Κάθε βιβλίο περιέχει μικρές ιστορίες δύο ή τριών σελίδων με τις περιπέτειες μιας παρέας ανθρωπόμορφων ζώων. Απλές στιγμές, όπως το μοίρασμα μιας μερίδας πατάτες ή ένας καινούριος φίλος που δε μιλάει τη γλώσσα μας, γίνονται αφορμή για κουβέντα.

Η ιστορία της Τέχνης σε 21 γάτες

Η Nia Gould μας προτείνει μια φρέσκια, διασκεδαστική διαδρομή στην ιστορία της Τέχνης, ακολουθώντας τα ίχνη της γάτας – μοντέλου. Εικοσιένα διαφορετικά κινήματα τέχνης, με τα βασικά χαρακτηριστικά τους και τους αντιπροσωπευτικούς καλλιτέχνες που τα επινόησαν ή τα υπηρέτησαν, αποτυπώνονται επάνω σε γάτες που ποζάρουν αυτάρεσκα και με αυτοπεποίθηση στις σελίδες αυτής της καλαίσθητης έκδοσης.

Η Τζούλια και ο καρχαρίας

Μια ολιγόμηνη μετακόμιση σε ένα παλιό φάρο φέρνει αντιμέτωπο ένα δεκάχρονο κορίτσι, τη Τζούλια και τους γονείς της, με σωρεία αλλεπάλληλων προκλήσεων. Η Κίραν Μίλγουντ Χέργκρεϊ πραγματεύεται δύσκολα θέματα που αφορούν τη σχέση με την οικογένεια, τους φίλους, τον εκφοβισμό, την ψυχική ασθένεια. Το δεκάχρονο κορίτσι καλείται να διεκδικήσει καινούργιες φιλίες, να υπερασπιστεί φίλους που πέφτουν θύματα εκφοβισμού, να αντιμετωπίσει τα δικά της τραύματα και κυρίως να διαχειριστεί την ψυχική ασθένεια της μητέρας της.