Τικ-Τακ: Ρολόγια, ώρα για μάθημα

Συγγραφέας: Αντώνης Παπαθεοδούλου

Εικονογράφηση: Μυρτώ Δεληβοριά

Εκδόσεις: Ικαρος

Χρονιά έκδοσης: 2016

Ηλικίες: 5+

 

“Μαμά, χθες που θα πάμε στο σχολείο ο Γ. μας έφερε γλυκά”. “Μαμά, πάλι φακές;;; Μα φάγαμε φακές! Φάγαμε πριν από πολλά, πολλά, πολλά χρόνια” (δλδ, την περασμένη εβδομάδα). “Μπαμπά, γιατί με λες συνέχεια τρία, αφού έγινα τρία, κάθε μέρα μου λες πως είμαι τρία! Πότε θα γίνω τέσσερα;”, “Του χρόνου!”. “Μα του χρόνου είναι μακριά!”. Αυτοί οι διάλογοι γίνονται σχεδόν κάθε μέρα στο σπίτι της Αλεπούς και η προσπάθεια να εξηγήσεις σε ένα τρίχρονο την έννοια του χρόνου εξελίσσεται σε δύσκολη πίστα για πολύ δυνατούς λύτες. Γιατί το χθες μπερδεύεται με το τώρα και οι ώρες τρέχουν κι έρχεται το βράδυ και τα Χριστούγεννα πάνε, έφυγαν και που πήγαν;;;

Που να δεις τι γίνεται όταν αντί να έχεις να μάθεις την έννοια του χρόνου και τις ώρες σε παιδιά, πρέπει να τις μάθεις σε μικρά ρολόγια. Οι ρολοπαιδαγωγοί εφοδιασμένοι με τόνους υπομονής μπαίνουν στις τάξεις τους και σηκώνουν τα μανίκια. Ρολόγια, ώρα για μάθημα! Κι άντε και μπήκαν στην τάξη. Εκεί να δεις τι γίνεται! Οταν βαριούνται, πάνε τους δείκτες τους μπροστά για να χτυπήσει το κουδούνι για διάλειμμα κι όταν τους αρέσει κάτι πολύ προσπαθούν να γυρίσουν τους δείκτες τους πίσω. Τσακώνονται, κάνουν τους κινέζους, λένε ό,τι ώρα τους κατέβει και γενικά κάνουν σαν… παιδιά! Ο Αντώνης Παπαθεοδούλου έχοντας για βασικό του “όπλο” το χιούμορ, γράφει μια εξαιρετική και πολύ διασκεδαστική ιστορία για την έννοια του χρόνου που περνάει και πίσω δεν γυρνάει, τη σημασία του και κυρίως τη σημασία του χρόνου που περνάμε μαζί με τα παιδιά. Η Μυρτώ Δεληβοριά δημιουργεί έναν φανταστικό κόσμο γεμάτο πολύχρωμα, ατίθασα ρολογάκια και οι δύο μαζί μας παραδίδουν την πιό αστεία ιστορία για τον χρόνο που έχει γραφτεί ποτέ. Τερερέουν!

Save

Save

Save

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Υπάρχει ζωή μέσα στη μύτη σου;

Στο βιβλίο αυτό που κρατάμε στα χέρια μας, με τα φωτεινά, έντονα χρώματα και το μαλακό εξώφυλλο, μαθαίνουμε τα πάντα (ή κάνουμε μια καλή αρχή στο μαθάνουμε τα πάντα) γύρω από τους πολλές φορές αόρατους στο γυμνό μάτι μικροοργανισμούς με τους οποίους συμβιώνουμε.

O μικρός μαχητής

Ενα βιβλίο για τη δημιουργία του ανθρώπου και την εξέλιξη του εμβρύο από τη στιγμή της σύλληψης ως και μετά τη γέννησή του. Ενα βιβλίο για τους μικρούς εκείνους μαχητές της ζωής, που με δυσκολία κατάφεραν να γατζωθούν από τα τοιχώματα της μήτρας, να βρουν ένα ασφαλές σημείο και να μεγαλώσουν, ώσπου να γίνουν μωρά και να βγουν στον κόσμο.

Το δώρο του παππού

Η Κάρμεν ζει με τον μπαμπά της και τη μαμά της, όμως συχνά επισκέπτεται τον αγαπημένο της παππού, ο οποίος αγαπά οτιδήποτε έχει να κάνει με τις εφευρέσεις. Δεν αφήνει τίποτα να πάει χαμένο: παλιά μοτέρ, παλιές καρέκλες, παλιά υφάσματα μέχρι και παλιά φτερά ποδηλάτου. Αυτός είναι ο παππούς της, που της έχει φτιάξει και τον Τάλω, ένα ρομπότ που την ακουλουθεί όπου πάει, φτιαγμένος κι αυτός από παλιά πράγματα. Το πρόβλημα της Κάρεν όμως, δεν είναι ούτε οι γονείς της, ούτε ο Τάλως*, ούτε φυσικά ο παππούς της. Το πρόβλημά της είναι το μάθημα της Ιστορίας και ένας κακός βαθμός που πήρε σε ενα διαγώνισμα.