Τικ-Τακ: Ρολόγια, ώρα για μάθημα

Συγγραφέας: Αντώνης Παπαθεοδούλου

Εικονογράφηση: Μυρτώ Δεληβοριά

Εκδόσεις: Ικαρος

Χρονιά έκδοσης: 2016

Ηλικίες: 5+

 

“Μαμά, χθες που θα πάμε στο σχολείο ο Γ. μας έφερε γλυκά”. “Μαμά, πάλι φακές;;; Μα φάγαμε φακές! Φάγαμε πριν από πολλά, πολλά, πολλά χρόνια” (δλδ, την περασμένη εβδομάδα). “Μπαμπά, γιατί με λες συνέχεια τρία, αφού έγινα τρία, κάθε μέρα μου λες πως είμαι τρία! Πότε θα γίνω τέσσερα;”, “Του χρόνου!”. “Μα του χρόνου είναι μακριά!”. Αυτοί οι διάλογοι γίνονται σχεδόν κάθε μέρα στο σπίτι της Αλεπούς και η προσπάθεια να εξηγήσεις σε ένα τρίχρονο την έννοια του χρόνου εξελίσσεται σε δύσκολη πίστα για πολύ δυνατούς λύτες. Γιατί το χθες μπερδεύεται με το τώρα και οι ώρες τρέχουν κι έρχεται το βράδυ και τα Χριστούγεννα πάνε, έφυγαν και που πήγαν;;;

Που να δεις τι γίνεται όταν αντί να έχεις να μάθεις την έννοια του χρόνου και τις ώρες σε παιδιά, πρέπει να τις μάθεις σε μικρά ρολόγια. Οι ρολοπαιδαγωγοί εφοδιασμένοι με τόνους υπομονής μπαίνουν στις τάξεις τους και σηκώνουν τα μανίκια. Ρολόγια, ώρα για μάθημα! Κι άντε και μπήκαν στην τάξη. Εκεί να δεις τι γίνεται! Οταν βαριούνται, πάνε τους δείκτες τους μπροστά για να χτυπήσει το κουδούνι για διάλειμμα κι όταν τους αρέσει κάτι πολύ προσπαθούν να γυρίσουν τους δείκτες τους πίσω. Τσακώνονται, κάνουν τους κινέζους, λένε ό,τι ώρα τους κατέβει και γενικά κάνουν σαν… παιδιά! Ο Αντώνης Παπαθεοδούλου έχοντας για βασικό του “όπλο” το χιούμορ, γράφει μια εξαιρετική και πολύ διασκεδαστική ιστορία για την έννοια του χρόνου που περνάει και πίσω δεν γυρνάει, τη σημασία του και κυρίως τη σημασία του χρόνου που περνάμε μαζί με τα παιδιά. Η Μυρτώ Δεληβοριά δημιουργεί έναν φανταστικό κόσμο γεμάτο πολύχρωμα, ατίθασα ρολογάκια και οι δύο μαζί μας παραδίδουν την πιό αστεία ιστορία για τον χρόνο που έχει γραφτεί ποτέ. Τερερέουν!

Save

Save

Save

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Προδημοσίευση: Το μεσαιωνικό κάστρο και οι γίγαντες του Ουρανού

Από το Μαχνάταν, στη Ρουμανία και από εκεί στη μακρινή Ιαπωνία, για να γυρίσουμε στη γειτονιά μας, στην Ιταλία και να κάνουμε μια στάση στη Γαλλία, με αφορμή το νέο βιβλίο της σειράς “Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας”. Το έκτο βιβλίο με τίτλο “Το μεσαιωνικό κάστρο και οι γίγαντες του Ουρανού” είναι γραμμένο από την Άννα Κοντολέων και εικονογραφημένο, όπως όλα της σειράς, από τη Λίλα Καλογερή.

Χάθηκα

Στο εξώφυλλο του βιβλίου μια πολική αρκούδα στέκεται κάτω από τεράστιους ουρανοξύστες, που προοπτικά φεύγουν για να σμίξουν στον ουρανό, και κοιτάει επίμονα έναν χάρτη της μεγαλούπολης, κάτω από τον τίτλο «Χάθηκα».

Τα καλύτερα παιδικά βιβλία του 2023

Κάθε χρόνο η “Κόκκινη Αλεπού” ανακοινώνει τη λίστα με τα βιβλία που ξεχώρισε, με εκδόσεις από όλες τις κατηγορίες του παιδικού. Για το 2023 ξεχωρίσαμε 24 βιβλία, από ολες τις κατηγορίες του παιδικού βιβλίου: εικονογραφημένο, παιδικό, εφηβικό-νεανικό, γνώσεων.