Της αλήθειας το αερικό

Συγγραφέας: Matt Haig
Εικονογράφηση: Chris Mould
Mετάφραση: Αργυρώ Πιπίνη
Εκδόσεις: Πατάκη
Χρονιά έκδοσης: 2019
Ηλικίες: 5+ (μεγαλόφωνη ανάγνωση), 7+ και ενήλικες

Το Αερικό της Αλήθειας έχει μπει σε μπελάδες, ακριβώς επειδή πάντα μα πάντα λέει την αλήθεια. Ετσι, εγκαταλειμμένος από την οικογένειά του και τους φίλους (αφού η αλήθεια πονάει και κανείς δεν την αντέχει), μένει μόνος και φοβισμένος, κλειδωμένος μέσα στο σπίτι του. Οταν δε χρειαστεί να βγει από αυτό για να γεμίσει τα ντουλάπια του με φαγητό, θα το σκεφτεί δυό φορές! Γιατί τι θα γίνει αν βγαίνοντας συναντήσει κόσμο κι αναγκαστεί να μιλήσει, να πει την αλήθεια; Και δυστυχώς για αυτόν, θα συναντήσει: δύο ξωτικά, ένα φοβερό και τρομερό τρολ που απειλεί να το κάνε μεζεδάκι και ένα κορίτσι φανερά δυστυχισμένο.

Ο Matt Haig, μετά την τριλογία βιβλίων του για παιδιά, που αποτελείται από Το αγόρι που τον είπαν Χριστούγεννα, Το κορίτσι που έσωσε τα Χριστούγεννα και το Ο πατέρας Χριστούγεννα κι εγώ (όλα εκδόσεις Πατάκη), επιστρέφει, παρέα με τον εικονογράφο της τριλογίας, Chris Mould, με μια νέα ιστορία και πρωταγωνιστή έναν χαρακτήρα που γνωρίσαμε στο πρώτο του παιδικό βιβλίο. Ο Haig αφήνει για λίγο τον πεζό λόγο, καταπιάνεται για πρώτη φορά με τον έμμετρο και δημιουργεί ακόμα ένα φανταστικό βιβλίο για μικρούς αλλά και για μεγάλους. Μικρό σε μέγεθος, με αντίστοιχη έκταση κειμένου, το βιβλίο αυτό είναι εξαιρετικά διασκεδαστικό, με έξυπνους στίχους, πολύ χιούμορ αλλά και αρκετές δόσεις σκληρής πραγματικότητας. Μέσα από τα -εκ πρώτης όψεως – χαριτωμένα του και αστεία στιχάκια, ο συγγραφέας τολμάει να ξεστομίσει τεράστιες αλήθειες για τη ζωή, την ευτυχία και τη δυστυχία. Γράφει την ιστορία ενός αερικού και ενός κοριτσιού που ενώ νομίζουν ότι όλα πάνε από το κακό στο χειρότερο, ο ένας θα βοηθήσει τον άλλο να καταλάβει πως ναι, υπάρχουν πάντα και χειρότερα, αλλά δεν κρατάνε για πολύ. “Μόνο τη θλίψη αν μάθεις, θα βρεις την ευτυχία“, λέει ο Haig φτάνοντας στο τέλος της ιστορίας. Η Αργυρώ Πιπίνη έχει αποδώσει εξαιρετικά τους στίχους, χωρίς να χαθεί η ομορφιά, η σπιρτάδα και τα λογοπαίγνια του αγγλικού κειμένου. Της Αλήθειας το Αερικό ειναι το πρώτο βιβλίο της σειράς με ήρωα το μικρό αυτό πλάσμα (στην Αγγλια κυκλοφορεί και το The Truth Pixie goes to school).

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Λύκοι στο χιόνι

Η Φιο και η μητέρα της ζουν ολομόναχες στα δάση της Ρωσίας, με μόνη συντροφιά τους λύκους τους. Όταν ο Ρωσικός Στρατός τις απειλεί με δολοφονική εχθρότητα και αρπάζουν τη μητέρα της, η Φιο και οι λύκοι της δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να το σκάσουν. Στην πορεία τους προς την Αγία Πετρούπολη μια ομάδα παιδιών που συνεχώς μεγαλώνει ενώνεται μαζί τους.

Μικρή βιβλιοθήκη για νεαρά ανήσυχα πνεύματα

Μία νέα σειρά με βιβλία γνώσεων, ένα πολύτιμο εγκυκλοπαιδικό εργαλείο με την εγγύηση του Oxford University Press. Ειδικοί σε κάθε επιστημονικό πεδίο γράφουν με τρόπο κατανοητό που εισάγει τα παιδιά σε κάθε θέμα μέσα σε λίγες σελίδες.